Начало
 
 

Защо Фейсбук цензурира легендарна снимка от Виетнамската война

09.09.2016 /15:39 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова

Българските медии да се поучат на принципност от шефа на най-големия норвежки вестник Aftenposten - Еспен Егил Хансен. Той скастри Марк Зукърбърг, след като фотографията на носителя на „Пулицър” Ник Ут „Напалмовото момиченце” бе махната първо от личен профил, а после и от страницата на вестника в социалната мрежа

Мотивът на Фейсбук да блокира публикациите бе, че не се разрешава разпространяването на образи на голи хора. А в центъра на прочутата снимка, направена през 1972 г. във Виетнам и изобразяваща бягащи деца след американско нападение с напалм, е голо и горящо момиченце, чиито дрехи са изгорели от напалм. Обгорялата тогава 9-годишна Ким Фук става символ на жестокостите на американската армия през Виетнамската война.

Именно в този контекст историческият кадър, който навремето силно повлиява антивоенното движение в самите САЩ, е публикуван в началото на септември т.г., по повод отбелязвания тогава национален празник на Виетнам, на личния Фейсбук профил на норвежкия писател Том Егеланд. Писателят пуска снимката в събран от него фотоалбум под надслова „Седем фотографии, които промениха историята на войната”.  

Скоро след това обаче Егеланд вижда, че Фейсбук е изтрил снимката. Той остро започва да критикува това и тогава е блокиран целият му профил. Писателят отива в най-големия норвежки вестник Aftenposten и, възмутен, разказва какво му се е случило.

Последвалото може да изглежда като извънземна реалност на отвикналата от принципност в големите медии бълграска аудитория, но е факт. Главният редактор на Aftenposten - Еспен Егил Хансен, публикува на първа страница на изданието гневно открито писмо до шефа на Фейсбук Марк Зукърбърг, в което го обвинява в цензура и брутално погазване на свободата в изразяването на мнения.

Хансен изказва дълбокото си възмущение от „злоупотребата с власт” от страна на Фейсбук, присвоил си ролята на „разпределител” на информация по света. „Аз съм разстроен, разочарован, дори уплашен от онова, което се опитвате да направите  с един от стълбовете на нашето демократично общество,” пише Хансен, обръщайки се от първата страница на Aftenposten към Зукърбърг.

Норвежкият главен редактор отбелязва още: „Притеснен съм, че най-влиятелната социална мрежа в света ограничава свободата вместо да я разширява и че това се случва по един авторитарен начин”.

Всъщност предварителната публикацията в Aftenposten по този случай е илюстрирана със същата снимка - „Напалмовото момиченце”. Съответно статията е анонсирана и на Фейсбук страницата на изданието. И познайте какво следва... Да, Фейсбук веднага изпраща автоматично известие да се премахне въпросното изображение или то ще бъде отсранено от самата компания. Преди Aftenposten да успее да реагира по какъвто и да е начин, цялата публикация е блокирана...

В отвореното си писмо главният редактор Хансен сочи, че действията на Фейсбук по целия казус „разкриват тревожна неспособност да се прави разлика между детска порнография и прочути военни фотографии”, както и нежелание да се прилага „разумна преценка”.

„Нима това означава, че аз, макар и да съм главен редактор на най-големия вестник в Норвегия, трябва да приема ограничаване на упражняваната от мен редакционна отговорност? Мисля, че злоупотребявате с властта си и ми е трудно да повярвам, че сте го обмислил добре,” пише Хансен на Зукърбърг. Новрежкият вестникарски ръководител смята, че „вместо да направят света по-отворен и свързан” тези цензуриращи подходи „просто насърчават глупостта и пречат на хората да се сближават”.

Острата публикация на Aftenposten идва в момент, когато Фейсбук търпи все по-силни критики заради нарастващия му монопол в разпространяването и филтрирането на информация и новини. Традиционните медии по света стават все по-зависими от тази социална мрежа при тиражирането на своята продукция и при търсенето на онлайн аудитория.

Според тазгодишни статистики, цитирани от британския в. „Индипендънт”, 44% от възрастните американци се информират за вътрешните и международните събития от Фейсбук. Използваните от тази компания алгоритми при разпространението на нформацията могат да упражняват огромна власт над общественото мнение.

„Медиите имат отговорността да обмислят какво и как да публикуват при всеки отделен случай. Това е право и задължение на всички редактори по света. И не може да бъде подкопавано от някакви алгоритми, кодирани в един кабинет в Калифорния. Редакторите няма как да приемат вас, Марк, като свърхредактор,” пише Хансен на Зукърбърг.

Самият Зукърбърг, комуто и преди са отправяни подобни обвинения, винаги отговаря, че компанията му е чисто технологична, а не медийна. При свое изявление в Рим миналия месец по тези въпроси той заяви: „Светът се нуждае от новинарски компании, но и от технологични платформи като тази, която правим ние. И приемаме много сериозно ролята си.”

Личи колко сериозно. Поне толкова сериозно, колкото сериозно е редно да се замислим защо така ударно се унищожават традиционните сериозни медии по цял свят, а на масовата аудитория още по-ударно се внушава, че „пълната свобода на словото и мненията” била във Фейсбук и Туитър...

 

Необходимо допълнение

 

Актуализирано в 01:11 ч. на 10.09.2016

 

След като дори министър-председателката на Норвегия Ерна Солберг се намеси в спора за елиминираната от Фейсбук историческа снимка от Виетнамската война, от компанията на Марк Зукърбърг известиха норвежкия вестник Aftenposten, че ще възстановят публкацията с фотографията „заради статуса й на емблематичен образ от историческо значение”.

Въпреки това говорител на Фейсбук заяви пред британския в. „Гардиан”: „Признавайки, че снимката е емблематична, ние подчертаваме, че е трудно да се направи диференциация в кои случаи да се позволи показването на образа на голо дете и в кои не”.

Тоест отново не бе пропуснато към подсъзнанието на масовата публика да се отправи натъртващо послание - някакви хора там си приказват за история, военни престъпления и цензура, ама я вие си мислете повече за голотата...

Частичното отстъпление на компанията на Зукърбърг дойде, след като и ръководителката на норвежкото правителство Ерна Солберг реагира критично на случая. Тя откри, че и от нейния собствен профил е елиминирана споделената от нея публикацията на Aftenposten. „Чрез изтриването на изображения от този тип - дори и с най-добри намерения - онова, което прави Фейсбук, е да модифицира нашата обща история,” писа Солберг в профила си. Тя отбеляза също, че се надява вследствие на този случай Фейсбук да презицира правилата си и добави: „Искам моите и другите деца да живеят в общество, в което историята ще се изучава такава, каквато е била.”

Достойна за уважение и за следване и от други премиери и президенти позиция.

Но как освен историята да предпазим и настоящето си от модификации, манипулации, филтриране на информация и бъркане в мозъци с фино изчислени алгоритми?...

Сподели в
 

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020/13:37

По повод отбелязвания на 3 май Световен ден на свободата на пресата Международната федерация на журналистите предложи 6-процентов данък за обсебилите интернет Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт, което ще даде 54 млрд. долара. Тези средства могат да бъдат разпределени по прозрачен и справедлив начин между медийните работници и медийните организации по света. Ще стане ли това у нас?

03.05.2020/08:36

Малко преди последните за деня новини на Светли понеделник националните телевизии пуснаха върху предаванията си съобщения, че предстои извънреден брифинг в Министерския съвет с участници генерал Мутафчийски, главен комисар Николов (обичайни заподозрени в извънредното положение заради коронавируса) и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

21.04.2020/15:19

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки