Начало
 
 

TV7сътвори последно шоу по случай спирането си

20.09.2016 /08:24 | Автор : Светослав Спасов/ В. "Сега" | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Водещият на сутрешния блок Георги Налбантов. Снимка: TV 7

Дали телевизия TV7 бе изключена от ефира точно в момента, в който някой сигнализира, че има намерение да я реанимира? Или пък медията се възползва от предстоящото си неизбежно спиране, за да го направи по-мелодраматично?

Този въпрос си задаваха зрителите, докато гледаха последните й минути. След дълго повтаряне на стари предавания на 17 септември от 8 ч. в сутрешната схема на медията се появи първото ново заглавие от над година - блокът "Добро утро, България" с водещ Георги Налбантов. В рамките му рестарт трябваше да получи и рубриката "Насреща Люба Кулезич". Три дни преди завръщането на Кулезич медийните репортери получиха мейл от PR отдела на TV7, от който не бяха чели нищо в продължение на почти 12 месеца. В писмото липсваше името на човека, който го изпраща, и телефон за връзка. Не се посочваха и първите гости в предаването, каквато е обичайната практика. Едва при старта му се видя, че право да говори най-напред е получил един от адвокатите на банкера Цветан Василев по делото за източването на КТБ. 

Част от големите кабелни оператори наистина изключиха сигнала на TV7

още в началото на "Насреща Люба Кулезич". Докато предаването още можеше да се гледа, в ефира му вървеше надпис, че в 15 ч. на същия ден TV7 и детският канал Super 7 преустановяват излъчване във връзка с решение на Съвета за електронни медии (СЕМ), което обаче не било връчено по надлежния ред на собственика - фирма "ТВ Седем" ЕАД. "Излъчването ще бъде възстановено след решение на компетентния съд по законовия ред за обжалване" - се четеше още в съобщението. 

На 13 септември СЕМ отне лицензите за ефирно разпространение на TV7 и Super 7. Заличено бе и разрешителното на News 7, която се разпространяваше в пакет с TV7 и Super 7. Мотивът на регулатора за свалянето TV7 и Super 7 бе, че през май Софийският градски съд (СГС) е започнал производство по несъстоятелност на дружеството и е обявил начална дата на неговата неплатежоспособност - 31.12. 2015 г. СЕМ прие, че при това положение са налице неверни данни в онази част от документите на "ТВ Седем", с която кандидатите за лиценз декларират отсъствие на правни пречки за получаването му. Едно от тях е желаещите да не са лица, които "през последните пет години, предхождащи кандидатстването, са обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност или в ликвидация". СЕМ приема, че въпросното обстоятелство трябва да се съблюдава не само по отношение на миналото, но и в настоящата си дейност. "Изпадането в несъстоятелност за доставчик, който вече притежава лицензия, е нарушение на критериите за допустимост за издаването й, което като последица налага принудителното й отнемане - се казва в мотивите. Съгласно Закона за радио и телевизия изпадане в несъстоятелност може да се използва като основание за отказ за издаване и на кабелна и сателитна регистрация, каквато TV7 и Super 7 доскоро притежаваха. Това ограничение вероятно е послужило като мотив СЕМ да поиска от кабелните оператори да изключат двете програми от мрежите си. От становището на регулаторът обаче не стана ясно защо той не е започнал процедурата още през май, когато СГС откри производството за несъстоятелност на "ТВ Седем", а изчака почти пет месеца. В същото време отнемането на трите лиценза е първият случай, в който СЕМ заличава телевизии, на които се разрешава да излъчват ефирно цифрово. "Това е началото на регулаторната практика за отнемане на лицензии" - написа в блога си специалистът и преподавател по медийно право Нели Огнянова. 

Изчезването на TV7 от ефира изглеждаше въпрос на време след фалита на КТБ

и бягството на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев в Сърбия. Години наред той бе представян като "консултант" на медийния проект. През най-активния си период TV7 се запомни като телевизията, която осигури евродепутатското място на Николай Бареков, както и влизането на партията му "България без цензура" в българския парламент. TV7 осигури и ефир за аферата "Костинброд" в деня за размисъл преди извънредните парламентарни избори през 2013 г. След затварянето на КТБ бе съобщено, че средствата, които банката е отпуснала на медията, възлизат на близо 50 милиона лева, както и че общият размер на задълженията на TV7 към фирми е за над 30 милиона лева. 

м.л.

Сподели в
 

Китай определи като неприемливи новите правила, наложени от Вашингтон на китайските държавни медии в САЩ, чийто статут бе приравнен към този на дипломатически мисии, предаде АФП.

20.02.2020/16:53

Интернет компаниите не могат да носят отговорност за публикуваното в тях, каквато носят издателите например. Това мнение изрази ръководството на социалната мрежа "Фейсбук" във втората си Бяла книга за регулация на онлайн съдържанието.

19.02.2020/15:25

Лондонският редакция на CNN прави интересен анализ на заплахите и перспективите пред една от най-значимите медии в света - BBC.

18.02.2020/15:25

Журналистката Елизабет Дафинова от в. "Банкеръ" е цитирана като положителен пример в най-новото медийно изследване на проф. Луливера Кръстева, преподавател по журналистика във ФЖКМ.

17.02.2020/16:53

Възходът на фалшивите новини, включително на дезинформацията и на неверни съвети в социалните медии, може само да усили вредите от разпространението на болести като например коронавируса COVID-19, съобщи Ройтерс.

15.02.2020/15:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки