Начало
 
 

И пак бият журналисти: докога?!

28.08.2016 /16:08 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ако не беше една дума в поредната светла новина, която ме жегна в сутрешния блок на Нова телевизия, можеше да мина с поредното си безрезултатно възмущение: „Журналисти твърдят, че са бити от Христо Стоичков” . Нищо ново! Чудо голямо! Сефте булка!

Малко ли журналисти загиват по горещите точки на този объркан свят, та ще се тръшкаме, че някой колега отнесъл някой и друг юмрук  - я в циганската махала, където си се появил с микрофон и камера да откриеш продавачи на гласове, я някой засегнат далавераджия, или пък от някой недосегаем, на който просто не си му симпатичен и му разваляш кефа. Но и двата случая грубото посегателство срещу личността и професията е нетърпимо, откъдето и да го погледнеш.

Затова и не можем и не бива да се примиряваме, нека проявим поне колегиална солидарност и доверие. Думата твърдят (изречена от водещия и изписана) означава едно: дистанциране, „може да е така, може и да не е…” Дребнаво ли е? – не съм сигурен…Повечето медии, вестници и сайтове, откликват на събитието с по-силни и категорични заглавия и позиции. Дори в спортния Гол.бг може да прочетем: „Жесток скандал! Стоичков подивя, нападна журналисти и преби шофьор” – а пострадалия шофьор Симчев го познавам отдавна и знам  добре колко възпитан, добронамерен човек е.

Да, това е поредният случай – и за професията, и за щедрия на юмруци герой. Последната шампионска изява срещу екипа на вестник „България днес” само допълва печалната поредица от журналисти, пострадали от саморазправа: Христо Луков и Огнян Стефанов, Жоро Игнатов и Стоян Тончев… всеки може да се сети за още доста имена.

Биячите са различни, поводите също – но си приличат по наглостта и чувството (само чувство ли?!) за безнаказаност. А Стоичков и в тази дисциплина е на върха! Недостижим! Кама като стой та гледай! Случаите се редуват по цялата планета, но си приличат „като две капки вода”.

В доклад на полицията в Чикаго през 2012 г. се описва негов побой над журналист (пак от същия вестник, този път главен редактор, който направил престъпление: поискал му интервю по време на спортно честване!): „Жертвата е ударена със свит юмрук от Стоичков”. Професионалисти са американските полицаи, дума няма!

През 2008 г. нашият супергерой бие фоторепортера Люб. Асенов в ресторант в Барселона, осмелил се да опита да го снима! И т. н.  

Да стигнем до последния случай, когато екип от вестника отива да заснеме, ако може, сватбата на щерката на Стоичков. Радостно събитие! Зад тях се движи колата на Стоичков, на паркинга на манастира полицаят посочва на екипа къде да паркира.

До тях спира Стоичков и се втурва към журналистическата кола. Фоторепортерът Борислав Трошев щраква през прозореца колите на гостите, но не смее да слезе. Казва на шофьора да заключи колата, но през това време героят започва да удря по стъклата, да псува (силен е и в тая категория!) и да се заканва.

Симчев отваря страничното стъкло и получава първия удар… Врата се отваря и юмруците влизат в действие. Шофьорът панически потегля назад и удря спряла друга кола. И за полицията това става едва ли не най-важното – „пътен инцидент”… Вярно, личната територия, каквато е една сватба, е неприкосновена, но и журналистът пък „трябва да опита” – и ако го върнат, да се съобрази. Но това да стане с нормално общуване между нормални хора, не с първобитния авторитет на юмручното право…

Не зная (може и да има, все пак?) осъден някой от побойниците над журналисти при изпълнение на служебния им дълг. Дано има. Но не знам.

И си спомням първия подобен случай, с който се срещнах в началото на журналистическото ми битие, когато като студент започнах работа в най-добрия по онова време вестник „Земеделско знаме”. Един ден на трета страница гръмна като бомба бая голям материал с едро заглавие: „Кой ви позволява да удряте журналист, Минчо Иванов?” (беше се случило с кореспондента на вестника). За сведение: годината е 1956-та, а „биячът” е секретар на окръжния комитет на БКП. Живелите в ония години знаят какво означава това – но главният редактор Хараламби Трайков, една нестандартна, динамична личност, имаше и гръб – беше син на Георги Трайков… А ние?

Какво да прави днешният български журналист, ако е честен към професията и иска без компромиси да изпълнява мисията си, заради което е подложен не само на финансов и друг натиск, но и на реалната заплаха – да си го кажем направо: юмручна разправа. Кой ще го защити не на думи от всепозволеността, на която се радват цигански банди и мутри, политици и олигарски, а и, уви, имена, с които по право сме се гордели? Съдът?! Или декларации, които осъждат „поредния случай”?

А не бяха ли медиите, които през годините превъзнасяха наистина безспорните качества на знаменития крак на Стоичков, но подминават силата на „свития му юмрук”, когато даде воля на лошите си и опасни емоции?

В заглавието на тези размисли има едно „докога?” Не зависи ли от самите нас? Щом всепризнато медиите могат да създават идоли, значи могат и нещо повече… Но ни трябва една истинска солидарност.

Сподели в
 

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019/18:28

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019/11:42
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки