Турският журналист Джан Дюндар с номинация за наградата „Сахаров“ за 2016 г.

07.10.2016 /23:31 | Източник: ЕП Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Известният турски журналист Джан Дюндар и други активисти за права на човека в Турция, лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев, езидките Надя Мурад и Ламия Башар, разказали за сексуалното си робство в ИДИЛ, и уйгурският дисидент Илхам Тохти са номинирани за наградата „Сахаров“ за 2016 г.

Носителят на наградата „Сахаров“ на Европейския парламент  за свобода на мисълта ще бъде избран на 27 октомври.

Преди това на 11 октомври съвместно гласуване на комисиите по развитие и външни работи ще определи трите кандидатури, от които ще бъде направен окончателният избор от лидерите на политическите групи.

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе връчена на блогъра от Саудитска Арабия Рафи Бадауи, преследван заради либералните си възгледи.

Да припомним, че бившият главен редактор на турския ежедневник "Джумхуриет" Джан Дюндар беше задържан през ноември 2015 г., след като неговият вестник публикува разкрития, че турските разузнавателни служби са доставяли тайно оръжия на бунтовниците в Сирия. Джан Дюндар е осъден по-късно на 5 години и 10 месеца затвор за издаване на държавни тайни - присъда, която той обжалва. Срещу него също така е направен опит за убийство през май 2016 г., след което той напуска Турция.

Номиниралите го евродепутати го определят като  „символ на атаките срещу свободата на пресата в Турция“ и  „жив символ на свободата на мисълта“. „Чрез присъждането на наградата на Дюндар ние бихме я дали на всички онези, които показват подобна смелост“, подчертават от Европарламента, като припомнят и за всички закрита сайтове и вестници в Турция.

 Мустафа Джемилев е бивш председател на Меджлиса (събранието на кримските татари) и дисидент в Съветския съюз, а понастоящем – депутат в украинския парламент. В продължение на 50 години той защитава правата на човека и на малцинствата. Когато е на 6-месечна възраст, Мустафа е депортиран заедно със семейството си и с всички кримски татари в Централна Азия. Той получава възможност да се завърне по родните си места едва 45 години по-късно. След анексирането на полуострова от Русия отново е лишен от правото да влиза в Крим.

При представянето на кандидата евродепутатът от Великобритания Чарлз Танък напомня, че също като самия Сахаров Джемилев е съветски дисидент и „през целия си живот се е борил с тиранията и комунистическото потисничество“.

 Надя Мурад и Ламия Башар са от иракското селце Кочо, което през лятото на 2014 г. попада под контрола на ИДИЛ. Двете млади жени стават част от хилядите езидки, взети в плен от терористите и превърнати в секс робини. Те успяват да избягат от похитителите си и да разкажат историята на гоненията срещу езидите.

 „Това са две възхитителни, смели млади жени, символизиращи най-доброто от духа на Европа и света“, а тяхната номинация е знак на уважение към „жените и момичетата, които са първите жертви в случай на конфликт, и към всички религиозни малцинства, които са жертви на геноцид“, подчертават евродепутатите.

Илхам Тохти е мирен застъпник на правата на уйгурското малцинство в Китай. Той излежава доживотна присъда по обвинения в сепаратизъм, заради основаването на уебсайта Uyghur Online, насърчаващ разбирателството между уйгурското малцинство и народността хан – основната етническа група в Китай.

Тохти е номиниран от българския депутат Илхан Кючюк  и 42-ма други депутати. По думите на г-н Кючюк Тохти е „свободен мислител, който вярва в правата на човека, върховенството на закона, мирното съвместно съществуване между етническите групи и демократичен Китай“.

 м.л.

.

Сподели в
 

Организатори на възпоменанието са МФЖ и ЕФЖ с посланието за по-бързо разкриване на истината за жестокото убийство на известната разследваща журналистка от Малта

16.10.2019/16:17

Анализатор от военното разузнаване на САЩ беше арестуван по подозрение, че е предавал поверителни данни на две журналистки, съобщи АФП, като се позовава на съдебните власти.

10.10.2019/18:50

Руската журналистка Юлия Юзик, която беше арестувана в Техеран, се прибра в Русия. Днес тя пристигна с рейс на "Аерофлот" на летище Шереметиево, където беше посрещната от своите близки и представители на Съюза на журналистите на Русия.

10.10.2019/17:56

На фестивала „Златна костенурка“ в Москва беше показана уникална документална лента, посветена на 200-годишнината от откриването на Антарктида, дело на журналиста от Първи канал Валдис Пелш и екип на РД Студия – компания за производство на документални филми. Пътешествието из най-загадъчния континент и цялата му красота и крехкост силно развълнуваха зрителите.

04.10.2019/15:47

Мониторинговият център за свобода на информацията и правата на журналистите при Съвета по правата на човека при президента на РФ съвместно с журналистите от Информационния щаб подготвят проекта „Карта на настроенията в регионалните медии“.

19.09.2019/16:34
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки