Начало
 
 

Медийна помпа за младежкото насилие

15.09.2016 /10:51 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова

Пореден грозен епизод с тийнейджърско насилие възбуди телевизиите и те напълниха сутрешните си блокове с разсъждения на психолози за вината на цялото общество за тези отблъскващи младежки изблици. А като фон на поучителните беседи вървяха и се повтаряха кадрите с обсъжданата и осъжданата гнусна гавра на група момичета с тяхна съученичка, които били качени във Фейсбук.

Водещите многократно обърнаха внимание на факта, че мъчителките нарочно заснели клипа с побоя и принудителното събличане на съученичката си, за да го качат в социалната мрежа и така да направят унижението й масово. Но кой знае защо не се сетиха, че разпространението на тези отвратителни кадри и по националния ефир помагат още повече за целта на мъчителките и допълнително травмират жертвата. Да не говорим, че служат за образец на други неукрепнали психики, които могат да прибегнат до подобни разправи.

Нужен е анализ на причините, а не мултиплициране на грозни кадри

Проблемът с младежкото насилие е много сериозен и трябва да бъде посотянно във фокуса на вниманието на медиите, но с отговорна към обществото позиция и с поглед към дълбоките социални, икономически и политически причини на явлението. А не с воайорско увлечение по кадрите на уж осъжданото насилие. Да, в ефира те бяха позамъглени, но това не променя същността на показаното.

Няма абсолютно никаква нужда да се излъчват тези кадри, когато се обсъжда проблемът. Достатъчно е да се опише с думи какво се е случило. Разпространението на записа превръща разпространителите в съучастници на извършилите гаврата, защото тяхната цел е била именно това да се види от повече хора.

Няма как да не стигнем до същността на проблема - отговорността на медиите за тази нарастваща спирала от битово насилие в обществото ни. Психолозите могат колкото си искат да повтарят, че децата и младежите просто копират онова, което са видели от възрастните. Но ако не кажат КЪДЕ най-често го виждат и ОТКЪДЕ разбират, че насилието може да ги прочуе, всичко си остава само куха говорилня.

Да, те виждат побоища между шофьори по кръстовищата, виждат пияни скандали в кварталната кръчма, виждат как съседът пребива жена си. Но ако не видят всичко това тиражирано и по телевизии и други медии, обогатено и от обширни репортажи за мафиотски стрелби, по-трудно ще залитнат към изкривената представа, че насилието е „яко”.

Вечната теза, че медиите са само огледало на болната действителност не звучи сериозно, защото медиите са нещо много повече - фискирайки проблема, те трябва да пуснат разследващия си и анализиращ прожектор до самите му дълбини, до същностните причини и там да отразяват реалната картина. А не да мултиплицират последствията, сърфирайки по повърхността и събирайки евтина „гледаемост”.

Журналистика означава обществена отговорност

Конкретният случай, разбира се, повдига и проблема с ролята на Фейсбук и другите социални мрежи. В тях отдавна вече всеки вече се изживява като „медия” и може да разпространява каквото му скимне за когото му скимне. Според някои анализатори именно това убива традиционните сериозни медии, част от които, опитвайки се да оцелеят, започват също да се държат на нивото на социалните мрежи и да разпространяват „новини” оттам - както се и случва сега с гаврата над ученичката.

Но по света тенденцията е друга - сериозни медии започват да се обединяват, за да запазят истинската журналистика като професия и като обществена мисия. Съвсем наскоро видяхме старта на едно такова впечатляващо съюзяване. В Брюксел бе оповестено учредяването на Алианс на европейските вестници лидери - LENA (Leading European Newspaper Alliance). В него седем влиятелни европейски издания от различни страни се обединиха в името на „качествената журналистика” и на обмена на експертни анализи и на дигитални умения, чрез което да вървят в крак с новите технологии, но и с обществената си мисия, с обществената отговорност.

Никоя уважаваща себе си и аудиторията си медия не може се оглежда към Фейсбук като към ориентир за журналистическата си работа. Това просто е „друга бира”.

Двойните стандарти на Фейсбук

Що се отнася до самия Фейсбук и неговите странни критерии и стандарти, просто няма как да не се върна пак към един друг съвсем пресен случай, за който наскоро писах - за елиминирането на една историческа снимка от Виетнамската война от профилите на норвежки писател, на норвежки вестник и дори на норвежката министър-председателка.

Фейсбук ги премахна с мотива, че на снимката имало голо дете, а правилата на социалнта мрежа не позволяват публикуването на голи хора. Нищо, че дрехите на детето са изгорели от атака с напалм по селото му, а голото му телце продължава да гори, докато то бяга ужасено срещу камерата на Ник Ут. Известният американски фоторепортер после ще спечели „Пулицър” с тази снимка, а кадърът му ще надигне мощно антивоенно движение.

След острата реакция на Норвегия снимката бе възстановена, а от Фейсбук отвърнаха, че алгоритъмът им не можел да разграничава кога става дума за исторически кадър и кога за недопустима човешка голота.

Та сега не мога да не запитам как прословутият алгоритъм на Фейсбук допуска разпространяването на записи с гаври като тази над сегашната бита и съблечена насила ученичка, а цензурира снимки от Виетнамската война? Вярно, кадрите с нашенското тийнейджърско насилие също са били отстранени след известно време. Но първо са се повъртяли достатъчно, за да смажат псхихически жертвата. А после услужливо бяха тиражирани и от телевизионния екран. Напълно достатъчно, за да се почувстват невръстните мъчителки като „героини”.

Е, кой помпа спиралата на младежкото насилие, колеги?

Сподели в
 

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020/13:37

По повод отбелязвания на 3 май Световен ден на свободата на пресата Международната федерация на журналистите предложи 6-процентов данък за обсебилите интернет Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт, което ще даде 54 млрд. долара. Тези средства могат да бъдат разпределени по прозрачен и справедлив начин между медийните работници и медийните организации по света. Ще стане ли това у нас?

03.05.2020/08:36

Малко преди последните за деня новини на Светли понеделник националните телевизии пуснаха върху предаванията си съобщения, че предстои извънреден брифинг в Министерския съвет с участници генерал Мутафчийски, главен комисар Николов (обичайни заподозрени в извънредното положение заради коронавируса) и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

21.04.2020/15:19

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки