Начало
 
 

TV7сътвори последно шоу по случай спирането си

20.09.2016 /08:24 | Автор : Светослав Спасов/ В. "Сега" | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Водещият на сутрешния блок Георги Налбантов. Снимка: TV 7

Дали телевизия TV7 бе изключена от ефира точно в момента, в който някой сигнализира, че има намерение да я реанимира? Или пък медията се възползва от предстоящото си неизбежно спиране, за да го направи по-мелодраматично?

Този въпрос си задаваха зрителите, докато гледаха последните й минути. След дълго повтаряне на стари предавания на 17 септември от 8 ч. в сутрешната схема на медията се появи първото ново заглавие от над година - блокът "Добро утро, България" с водещ Георги Налбантов. В рамките му рестарт трябваше да получи и рубриката "Насреща Люба Кулезич". Три дни преди завръщането на Кулезич медийните репортери получиха мейл от PR отдела на TV7, от който не бяха чели нищо в продължение на почти 12 месеца. В писмото липсваше името на човека, който го изпраща, и телефон за връзка. Не се посочваха и първите гости в предаването, каквато е обичайната практика. Едва при старта му се видя, че право да говори най-напред е получил един от адвокатите на банкера Цветан Василев по делото за източването на КТБ. 

Част от големите кабелни оператори наистина изключиха сигнала на TV7

още в началото на "Насреща Люба Кулезич". Докато предаването още можеше да се гледа, в ефира му вървеше надпис, че в 15 ч. на същия ден TV7 и детският канал Super 7 преустановяват излъчване във връзка с решение на Съвета за електронни медии (СЕМ), което обаче не било връчено по надлежния ред на собственика - фирма "ТВ Седем" ЕАД. "Излъчването ще бъде възстановено след решение на компетентния съд по законовия ред за обжалване" - се четеше още в съобщението. 

На 13 септември СЕМ отне лицензите за ефирно разпространение на TV7 и Super 7. Заличено бе и разрешителното на News 7, която се разпространяваше в пакет с TV7 и Super 7. Мотивът на регулатора за свалянето TV7 и Super 7 бе, че през май Софийският градски съд (СГС) е започнал производство по несъстоятелност на дружеството и е обявил начална дата на неговата неплатежоспособност - 31.12. 2015 г. СЕМ прие, че при това положение са налице неверни данни в онази част от документите на "ТВ Седем", с която кандидатите за лиценз декларират отсъствие на правни пречки за получаването му. Едно от тях е желаещите да не са лица, които "през последните пет години, предхождащи кандидатстването, са обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност или в ликвидация". СЕМ приема, че въпросното обстоятелство трябва да се съблюдава не само по отношение на миналото, но и в настоящата си дейност. "Изпадането в несъстоятелност за доставчик, който вече притежава лицензия, е нарушение на критериите за допустимост за издаването й, което като последица налага принудителното й отнемане - се казва в мотивите. Съгласно Закона за радио и телевизия изпадане в несъстоятелност може да се използва като основание за отказ за издаване и на кабелна и сателитна регистрация, каквато TV7 и Super 7 доскоро притежаваха. Това ограничение вероятно е послужило като мотив СЕМ да поиска от кабелните оператори да изключат двете програми от мрежите си. От становището на регулаторът обаче не стана ясно защо той не е започнал процедурата още през май, когато СГС откри производството за несъстоятелност на "ТВ Седем", а изчака почти пет месеца. В същото време отнемането на трите лиценза е първият случай, в който СЕМ заличава телевизии, на които се разрешава да излъчват ефирно цифрово. "Това е началото на регулаторната практика за отнемане на лицензии" - написа в блога си специалистът и преподавател по медийно право Нели Огнянова. 

Изчезването на TV7 от ефира изглеждаше въпрос на време след фалита на КТБ

и бягството на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев в Сърбия. Години наред той бе представян като "консултант" на медийния проект. През най-активния си период TV7 се запомни като телевизията, която осигури евродепутатското място на Николай Бареков, както и влизането на партията му "България без цензура" в българския парламент. TV7 осигури и ефир за аферата "Костинброд" в деня за размисъл преди извънредните парламентарни избори през 2013 г. След затварянето на КТБ бе съобщено, че средствата, които банката е отпуснала на медията, възлизат на близо 50 милиона лева, както и че общият размер на задълженията на TV7 към фирми е за над 30 милиона лева. 

м.л.

Сподели в
 

Скандалният Борис Джонсън може да е следващият британски премиер. На "Даунинг стрийт" би влязъл един "стиснат човек и откровен лъжец", предупреждава бившият му колега-журналист и кореспондент в Брюксел Джим Гибънс:

21.07.2019/18:50

Шефовете на държавните медии – БНР и БНТ, получават месечни заплати, по-високи от тази на премиера Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

20.07.2019/18:53

Херцогинята на Съсекс понася медийни критики от годежа си с принца Хари насам, но изглежда, че едва сега тя коментира омразата от британските таблоиди.

20.07.2019/14:35

"Пробутаната от мнозинството на ГЕРБ в парламента за нов член на СЕМ Галина Георгиева има фамозна експертиза. Както личи от дипломата ѝ, тя е завършила Аграрна икономика.

19.07.2019/15:25

Агенцията за аудиовизуални медии (АМА) на Албания предупреди албанската национална радио-телевизия да не излъчва песни на певицата Светлана Ражнатович (Цеца Величкович), съпруга на покойния Желко Ражнатович Аркан, предаде Танюг.

18.07.2019/15:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Парламентът сложи точка на още едно свое просто изречение. Избра за член на СЕМ поредната калинка-малинка, съгласила се да съдейства за компетентното регулиране на медийната среда у нас.

20.07.2019 /16:48 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки