Начало
 
 

Всеотдайността на двама българи им донесе отличия от Европарламента

30.09.2016 /17:41 | Източник: Европейски парламент Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Николов (на трибуната) благодари за отличието

Иван Николов и Мариана Пенчева получиха почетните медали на Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. на тържествена церемония в София

В Народното събрание днес бе връчена Наградата за европейски гражданин, с която Европейският парламент ежегодно отличава граждани и организации за приноса им към насърчаването на по-добро разбиране и по-тясна интеграция в ЕС.

Двамата български лауреати за 2016 г. са Иван Николов и Мариана Пенчева. Те получиха почетните отличия от номиниралите ги за наградата евродепутати  Андрей Ковачев и Георги Пирински. В церемонията участваха също заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев и ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в София Теодор Стойчев.

Мариана Пенчева и Иван Николов бяха приветствани от депутатите в пленарната зала, след което получиха почетните си медали в тържествена обстановка в кулоарите на българския парламент.

Теодор Стойчев припомни, че тази година Гражданската награда бе присъдена на общо 50 лауреати от ЕС в знак на признание и почит към тяхната работа. Димитър Главчев отбеляза важността на отличието, като „извор на вдъхновение за новото поколение български граждани и европейци“ и ролята му в припознаването на „съвременна Европа като пространство на толерантността, хуманизма и европейските ценности“.

С европейска мисия в Босилеград

Иван Николов – български поет, публицист и общественик, председател на Българския културно-информационен център „Босилеград“, бе награден от  Андрей Ковачев, номинирал го за неговия активен принос в защитата на правата на българите в Западните покрайнини и за насърчаване на връзките и сближаването между двата съседни народа в контекста на европейската интеграция.

„Вече 18 години г-н Николов поставя важни въпроси, свързани с българското национално малцинство в Сърбия, в сферата на образованието и перспективите пред младите българи, живеещи в Западните покрайнини. В същото време той не спира да работи за преодоляване на съществуващото разделение, за сближаване и добросъседство в рамките на едно общо европейско бъдеще“, изтъкна Андрей Ковачев.

Иван Николов благодари за отличието и добави, че с него се дава национална и европейска легитимност на всеотдайната работа на Културно-информационния център „Босилеград“ за каузата, правата и интересите на българското малцинство през последните 18 години.

Апостолският плам на учителката

Младата учителка Мариана Пенчева получи почетния медал на Гражданската награда на Европейския парламент от Георги Пирински, който е издигнал номинацията ѝ.

Пенчева е учителка в основно училище "Васил Априлов" в с.Гостилица, община Дряново. Училището е с пансион към него и поради финансови причини е затворено. "Семействата на децата не могат да поемат грижите за тях и съдбата им остава неясна. Учителката Мариана Пенчева, която работи през последните 4 години в училището, решава да им даде шанс за образование и нормално детство и така настанява всичките 9 деца при себе си, в апартамента, където живее, в град Велико Търново. Мариана учи „своите“ момчета и момичета, че на първо място стои това да бъдеш Човек, да постъпваш правилно, да помагаш, да подаваш ръка в нужда, да си верен приятел, да цениш семейството, да бъдеш морален и всеотдаен.“ - това е част от аргументацията на евродепутата Пирински за номинацията на Пенчева.
Връчвайки днес отличието на Пенчева, Пирински отбеляза: „Гражданската награда на ЕП заслужава да бъде призната за символична карта компас към основните права на гражданите в ЕС. Особено впечатлява ролята на хора като Мариана Пенчева, която прояви човешка съпричастност, разбиране и солидарност към нуждаещи се от грижа български деца, за да станат те достойни европейски граждани“.

„Това, което ме мотивира и ме вдъхновява, са децата, защото те заслужават грижата, вниманието и търпението, заслужават да бъдат възпитавани и да получат равен шанс“, заяви от своя страна Мариана Пенчева.

Какво представнлява Наградата за европейски гражданин на ЕП

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

През 2016 г. общо 50 лауреати от цяла Европа ще получат почетния медал на наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 12 и 13 октомври в Брюксел, където ще им бъдат връчени почетни дипломи.

Селекцията на 50-те лауреати е извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом и с участието на заместник-председателите на ЕП Илдико Гал-Пелц, Анели Ятенмяки, Димитриос Пападимулис и бившият председател на ЕП Енрике Барон, които представляват всички групи в ЕП. Те направиха своя избор, след като българското национално жури в състав Владимир Уручев, Илияна Йотова, Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки  класираха двете български номинации.

През 2015 г. с Наградата за европейски гражданин на ЕП са удостоени Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ и екипът, който създаде „Училище сред природата“ в с. Гудевица, за приноса им към по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието.

През 2014 г. сред лауреатите на наградата бяха младежите в неравностойно положение от Социален учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова“ във Варна. Те бяха най-малките и активни доброволци, които се включиха в акцията по почистването на засегнатите от силните наводнения райони в България. Другото отличие за България бе връчено на журналиста Христо Христов – за неговия принос в отстояването на свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение.

През 2013 г. Гражданската награда ЕП бе присъдена на покойния акад. Валери Петров за изключителния му принос към българската култура и разбирателство между нациите, както и на д-р Милен Врабевски – председател на фондация „Българска памет“ – за цялостната дейност на организацията по осъществяване на съвременната идея за национална идентичност в рамките на европейската принадлежност на България и равнопоставеност на диалога между културите.

През 2012 г. наградата получи Петър Петров — механик на кораба „Коста Конкордия“, помогнал за спасяването на над 500 души.

 

Сподели в
 

Романтична драма по едноименната пиеса на Албърт Р. Гърни „Любовни писма“ ще бъде представена премиерно на 16 и 30 октомври от 19:30 ч. в City Mark Art Center. В ролите участват популярните актьори Яна Маринова и Свежен Младенов.

16.10.2019/18:49

В рамките на кино-литературния фестивал CineLibri в София се състоя среща на читатели с известния шведски журналист и писател Давид Лагеркранц, който е член на международното жури на фестивала.

15.10.2019/21:05

142-годишнината от тежката битка в Руско-турската освободителна война беше отбелязана с панихида в памет на падналите, състояла се край Костницата в Скобелевия парк в Плевен, и с поднасяне на венци и цветя.

13.10.2019/18:14

Големият музикант почина на 81-годишна възраст в Солун, където живееше. Поклон!

13.10.2019/14:10

Антифашистки и патриотични, както и руски песни, звучат в изпълнение на творчески състави и индивидуални участници от София, Пловдив, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Горна Оряховица, Плевен, Враца, Мездра, Червен бряг, Белово, Велинград, Черноморец, Перник и др.

12.10.2019/14:17
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки