Начало
 
 

TV7сътвори последно шоу по случай спирането си

20.09.2016 /08:24 | Автор : Светослав Спасов/ В. "Сега" | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Водещият на сутрешния блок Георги Налбантов. Снимка: TV 7

Дали телевизия TV7 бе изключена от ефира точно в момента, в който някой сигнализира, че има намерение да я реанимира? Или пък медията се възползва от предстоящото си неизбежно спиране, за да го направи по-мелодраматично?

Този въпрос си задаваха зрителите, докато гледаха последните й минути. След дълго повтаряне на стари предавания на 17 септември от 8 ч. в сутрешната схема на медията се появи първото ново заглавие от над година - блокът "Добро утро, България" с водещ Георги Налбантов. В рамките му рестарт трябваше да получи и рубриката "Насреща Люба Кулезич". Три дни преди завръщането на Кулезич медийните репортери получиха мейл от PR отдела на TV7, от който не бяха чели нищо в продължение на почти 12 месеца. В писмото липсваше името на човека, който го изпраща, и телефон за връзка. Не се посочваха и първите гости в предаването, каквато е обичайната практика. Едва при старта му се видя, че право да говори най-напред е получил един от адвокатите на банкера Цветан Василев по делото за източването на КТБ. 

Част от големите кабелни оператори наистина изключиха сигнала на TV7

още в началото на "Насреща Люба Кулезич". Докато предаването още можеше да се гледа, в ефира му вървеше надпис, че в 15 ч. на същия ден TV7 и детският канал Super 7 преустановяват излъчване във връзка с решение на Съвета за електронни медии (СЕМ), което обаче не било връчено по надлежния ред на собственика - фирма "ТВ Седем" ЕАД. "Излъчването ще бъде възстановено след решение на компетентния съд по законовия ред за обжалване" - се четеше още в съобщението. 

На 13 септември СЕМ отне лицензите за ефирно разпространение на TV7 и Super 7. Заличено бе и разрешителното на News 7, която се разпространяваше в пакет с TV7 и Super 7. Мотивът на регулатора за свалянето TV7 и Super 7 бе, че през май Софийският градски съд (СГС) е започнал производство по несъстоятелност на дружеството и е обявил начална дата на неговата неплатежоспособност - 31.12. 2015 г. СЕМ прие, че при това положение са налице неверни данни в онази част от документите на "ТВ Седем", с която кандидатите за лиценз декларират отсъствие на правни пречки за получаването му. Едно от тях е желаещите да не са лица, които "през последните пет години, предхождащи кандидатстването, са обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност или в ликвидация". СЕМ приема, че въпросното обстоятелство трябва да се съблюдава не само по отношение на миналото, но и в настоящата си дейност. "Изпадането в несъстоятелност за доставчик, който вече притежава лицензия, е нарушение на критериите за допустимост за издаването й, което като последица налага принудителното й отнемане - се казва в мотивите. Съгласно Закона за радио и телевизия изпадане в несъстоятелност може да се използва като основание за отказ за издаване и на кабелна и сателитна регистрация, каквато TV7 и Super 7 доскоро притежаваха. Това ограничение вероятно е послужило като мотив СЕМ да поиска от кабелните оператори да изключат двете програми от мрежите си. От становището на регулаторът обаче не стана ясно защо той не е започнал процедурата още през май, когато СГС откри производството за несъстоятелност на "ТВ Седем", а изчака почти пет месеца. В същото време отнемането на трите лиценза е първият случай, в който СЕМ заличава телевизии, на които се разрешава да излъчват ефирно цифрово. "Това е началото на регулаторната практика за отнемане на лицензии" - написа в блога си специалистът и преподавател по медийно право Нели Огнянова. 

Изчезването на TV7 от ефира изглеждаше въпрос на време след фалита на КТБ

и бягството на мажоритарния собственик на банката Цветан Василев в Сърбия. Години наред той бе представян като "консултант" на медийния проект. През най-активния си период TV7 се запомни като телевизията, която осигури евродепутатското място на Николай Бареков, както и влизането на партията му "България без цензура" в българския парламент. TV7 осигури и ефир за аферата "Костинброд" в деня за размисъл преди извънредните парламентарни избори през 2013 г. След затварянето на КТБ бе съобщено, че средствата, които банката е отпуснала на медията, възлизат на близо 50 милиона лева, както и че общият размер на задълженията на TV7 към фирми е за над 30 милиона лева. 

м.л.

Сподели в
 

С началото на учебната година темата за развитие на медийна грамотност в училище отново е на дневен ред.

18.09.2019/19:19

В един малък офис в централата на Пакистанската телевизионна корпорация (ПТВ) в Исламабад продуценти подготвят за излъчване видео с интервю на пакистанец и неговата китайска булка.

17.09.2019/18:55

Диви нрави, груби обиди, насилие и секс: така изглеждат много от риалити шоутата по сръбските телевизии. Те вървят почти непрестанно. Гледат ги и децата. В Сърбия риалити форматът се превръща във все по-голям проблем.

16.09.2019/18:55

Давайте да я закриваме тая българска журналистика! Лично ще започна да копая, преди и аз да бъда ритуално закопана редом със своите колеги. Някога в училище ни учеха какъв престиж е било през вековете да бъдеш журналист.

15.09.2019/14:04

БНТ вероятно ще получи по-голяма субсидия за 2020 г., а много скоро мандатите на генералния ѝ директор, както и на ръководителя на БНР може би ще бъдат увеличени от 3 на 5 години.

14.09.2019/14:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки