Начало
 
 

Медийна помпа за младежкото насилие

15.09.2016 /10:51 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова

Пореден грозен епизод с тийнейджърско насилие възбуди телевизиите и те напълниха сутрешните си блокове с разсъждения на психолози за вината на цялото общество за тези отблъскващи младежки изблици. А като фон на поучителните беседи вървяха и се повтаряха кадрите с обсъжданата и осъжданата гнусна гавра на група момичета с тяхна съученичка, които били качени във Фейсбук.

Водещите многократно обърнаха внимание на факта, че мъчителките нарочно заснели клипа с побоя и принудителното събличане на съученичката си, за да го качат в социалната мрежа и така да направят унижението й масово. Но кой знае защо не се сетиха, че разпространението на тези отвратителни кадри и по националния ефир помагат още повече за целта на мъчителките и допълнително травмират жертвата. Да не говорим, че служат за образец на други неукрепнали психики, които могат да прибегнат до подобни разправи.

Нужен е анализ на причините, а не мултиплициране на грозни кадри

Проблемът с младежкото насилие е много сериозен и трябва да бъде посотянно във фокуса на вниманието на медиите, но с отговорна към обществото позиция и с поглед към дълбоките социални, икономически и политически причини на явлението. А не с воайорско увлечение по кадрите на уж осъжданото насилие. Да, в ефира те бяха позамъглени, но това не променя същността на показаното.

Няма абсолютно никаква нужда да се излъчват тези кадри, когато се обсъжда проблемът. Достатъчно е да се опише с думи какво се е случило. Разпространението на записа превръща разпространителите в съучастници на извършилите гаврата, защото тяхната цел е била именно това да се види от повече хора.

Няма как да не стигнем до същността на проблема - отговорността на медиите за тази нарастваща спирала от битово насилие в обществото ни. Психолозите могат колкото си искат да повтарят, че децата и младежите просто копират онова, което са видели от възрастните. Но ако не кажат КЪДЕ най-често го виждат и ОТКЪДЕ разбират, че насилието може да ги прочуе, всичко си остава само куха говорилня.

Да, те виждат побоища между шофьори по кръстовищата, виждат пияни скандали в кварталната кръчма, виждат как съседът пребива жена си. Но ако не видят всичко това тиражирано и по телевизии и други медии, обогатено и от обширни репортажи за мафиотски стрелби, по-трудно ще залитнат към изкривената представа, че насилието е „яко”.

Вечната теза, че медиите са само огледало на болната действителност не звучи сериозно, защото медиите са нещо много повече - фискирайки проблема, те трябва да пуснат разследващия си и анализиращ прожектор до самите му дълбини, до същностните причини и там да отразяват реалната картина. А не да мултиплицират последствията, сърфирайки по повърхността и събирайки евтина „гледаемост”.

Журналистика означава обществена отговорност

Конкретният случай, разбира се, повдига и проблема с ролята на Фейсбук и другите социални мрежи. В тях отдавна вече всеки вече се изживява като „медия” и може да разпространява каквото му скимне за когото му скимне. Според някои анализатори именно това убива традиционните сериозни медии, част от които, опитвайки се да оцелеят, започват също да се държат на нивото на социалните мрежи и да разпространяват „новини” оттам - както се и случва сега с гаврата над ученичката.

Но по света тенденцията е друга - сериозни медии започват да се обединяват, за да запазят истинската журналистика като професия и като обществена мисия. Съвсем наскоро видяхме старта на едно такова впечатляващо съюзяване. В Брюксел бе оповестено учредяването на Алианс на европейските вестници лидери - LENA (Leading European Newspaper Alliance). В него седем влиятелни европейски издания от различни страни се обединиха в името на „качествената журналистика” и на обмена на експертни анализи и на дигитални умения, чрез което да вървят в крак с новите технологии, но и с обществената си мисия, с обществената отговорност.

Никоя уважаваща себе си и аудиторията си медия не може се оглежда към Фейсбук като към ориентир за журналистическата си работа. Това просто е „друга бира”.

Двойните стандарти на Фейсбук

Що се отнася до самия Фейсбук и неговите странни критерии и стандарти, просто няма как да не се върна пак към един друг съвсем пресен случай, за който наскоро писах - за елиминирането на една историческа снимка от Виетнамската война от профилите на норвежки писател, на норвежки вестник и дори на норвежката министър-председателка.

Фейсбук ги премахна с мотива, че на снимката имало голо дете, а правилата на социалнта мрежа не позволяват публикуването на голи хора. Нищо, че дрехите на детето са изгорели от атака с напалм по селото му, а голото му телце продължава да гори, докато то бяга ужасено срещу камерата на Ник Ут. Известният американски фоторепортер после ще спечели „Пулицър” с тази снимка, а кадърът му ще надигне мощно антивоенно движение.

След острата реакция на Норвегия снимката бе възстановена, а от Фейсбук отвърнаха, че алгоритъмът им не можел да разграничава кога става дума за исторически кадър и кога за недопустима човешка голота.

Та сега не мога да не запитам как прословутият алгоритъм на Фейсбук допуска разпространяването на записи с гаври като тази над сегашната бита и съблечена насила ученичка, а цензурира снимки от Виетнамската война? Вярно, кадрите с нашенското тийнейджърско насилие също са били отстранени след известно време. Но първо са се повъртяли достатъчно, за да смажат псхихически жертвата. А после услужливо бяха тиражирани и от телевизионния екран. Напълно достатъчно, за да се почувстват невръстните мъчителки като „героини”.

Е, кой помпа спиралата на младежкото насилие, колеги?

Сподели в
 

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019/18:28

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019/11:42
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки