Фондация „Димитър Цонев“ ще поощрява млади тв таланти

31.08.2016 /11:11 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С минута мълчание бе почетена паметта на Димитър Цонев

С минута мълчание започна вечерта в памет на журналиста Димитър Цонев, която се състоя навръх неговия рожден ден, когато трябваше да навърши 57 години. На нея беше оповестено учредяването на фондацията, носеща името на водещия на „Още от деня“ по БНТ за качествена тв журналистика и публицистика.

Водещата Цветанка Ризова съобщи на присъстващите, че наред с многото намерения, които ще бъдат включени в дейността на фондацията, ще има и награда „Димитър Цонев“. Според нея иде реч за сериозна социална журналистика и публицистика.

Идеята за учредяването на фондацията е на Десислава Цонева, до която тя достигнала в деня, когато Димитър Цонев почина. „Реших, че това е единственият начин да продължа живота на баща си, защото отказвам да приема, че го няма вече“ – каза тя за сайта на СБЖ.

Двигателят в организационната част е на Димитър Цонев-младши, който дава всичко от себе си, за да се осъществи благородният проект. А членове на УС на фондацията са Венелина Гочева, Вяра Анкова, Елена Йончева, Любомир Стойков, Цветанка Ризова, Уляна Пръмова, Христо Мутафчиев, Десислава Цонева, Росен Томов, Димитър Цонев-младши. Предстои да бъде сформирано жури, което ще изработи плана и критериите за награждаване.

"Освен голямата награда „Димитър Цонев“ за телевизионна журналистика, която най-вероятно ще бъде с платен стаж в западна медия, ще има и други категории, които все още не са уточнени, защото това все пак зависи от финансовата част – разказа за сайта Деси Цонева. - Планирали сме също и поредица от отворени лекции на теми журналистика. Ако има възможност, и участие в различни конкурси, където да се подпомагат различни журналистически проекти, но всичко зависи от средствата. Иначе идеи има много. Ще направим и документален филм за баща ми. Идеята като цяло я има. Той ще бъде излъчен на 8 декември следващата година, когато ще връчим първите награди.“ Вече има и създаден сайт на фондацията.

Според юриста Росен Томов всички правила, по които ще бъдат набирани средствата за фондацията, ще са ясни и отворени. Ще се дават редовно отчети какви средства са събрани и за по какво предназначение са отишли. Това е много важно, защото от него зависи моралният облик на фондацията.

С чаша вино в памет на Димитър Цонев завърши вечерта, посветена на него.

А ето какво сподели дъщерята на известния журналист за баща си пред сайта на СБЖ: „Това, което съм научила в сферата на журналистиката, е от моите прекрасни професори в УНСС, където завърших журналистика и масмедии, а всичко останало дължа на баща ми. Неговите съвети никога не са ме подвеждали, винаги е заставал зад гърба ми и това, което съм научила от него, ще продължи да живее чрез мен“.

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

Емблематичният репортер, водещ и писател Румен Стоичков публикува в профила си във Фейсбук емоционален коментар за днешната 86-годишнина на БНР и за своите три десетилетия работа в Радиото.

25.01.2021/18:07

В навечерието на Световния ден на радиото – 12 февруари- Българското национално радио (БНР) ще връчи традиционните награди за журналистика „Сирак Скитник“. Учредена през 2001 г., наградата е посветена на първия директор на Радиото София Панайот Христов с псевдоним Сирак Скитник.

25.01.2021/10:46

“Юнайтед груп” може да играе важна роля в изсветляването на медийната среда в страната, която за две поредни години е поставена на 111-о място в световната класация за медийна свобода”. Това се казва в позиция на “Юнайтед груп”, която е новият собственик на медийната група “Нова броудкастинг груп” и “Виваком”, изпратена в отговор на въпросите на EURACTIV България.

24.01.2021/17:34

Допълнителните въпроси, които мониторинговата група за демокрация на ЕС изпрати на българското правителство, са поредният предупредителен сигнал за състоянието на върховенството на закона в България. Това коментира известната журналистка, Елена Йончева - евродепутатка от групата на социалистите и демократите и член на мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основните права.

24.01.2021/17:25

"След дълга борба с усложненията от коронавирус, той напусна този свят, въпреки неимоверните усилия на лекарите от "Пирогов" и ще остане завинаги в сърцата ни на едва 36-годишна възраст”, информираха от в. „Монитор”, в чиято пресгрупа работеше Шентов.

24.01.2021/16:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Безпощадният коронавирус не подмина и легендата в журналистиката Лари Кинг, за чиято кончина разбрахме преди дни. Той е от онези личности, за които трудно може да се говори в минало време, защото след себе си остави ярка диря в професията журналист. Като емблематичен телевизионен и радиоводещ той щедро споделяше тайните на успеха си и даваше полезни и практични съвети на младите как да се изградят като успешни журналисти. Може би поради тази причина неговата книга „Как да водим разговор – без значение с кого, кога и къде“ бе обявена за световен бестселър.

25.01.2021 /19:27 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки