Начало
 
 

СБЖ на гости в Страната на утринната свежест, традицията и авангардността

13.09.2016 /19:40 | Автор : Мария Нецова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Президентът на Асоциацията на журналистите на Южна Корея Гю Сънг Джонг (в средата) посрещна топло делегацията в централата на асоциацията в Сеул – Георги Калагларски, Доника Ризова, Валентин Колев, Мария Нецова, Емил Розов

Впечатления и размисли от посещението на делегацията на СБЖ в Южна Корея (първа част)

Корейците наричат родината си Страната на утринната свежест, в което влагат и поетика, и любов, и метафоричното си светоусещане.

Корейският полуостров е разделен по 38-ия паралел в резултат на трагичната за нацията Корейска война от 1950-1953 година. Няколко десетилетия по-късно Южна Корея успява не само да се възправи от пепелищата, да остави далеч зад себе си своята северна посестрима, стегната в клещите на непотична диктатура и зомбирана с идеологически химери, но да се превърне в световна свръхикономическа сила, трасираща тенденциите в авангардните  технологии.

За по-прагматичните Южна Корея или Република Корея, какт е официалното й наименование, отдавна си е извоювала прозвището азиатско тигърче, което обаче мери ръст и влиза в остра конкуренция с вездесъщата Япония.  Днес страната е четвъртата икономика в Азия и 12-а в света, заема пето място по производство на автомобили и 7-мо в строителния сектор.

Република Корея е безспорен световен лидер  в информационните технологии – през миналата година е произвела най-много мобилни телефони - всеки четвърти смартфон в света е с марката „Самсунг”. Държи второ място  по производство на микропроцесори и кораби и пето в автомобилната промишленост. Страната се наложи в областта на био- и нанотехнологиите и от три години се присъедини към елитния клуб на космическите държави,  способни да изстрелват спътници от собствената си територия.

Не от вчера южнокорейската компания „Самсунг електроникс” диктува модата в IT- индустрията,  което ще илюстрираме само с най-пресен, граничещ с футуристиката факт. Неотдавна компанията произведе и патентова контактни лещи с вграден миниатюрен дисплей и камера, които правят снимки с едно мигване на окото. С помощта на антена, също вградена в лещите, получената снимка може веднага да се изпрати в смартфона за допълнителна обработка...

Всичко това са данни от статистиката, но зад тях стоят

хората на тази удивляваща страна.

Именно те са успели да променят радикално профила на родината си, да вдигнат благосъстоянието на  нацията и на всеки един южнокореец поотделно.

Как изглежда днес Южна Корея, какви са лостовете за нейния изумителен прогрес, кои са качествата, подтиците, сплавта на хората, сътворили корейското икономическо чудо на една територия, съизмерима с тази на България... Това са въпросите, вълнуващи нашата малка и сплотена журналистическа група, на които търсехме отговор по време на 7-дневното ни гостуване по покана на Асоциация на журналистите от Република Корея (АЖРК).

В състава на делегацията  на СБЖ бяха трима членове на Управителния съвет – Валентин Колев, ръководител,  Георги Калагларски, доцент по журналистика и връзки с обществеността във Варненския свободен университет, и Емил Розов, тв продуцент. В делегацията влизаха и Мария Нецова,председател на Комисията по журналистическа етика, и Доника Ризова, автор и водещ на медийно предаване в телевизия България Он Еър.

Любезните  домакини ни бяха подготвили плътна програма в Сеул, на остров Чеджу и в старата столица Кьонгджу  – професионални срещи с колеги от ключови медии, с висши дипломати и губернаторски ръководства, както и запознаване с исторически и културни забележителности на една от най-древните страни на азиатския континент, с цивилизация от 5000 години...

Сеул от птичи поглед и на една ръка разстояние

От най-високата точка на столицата Сеул – стъклената 360-градусова площадка на телевизионната кула, издигната на хълма Намсан (Южната планина), градът се разстила като на длан. Пейзажът е странна смесица от небостъргачи от стъкло, алуминий и бетон, които на места наподобяват нюйоркския Уолстрийт,  едноетажни и двуетажни къщи в традиционната корейска архитектура, море от жилищни блокове,  многолентови магистрали и тесни улички, паркове  и разхвърляни ниски хълмове с туфи зеленина.

Градът е прорязан от разлялата се нашироко река Хан с броеница от мостове, които, както узнаваме, продължават да растат като гъби. До миналата година са били 30,  сега едновременно се строят още два. Най-красивият сред тях и по световните стандарти е  мостът Банпо със светещите и пеещи фонтани „Лунна дъга”, които падат от двете му страни като водопад.

Днес Сеул е един от най-гъсто населените градове на света – 40 на сто от жителите на Южна Корея са съсредоточени в столицата (12 млн.) и в околностите, или общо 20 милиона души. А за да се предпазят столичани от  смога на индустриализацията, правителството е обособило обширни терени за отдих и спорт от двете страни на реката.

Имахме възможност  в един късен следобед, озарен от червения залез над Хан,  да преминем пешком край зелените поляни, изпълнени с двойки и семейства с малки деца с палатки, да видим оборудваните детски  и спорни площадки, ведно с велосипедните алеи, по които профучаваха тийнейджъри и студенти с каски на главата. 

Светлинни надписи и забранителни знаци предупреждаваха, че и тук, сред природата, както по улиците и площадите на самия град, пушенето е строго забранено. От 1 септември т. г. в Южна Корея  влязоха в сила строги мерки срещу тютюнопушенето – не може да пафкаш цигара на по-малко от 10 метра от спирка на метро, автобус и пр.  Глобите са солени и безапелационни за всички...

По законите на фън шуй

Въпреки че столицата е видимо пренаселена, дори в самия й делови търговски и финансов център нямаш чувството, че  си се изгубил в бетонна джунгла. В Република Корея и по-специално в Сеул бързо се строи и бързо се разрушава.

На една ръка разстояние от хотела ни в даунтауна е централният оживен булевард, който води към старинния  дворцов комплекс Кенбоккун (Дворец на сияещото щастие). Построен през XIV век по законите на фън шуй с неизменната планина на север и река на юг, императорският дворец е бил разрушаван многократно от японските нашественици. Съсипан е и по време на Корейската война. По-късно е напълно възстановен в първоначалния си вид.

Но ако следваш фън шуй и за съвременния ландшафт, как да докараш вода в центъра на града? И ето че преди години властите пристъпват към едно безпрецедентно решение в даунтауна:  демонтира  се автострада с оживен трафик и пренаселени  жилища от двете й страни,  за да изведат на повърхността река, която в средата на миналия век е била затрупана под земята. Целият проект струвал на града половин милиард долара.

Сега тази река или ручей с водопадна каскада под името Чонгечон протича на протежение от 11 километра през деловия център на Сеул. Веднага след откриването й реката става любимо място за отдих и прохлада на столичани.

Сърдечни срещи с колеги и Дунавско хоро на хиляди километри от родината

Още първата вечер бяхме поканени от ръководството на АЖРК в централата на асоциацията, където  нашите домакини ни изненадаха приятно с плаката на български език: „Сърдечно приветстваме делегацията на СБЖ в Корея!”.

Президентът на асоциацията  Гю Сънг Джонг изрази задоволството си, че  СБЖ е първата организация в Европа, с която Асоциацията на корейските журналисти е сключила договор за сътрудничество и той вече навлиза във втората си година. Гю Сънг Джонг с вълнение си припомни за посещението  у нас начело на делегация на АЖРК това лято, по време на което се е докоснал до историята и величието на България.

„Срещата ни с вас не бе случайна , а е трябвало да стане” – убеден е г-н Гю Сънг Джонг, който разчупи протоколните клишета и сподели, че е бил трогнат от българското гостоприемство, че чувства г-жа Снежана Тодорова, председателя на СБЖ, като своя сестра, а Иван Върбанов, главния секретар на СБЖ, като свой брат. Президентът  на журналистическата организация на домакините ни изрази желанието си връзките между двата съюза да укрепват и занапред. 

От наша страна ръководителят на делегацията на СБЖ Валентин Колев предложи освен посещения на журналисти всяка година да се приложат и нови форми на сътрудничество като съвместна реализация на проекти, обмяна на опит, медийни инициативи и включване на научните и образователните журналистически звена в програмите на предстоящите активности на двата съюза. Това е гаранция и здрава основа за бъдещото развитие на нашите отношения.  Георги Калагларски пък разказа подробно за възможностите за морска почивка на южнокорейските колеги в Международния дом на журналистите във Варна, откъдето те могат да направят и рейдове за опознаване на историята и красотата на нашата страна.

 На вечерята в залата под покрива на представителния хотел „Президент”, която г-н Гю Сънг Джонг даде в чест на нашата делегация, спонтанно се появи идеята да я завършим по български . От смартфоните се заизливаха ритмите на Дикоилиевото Дунавско хоро, продължени акапелно с „Бяла роза” във вдъхновеното изпълнение на Емил Розов, а красивата Доника Ризова водеше хорото, на което се хванаха всички – и корейци, и българи.

Културна експанзия в действие

В Сеул нашата делегация посети небостъргача с редакцията на един от трите най-големи вестника в страната - JoongAng Ilbo, собственост на медийна група, която издава  още 10 вестника, 10 списания и притежава четири телевизионни канала, сред които е и популярната JTBC . С щипка патриотична гордост узнахме, че нашият сънародник Михал Ашминов, професионален готвач и собственик на ресторанта с българска кухня „Зелен”, участва в едно от най-гледаните предавания на JTBC „Погрижи се за хладилника ми”...

Но голямата атракция ни очакваше на интерактивната платформа MBC World на една от водещите радио и телевизионни компании на Южна Корея MBC. От началото на XXI век MBC разширява обхвата на дейност и започва да продуцира игрални и документални филми, телевизионни сериали и развлекателни програми,  които се разпространяват в 90 страни. Тя е една от първите лястовици на културната експанзия на Южна Корея по света и през последните 15-ина години  налива огромни средства за популяризиране на всичко корейско – от филмите и музиката през модата до кухнята и бойното изкуство таекуондо, с амбицията да заеме нишата, доминирана от САЩ от няколко десетилетия.

Емблематичното за корейската кей-поп култура парче  – „Гангнъм стайл”, се превърна в световен мегахит, а клипът му регистрира рекорд: над два милиарда гледания в Youtube... Точно тази треска, породена от триумфалния успех на сериалите, идолатрията по актьори и попзвезди, се експлоатира хитроумно и доходно от създадения по последната дума на дигиталната технологии реален и виртуален тематичен парк MBC World, за който корпорацията е отделила цял етаж.   

В редуващите се зали и студиа можеш да влезеш в ролята на новинар и синоптик, да облечеш исторически костюми и бойни доспехи, да се докоснеш до любимия си филмов и тв герой, да пееш и танцуваш с попзвезда, да се наслаждаваш на уникален холограмен попконцерт. И без да се отлепяш от креслото, с очила за виртуална реалност (естествено „Самсунг”), да полетиш над триизмерно пространство с повишен адреналин...

(Следва втора част)

Снимки Валентин Колев и авторката

Сподели в
 

От 21 до 27 септември за 13-ти път черноморската перла Сочи беше домакин на Международния медиен форум за съвременна журналистика „Цяла Русия“ („Вся Россия“), като тазгодишното издание е 23-то. Форумът се ползва с изключително голяма популярност, за което говори участието на над 1200 журналисти и чуждестранни гости от 40 страни. За първи път в „Цяла Русия 2019“ гост е и цялото ръководство на Международната федерация на журналистите (МФЖ). От българска страна участва председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

02.10.2019/18:52

В града герой Севастопол на път за Сочи акостира круизният лайнер „Княз Владимир“, на борда на който се намират участниците във Форума за съвременна журналистика „Вся Россия 2019“, съобщиха за сайта на СБЖ от СЖР. Сред тях са председателят на СБЖ Снежана Тодорова, представяща България, президентът на "Тесла глобал форум" Горан Марич и зам.-началникът на управление „Култура“ в Нови Сад Мирияна Лукич Маринкович.

19.09.2019/17:51

Една древна корейска мъдрост гласи, че хората със сродни убеждения ще станат приятели още на първата среща, а онези с различни убеждения няма да се сприятелят дори и след хиляди срещи. Че СБЖ и Асоциацията на корейските журналисти (АКЖ) са вече добри приятели показа и поредното гостуване у нас на представители на организацията от Република Корея. Като добри стари приятели бяха посрещнати президентът на АКЖ Джинг Кю Сунг и неговите колеги Канг Хи, Ким Дае Хви, Ким Донг Хоон и Ким Джин Хо от председателя на СБЖ Снежана Тодорова и представители на български медии.

11.07.2019/16:17

В началото на юли в Москва се състоя ІІ Международен форум „За развитие на парламентаризма“, в който взе участие председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, по специална покана от страна на организаторите на събитието и лично от председателя на Организационния комитет журналиста Пьотър Толстой. А делегацията от българския парламент бе водена от зам.-председателя на НС Емил Христов. Инициатори на събитието са Държавната Дума и Федералното събрание на РФ.

06.07.2019/19:35

Ту Сюесон, директор на Китайския културен център в София, обявява началото на Дните на китайската култура в София на 24 юни.

22.06.2019/11:13

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Експозицията е подредена на 1-ия етаж в западното крило на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” и може да бъде разгледана до 31 януари 2020 година. Представени са оригинални броеве от течението на списание „Знание” и други творби на големия възрожденец Любен Каравелов

27.01.2020 /15:53 | Източник: Национална библиотека

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 113 гости

Бързи връзки