Начало
 
 

Морските фарове не излизат във ваканция

30.08.2016 /10:07 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И това лято телевизии и радиа дружно внушават на драгия зрител и слушател, че няма нищо по-свято от лятната отпуска. В момент, когато светът се пука по шевовете от политика, лидерите на общественото мнение у нас решиха да си починат тъкмо от политика. Обзорните дневни и седмични предавания „спуснаха кепенците“ по отпускарски.

Такава е редовната практика всеки август. И това винаги е пораждало въпроси и спорове, защото войните и конфликтите, избухвали в историята през този традиционно горещ не само по климатични показатели месец, би трябвало да са достатъчен аргумент, че журналистиката не може да си позволява лежерни паузи в своята неотменима и непрекъсваема мисия като обществен резонатор на събития и процеси.

Да не говорим, че август е в летния календар само на Северното полукълбо. В Южното сега е зима и там политическият сезон е в разгара си. Да не се отчита този факт в глобализиран свят като днешния, издава или намирисващо на колониализъм северно пренебрежение към „второто качество” световни региони (което е гротескно и абсурдно за страна като нашата), или географска неграмотност, или дълбок провинциализъм.

Още по-интересното е, че това лято специално БНР надскочи и августовското безвремие - успя да го изтегли още през юли. Защото още от юли спряха да се излъчват емблематичните обзорно-коментарни предавания „Събота 150” и „Неделя 150”. Все със същия стъписващ „отпускарски” мотив. Друг е въпросът, че в тази обществена медия под това прикритие вървят и вътрешни кадрови проблеми...

Тазгодишното политическо лято обаче е сгорещено до краен предел и на вътрешно български терен, и на регионален, и на европейски, и на световен. У нас предстоят президентски избори, като черен облак се сгъстява мигрантският проблем по границата ни, в Черно море шумно се дрънка оръжие, в небето ни се готвят да се стрелкат поканени за патрули брадъри, Турция си разиграва коня във всички посоки, Сирия не спира да гори, Европа се тресе от атентати, конфронтации и Brexit, САЩ са пред избори, глобални играчи си разменят визити и совалки - и още какво ли не се случва по света и у нас.

Европейските и световните лидери нямаха отдих. Срещите, разговорите не само не спряха, но дотолкова засилиха темпото, че дори се наложи в движение да се преместват дати и часове за дискусии.

И на този фон родният телевизионен и радиоефир принуждава зрителя и слушателя сам да си прави анализите, коментарите и сондажите.

Да, останаха сутрешните радио и телевизионни блокове, както и обедните радиообзори. Но те отразяват пулса на конкретния ден, не правят необходимото обобщение и анализ на тенденциите, не носят експертното заключение в дълбочина и перспектива. А времето на излъчването – началото или разгарът на работния ден – не позволява задълбочаване в проблемите и от страна на аудиторията. 

Вярно е, че всяко от „отдъхващите” сега аналитично-обзорни предавания е авторско, но няма да открием топлата вода, ако кажем, че винаги може да се намери колега, който да замести излезлия в годишен отпуск титуляр. В това отношение много добре стояха сутрешните телевизионни блокове, които показаха, че могат да са гъвкави както по отношение на водещи, така и в изнасянето на предаванията извън студиото. Щом се получава с тях, защо не се получава и с аналитично-обзорните предавания?

При наблюдавания напоследък масов мор сред печатните издания телевизиите и радиата стават все по-влиятелна трибуна за оформяне на общественото мнение. В турбулентното време, през което преминава светът вкупом с България, такъв ориентир е необходим като морски фар в буря. А фаровете никога не излизат във ваканция.

 

Сподели в
 

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020/13:37

По повод отбелязвания на 3 май Световен ден на свободата на пресата Международната федерация на журналистите предложи 6-процентов данък за обсебилите интернет Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт, което ще даде 54 млрд. долара. Тези средства могат да бъдат разпределени по прозрачен и справедлив начин между медийните работници и медийните организации по света. Ще стане ли това у нас?

03.05.2020/08:36

Малко преди последните за деня новини на Светли понеделник националните телевизии пуснаха върху предаванията си съобщения, че предстои извънреден брифинг в Министерския съвет с участници генерал Мутафчийски, главен комисар Николов (обичайни заподозрени в извънредното положение заради коронавируса) и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

21.04.2020/15:19

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки