Начало
 
 

Всеотдайността на двама българи им донесе отличия от Европарламента

30.09.2016 /17:41 | Източник: Европейски парламент Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Николов (на трибуната) благодари за отличието

Иван Николов и Мариана Пенчева получиха почетните медали на Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. на тържествена церемония в София

В Народното събрание днес бе връчена Наградата за европейски гражданин, с която Европейският парламент ежегодно отличава граждани и организации за приноса им към насърчаването на по-добро разбиране и по-тясна интеграция в ЕС.

Двамата български лауреати за 2016 г. са Иван Николов и Мариана Пенчева. Те получиха почетните отличия от номиниралите ги за наградата евродепутати  Андрей Ковачев и Георги Пирински. В церемонията участваха също заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев и ръководителят на Информационното бюро на Европейския парламент в София Теодор Стойчев.

Мариана Пенчева и Иван Николов бяха приветствани от депутатите в пленарната зала, след което получиха почетните си медали в тържествена обстановка в кулоарите на българския парламент.

Теодор Стойчев припомни, че тази година Гражданската награда бе присъдена на общо 50 лауреати от ЕС в знак на признание и почит към тяхната работа. Димитър Главчев отбеляза важността на отличието, като „извор на вдъхновение за новото поколение български граждани и европейци“ и ролята му в припознаването на „съвременна Европа като пространство на толерантността, хуманизма и европейските ценности“.

С европейска мисия в Босилеград

Иван Николов – български поет, публицист и общественик, председател на Българския културно-информационен център „Босилеград“, бе награден от  Андрей Ковачев, номинирал го за неговия активен принос в защитата на правата на българите в Западните покрайнини и за насърчаване на връзките и сближаването между двата съседни народа в контекста на европейската интеграция.

„Вече 18 години г-н Николов поставя важни въпроси, свързани с българското национално малцинство в Сърбия, в сферата на образованието и перспективите пред младите българи, живеещи в Западните покрайнини. В същото време той не спира да работи за преодоляване на съществуващото разделение, за сближаване и добросъседство в рамките на едно общо европейско бъдеще“, изтъкна Андрей Ковачев.

Иван Николов благодари за отличието и добави, че с него се дава национална и европейска легитимност на всеотдайната работа на Културно-информационния център „Босилеград“ за каузата, правата и интересите на българското малцинство през последните 18 години.

Апостолският плам на учителката

Младата учителка Мариана Пенчева получи почетния медал на Гражданската награда на Европейския парламент от Георги Пирински, който е издигнал номинацията ѝ.

Пенчева е учителка в основно училище "Васил Априлов" в с.Гостилица, община Дряново. Училището е с пансион към него и поради финансови причини е затворено. "Семействата на децата не могат да поемат грижите за тях и съдбата им остава неясна. Учителката Мариана Пенчева, която работи през последните 4 години в училището, решава да им даде шанс за образование и нормално детство и така настанява всичките 9 деца при себе си, в апартамента, където живее, в град Велико Търново. Мариана учи „своите“ момчета и момичета, че на първо място стои това да бъдеш Човек, да постъпваш правилно, да помагаш, да подаваш ръка в нужда, да си верен приятел, да цениш семейството, да бъдеш морален и всеотдаен.“ - това е част от аргументацията на евродепутата Пирински за номинацията на Пенчева.
Връчвайки днес отличието на Пенчева, Пирински отбеляза: „Гражданската награда на ЕП заслужава да бъде призната за символична карта компас към основните права на гражданите в ЕС. Особено впечатлява ролята на хора като Мариана Пенчева, която прояви човешка съпричастност, разбиране и солидарност към нуждаещи се от грижа български деца, за да станат те достойни европейски граждани“.

„Това, което ме мотивира и ме вдъхновява, са децата, защото те заслужават грижата, вниманието и търпението, заслужават да бъдат възпитавани и да получат равен шанс“, заяви от своя страна Мариана Пенчева.

Какво представнлява Наградата за европейски гражданин на ЕП

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

През 2016 г. общо 50 лауреати от цяла Европа ще получат почетния медал на наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие на 12 и 13 октомври в Брюксел, където ще им бъдат връчени почетни дипломи.

Селекцията на 50-те лауреати е извършена от европейско жури, ръководено от заместник-председателя на ЕП Силви Гийом и с участието на заместник-председателите на ЕП Илдико Гал-Пелц, Анели Ятенмяки, Димитриос Пападимулис и бившият председател на ЕП Енрике Барон, които представляват всички групи в ЕП. Те направиха своя избор, след като българското национално жури в състав Владимир Уручев, Илияна Йотова, Илхан Кючюк и Ангел Джамбазки  класираха двете български номинации.

През 2015 г. с Наградата за европейски гражданин на ЕП са удостоени Народно читалище „Бъдеще сега 2006“ и екипът, който създаде „Училище сред природата“ в с. Гудевица, за приноса им към по-доброто взаимно разбирателство и по-тясната интеграция в областта на културата и образованието.

През 2014 г. сред лауреатите на наградата бяха младежите в неравностойно положение от Социален учебно-професионален център „Анастасия д-р Железкова“ във Варна. Те бяха най-малките и активни доброволци, които се включиха в акцията по почистването на засегнатите от силните наводнения райони в България. Другото отличие за България бе връчено на журналиста Христо Христов – за неговия принос в отстояването на свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение.

През 2013 г. Гражданската награда ЕП бе присъдена на покойния акад. Валери Петров за изключителния му принос към българската култура и разбирателство между нациите, както и на д-р Милен Врабевски – председател на фондация „Българска памет“ – за цялостната дейност на организацията по осъществяване на съвременната идея за национална идентичност в рамките на европейската принадлежност на България и равнопоставеност на диалога между културите.

През 2012 г. наградата получи Петър Петров — механик на кораба „Коста Конкордия“, помогнал за спасяването на над 500 души.

 

Сподели в
 

Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) ще използва мачовете при закрити врата като тестово поле за иновационни технологии в телевизионното излъчване, обяви заместник комисионерът Бил Дейли.

28.05.2020/16:52

Тези дни се навършиха 2 години от кончината на големия български художник Светлин Русев. Прrживе Русев подари на родния Плевен ценнатата си сбирка изобразително изкуство от цял свят.

27.05.2020/17:37

Шоуто на "Евровизия" "Europe Shine a Light", което се състоя на 16 май вместо финала на песенния конкурс, е било проследено от 73 млн. зрители, съобщиха холандските организатори на мероприятието.

27.05.2020/14:05

След дългите месеци на раздяла със зрителите Театър „Българска армия" отваря врати с хитови комедийни заглавия. В знак на благодарност за търпението, доверието и любовта на публиката, трупата на театъра обещава истински маратон от усмивки, опустошително забавление и невероятни емоции.

26.05.2020/18:03

Информационен справочник, подготвен от българския почетен консул в Румъния Росен Русев, събира на едно място най-важните информации и юридически норми, които регулират живота за българите в северната съседка.

25.05.2020/20:56

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки