Начало
 
 

Морските фарове не излизат във ваканция

30.08.2016 /10:07 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И това лято телевизии и радиа дружно внушават на драгия зрител и слушател, че няма нищо по-свято от лятната отпуска. В момент, когато светът се пука по шевовете от политика, лидерите на общественото мнение у нас решиха да си починат тъкмо от политика. Обзорните дневни и седмични предавания „спуснаха кепенците“ по отпускарски.

Такава е редовната практика всеки август. И това винаги е пораждало въпроси и спорове, защото войните и конфликтите, избухвали в историята през този традиционно горещ не само по климатични показатели месец, би трябвало да са достатъчен аргумент, че журналистиката не може да си позволява лежерни паузи в своята неотменима и непрекъсваема мисия като обществен резонатор на събития и процеси.

Да не говорим, че август е в летния календар само на Северното полукълбо. В Южното сега е зима и там политическият сезон е в разгара си. Да не се отчита този факт в глобализиран свят като днешния, издава или намирисващо на колониализъм северно пренебрежение към „второто качество” световни региони (което е гротескно и абсурдно за страна като нашата), или географска неграмотност, или дълбок провинциализъм.

Още по-интересното е, че това лято специално БНР надскочи и августовското безвремие - успя да го изтегли още през юли. Защото още от юли спряха да се излъчват емблематичните обзорно-коментарни предавания „Събота 150” и „Неделя 150”. Все със същия стъписващ „отпускарски” мотив. Друг е въпросът, че в тази обществена медия под това прикритие вървят и вътрешни кадрови проблеми...

Тазгодишното политическо лято обаче е сгорещено до краен предел и на вътрешно български терен, и на регионален, и на европейски, и на световен. У нас предстоят президентски избори, като черен облак се сгъстява мигрантският проблем по границата ни, в Черно море шумно се дрънка оръжие, в небето ни се готвят да се стрелкат поканени за патрули брадъри, Турция си разиграва коня във всички посоки, Сирия не спира да гори, Европа се тресе от атентати, конфронтации и Brexit, САЩ са пред избори, глобални играчи си разменят визити и совалки - и още какво ли не се случва по света и у нас.

Европейските и световните лидери нямаха отдих. Срещите, разговорите не само не спряха, но дотолкова засилиха темпото, че дори се наложи в движение да се преместват дати и часове за дискусии.

И на този фон родният телевизионен и радиоефир принуждава зрителя и слушателя сам да си прави анализите, коментарите и сондажите.

Да, останаха сутрешните радио и телевизионни блокове, както и обедните радиообзори. Но те отразяват пулса на конкретния ден, не правят необходимото обобщение и анализ на тенденциите, не носят експертното заключение в дълбочина и перспектива. А времето на излъчването – началото или разгарът на работния ден – не позволява задълбочаване в проблемите и от страна на аудиторията. 

Вярно е, че всяко от „отдъхващите” сега аналитично-обзорни предавания е авторско, но няма да открием топлата вода, ако кажем, че винаги може да се намери колега, който да замести излезлия в годишен отпуск титуляр. В това отношение много добре стояха сутрешните телевизионни блокове, които показаха, че могат да са гъвкави както по отношение на водещи, така и в изнасянето на предаванията извън студиото. Щом се получава с тях, защо не се получава и с аналитично-обзорните предавания?

При наблюдавания напоследък масов мор сред печатните издания телевизиите и радиата стават все по-влиятелна трибуна за оформяне на общественото мнение. В турбулентното време, през което преминава светът вкупом с България, такъв ориентир е необходим като морски фар в буря. А фаровете никога не излизат във ваканция.

 

Сподели в
 

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019/18:28

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019/11:42
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки