Начало
 
 

Защо Фейсбук цензурира легендарна снимка от Виетнамската война

09.09.2016 /15:39 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова

Българските медии да се поучат на принципност от шефа на най-големия норвежки вестник Aftenposten - Еспен Егил Хансен. Той скастри Марк Зукърбърг, след като фотографията на носителя на „Пулицър” Ник Ут „Напалмовото момиченце” бе махната първо от личен профил, а после и от страницата на вестника в социалната мрежа

Мотивът на Фейсбук да блокира публикациите бе, че не се разрешава разпространяването на образи на голи хора. А в центъра на прочутата снимка, направена през 1972 г. във Виетнам и изобразяваща бягащи деца след американско нападение с напалм, е голо и горящо момиченце, чиито дрехи са изгорели от напалм. Обгорялата тогава 9-годишна Ким Фук става символ на жестокостите на американската армия през Виетнамската война.

Именно в този контекст историческият кадър, който навремето силно повлиява антивоенното движение в самите САЩ, е публикуван в началото на септември т.г., по повод отбелязвания тогава национален празник на Виетнам, на личния Фейсбук профил на норвежкия писател Том Егеланд. Писателят пуска снимката в събран от него фотоалбум под надслова „Седем фотографии, които промениха историята на войната”.  

Скоро след това обаче Егеланд вижда, че Фейсбук е изтрил снимката. Той остро започва да критикува това и тогава е блокиран целият му профил. Писателят отива в най-големия норвежки вестник Aftenposten и, възмутен, разказва какво му се е случило.

Последвалото може да изглежда като извънземна реалност на отвикналата от принципност в големите медии бълграска аудитория, но е факт. Главният редактор на Aftenposten - Еспен Егил Хансен, публикува на първа страница на изданието гневно открито писмо до шефа на Фейсбук Марк Зукърбърг, в което го обвинява в цензура и брутално погазване на свободата в изразяването на мнения.

Хансен изказва дълбокото си възмущение от „злоупотребата с власт” от страна на Фейсбук, присвоил си ролята на „разпределител” на информация по света. „Аз съм разстроен, разочарован, дори уплашен от онова, което се опитвате да направите  с един от стълбовете на нашето демократично общество,” пише Хансен, обръщайки се от първата страница на Aftenposten към Зукърбърг.

Норвежкият главен редактор отбелязва още: „Притеснен съм, че най-влиятелната социална мрежа в света ограничава свободата вместо да я разширява и че това се случва по един авторитарен начин”.

Всъщност предварителната публикацията в Aftenposten по този случай е илюстрирана със същата снимка - „Напалмовото момиченце”. Съответно статията е анонсирана и на Фейсбук страницата на изданието. И познайте какво следва... Да, Фейсбук веднага изпраща автоматично известие да се премахне въпросното изображение или то ще бъде отсранено от самата компания. Преди Aftenposten да успее да реагира по какъвто и да е начин, цялата публикация е блокирана...

В отвореното си писмо главният редактор Хансен сочи, че действията на Фейсбук по целия казус „разкриват тревожна неспособност да се прави разлика между детска порнография и прочути военни фотографии”, както и нежелание да се прилага „разумна преценка”.

„Нима това означава, че аз, макар и да съм главен редактор на най-големия вестник в Норвегия, трябва да приема ограничаване на упражняваната от мен редакционна отговорност? Мисля, че злоупотребявате с властта си и ми е трудно да повярвам, че сте го обмислил добре,” пише Хансен на Зукърбърг. Новрежкият вестникарски ръководител смята, че „вместо да направят света по-отворен и свързан” тези цензуриращи подходи „просто насърчават глупостта и пречат на хората да се сближават”.

Острата публикация на Aftenposten идва в момент, когато Фейсбук търпи все по-силни критики заради нарастващия му монопол в разпространяването и филтрирането на информация и новини. Традиционните медии по света стават все по-зависими от тази социална мрежа при тиражирането на своята продукция и при търсенето на онлайн аудитория.

Според тазгодишни статистики, цитирани от британския в. „Индипендънт”, 44% от възрастните американци се информират за вътрешните и международните събития от Фейсбук. Използваните от тази компания алгоритми при разпространението на нформацията могат да упражняват огромна власт над общественото мнение.

„Медиите имат отговорността да обмислят какво и как да публикуват при всеки отделен случай. Това е право и задължение на всички редактори по света. И не може да бъде подкопавано от някакви алгоритми, кодирани в един кабинет в Калифорния. Редакторите няма как да приемат вас, Марк, като свърхредактор,” пише Хансен на Зукърбърг.

Самият Зукърбърг, комуто и преди са отправяни подобни обвинения, винаги отговаря, че компанията му е чисто технологична, а не медийна. При свое изявление в Рим миналия месец по тези въпроси той заяви: „Светът се нуждае от новинарски компании, но и от технологични платформи като тази, която правим ние. И приемаме много сериозно ролята си.”

Личи колко сериозно. Поне толкова сериозно, колкото сериозно е редно да се замислим защо така ударно се унищожават традиционните сериозни медии по цял свят, а на масовата аудитория още по-ударно се внушава, че „пълната свобода на словото и мненията” била във Фейсбук и Туитър...

 

Необходимо допълнение

 

Актуализирано в 01:11 ч. на 10.09.2016

 

След като дори министър-председателката на Норвегия Ерна Солберг се намеси в спора за елиминираната от Фейсбук историческа снимка от Виетнамската война, от компанията на Марк Зукърбърг известиха норвежкия вестник Aftenposten, че ще възстановят публкацията с фотографията „заради статуса й на емблематичен образ от историческо значение”.

Въпреки това говорител на Фейсбук заяви пред британския в. „Гардиан”: „Признавайки, че снимката е емблематична, ние подчертаваме, че е трудно да се направи диференциация в кои случаи да се позволи показването на образа на голо дете и в кои не”.

Тоест отново не бе пропуснато към подсъзнанието на масовата публика да се отправи натъртващо послание - някакви хора там си приказват за история, военни престъпления и цензура, ама я вие си мислете повече за голотата...

Частичното отстъпление на компанията на Зукърбърг дойде, след като и ръководителката на норвежкото правителство Ерна Солберг реагира критично на случая. Тя откри, че и от нейния собствен профил е елиминирана споделената от нея публикацията на Aftenposten. „Чрез изтриването на изображения от този тип - дори и с най-добри намерения - онова, което прави Фейсбук, е да модифицира нашата обща история,” писа Солберг в профила си. Тя отбеляза също, че се надява вследствие на този случай Фейсбук да презицира правилата си и добави: „Искам моите и другите деца да живеят в общество, в което историята ще се изучава такава, каквато е била.”

Достойна за уважение и за следване и от други премиери и президенти позиция.

Но как освен историята да предпазим и настоящето си от модификации, манипулации, филтриране на информация и бъркане в мозъци с фино изчислени алгоритми?...

Сподели в
 

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019/18:28

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019/11:42
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки