Начало
 
 

Ставайте полицаи, не - журналисти!

23.09.2016 /11:03 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Иван Тодоров

Призивът ми е към завършващите специалността „журналистика“. В който и да било от нашенските университети, където тя се преподава. И е към всички останали колеги и колежки на възраст около 40 години.

Защо?

Ами защото реформите в МВР завършиха. Завършиха, преди да са започнали. Полицейските синдикалисти заскърцаха със зъби, полицаите се наканиха сякаш отново да започнат да пушат масово в градинката до черквата „Свети Седмочисленици“ в София или да затворят движението при Орлов мост. А, и да пият минерална вода. Докато се изпълни всичко, което искат. А то е – нищо да не се променя.

Ето някои от любимите им аргументи:

Техният труд бил най-опасен. Два-три пъти ще добавям по нещичко: нашият – вестникарският, не е ли? Системно не си доспивали. Ние – журналистите, редовно спим като бебета, винаги -- колкото ни е кеф.

Заплатите им били ниски. Нашите – като на депутат. И още нещо ми идва на ума: да сте чували данни за средната заплата в МВР? Няма и да чуете. Това е сведение от рода едва ли не на т.нар. „класифицирана информация“. А за да си направите сметка, ако не сте го сторили, колежка се пенсионира неотдавна в закрития вече вестник „Новинар“ с пенсия около 200 лева...

Недоимъкът им можел да ги направи податливи на рушвети. Дадяло ли им се повече – оставали си честни и неподкупни.

Освен изреденото, те не плащат здравни и пенсионни осигуровки. В нашата гилдия плащаме като паралии. Тъй, че ушите ни пукат и пищят.

Те пътуват, ако не знаете, безплатно с градския транспорт. Вие плащайте по 1.60 лева за билет в София.

На тях се полагат и пари за дрехи, и храна. На вас?

Те се пенсионират рано-рано. Ние – отвъд 60-те, на 65, че и повече. Ако ги навършим.

При пенсионирането – 20 заплати. За да можели да захванат някакъв бизнес. Да се приспособявали по-безболезнено към новия живот, да не се депресирали. И на 45 – росни, росни - вече са охранители нейде. Вие – 20 години по-късно може и да не помните вече къде е трудовата ви книжка, за да ви оформят необходимата документация за жалка пенсионна плата...

Твърде малко са другите галеници като тях. Цинично, нередно е това отношение към различните професии. И прозорливите управници знаят, че това не води към добро. Ала нищо не се променя.

Какво правим ние – вестникарите?

Пресконференции, обсъждания, предложения, които внасяме за разглеждане в Народното събрание. С принципно правилни положения и тези, които звучат добре, съобразени са с общоевропейски норми, но не носят прагматична, практическа промяна и полза. А е било време, когато обществото ни се е отнасяло с много по-голямо уважение към занаята ни. И това уважение е имало и житейско проявление...

Колкото до Народното събрание, там трябва  да имате лоби. В Министерския съвет – също.

Ние нямаме. МВР го има. В парламента ни я има, я няма 4-5 журналисти. Велизар Енчев, Волен Сидеров, защо ли повече не се сещам за други... Кой за какво ги пита? Кога са станали поддръжници на професионалните ни интереси? И това не е първото Народно събрание, в което е така.

А „реформите“ в МВР ще продължат. След „внимателни изслушвания на всички страни“. С поредния министър. В поредната сесия. С всеки следващ парламент. С „отделни стъпки в следващия проектозакон“. Или „цялостно“. След месец, след година. След много години. Докато всичко по-радикално се забрави.

Защото сит пес чорбаджията си не хапе. Тъй е било, тъй, изглежда, и ще бъде. Поне у нас.

Не се помайвайте – ставайте  полицаи!


 

Сподели в
 

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020/13:37

По повод отбелязвания на 3 май Световен ден на свободата на пресата Международната федерация на журналистите предложи 6-процентов данък за обсебилите интернет Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт, което ще даде 54 млрд. долара. Тези средства могат да бъдат разпределени по прозрачен и справедлив начин между медийните работници и медийните организации по света. Ще стане ли това у нас?

03.05.2020/08:36

Малко преди последните за деня новини на Светли понеделник националните телевизии пуснаха върху предаванията си съобщения, че предстои извънреден брифинг в Министерския съвет с участници генерал Мутафчийски, главен комисар Николов (обичайни заподозрени в извънредното положение заради коронавируса) и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

21.04.2020/15:19

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки