Начало
 
 

И пак бият журналисти: докога?!

28.08.2016 /16:08 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ако не беше една дума в поредната светла новина, която ме жегна в сутрешния блок на Нова телевизия, можеше да мина с поредното си безрезултатно възмущение: „Журналисти твърдят, че са бити от Христо Стоичков” . Нищо ново! Чудо голямо! Сефте булка!

Малко ли журналисти загиват по горещите точки на този объркан свят, та ще се тръшкаме, че някой колега отнесъл някой и друг юмрук  - я в циганската махала, където си се появил с микрофон и камера да откриеш продавачи на гласове, я някой засегнат далавераджия, или пък от някой недосегаем, на който просто не си му симпатичен и му разваляш кефа. Но и двата случая грубото посегателство срещу личността и професията е нетърпимо, откъдето и да го погледнеш.

Затова и не можем и не бива да се примиряваме, нека проявим поне колегиална солидарност и доверие. Думата твърдят (изречена от водещия и изписана) означава едно: дистанциране, „може да е така, може и да не е…” Дребнаво ли е? – не съм сигурен…Повечето медии, вестници и сайтове, откликват на събитието с по-силни и категорични заглавия и позиции. Дори в спортния Гол.бг може да прочетем: „Жесток скандал! Стоичков подивя, нападна журналисти и преби шофьор” – а пострадалия шофьор Симчев го познавам отдавна и знам  добре колко възпитан, добронамерен човек е.

Да, това е поредният случай – и за професията, и за щедрия на юмруци герой. Последната шампионска изява срещу екипа на вестник „България днес” само допълва печалната поредица от журналисти, пострадали от саморазправа: Христо Луков и Огнян Стефанов, Жоро Игнатов и Стоян Тончев… всеки може да се сети за още доста имена.

Биячите са различни, поводите също – но си приличат по наглостта и чувството (само чувство ли?!) за безнаказаност. А Стоичков и в тази дисциплина е на върха! Недостижим! Кама като стой та гледай! Случаите се редуват по цялата планета, но си приличат „като две капки вода”.

В доклад на полицията в Чикаго през 2012 г. се описва негов побой над журналист (пак от същия вестник, този път главен редактор, който направил престъпление: поискал му интервю по време на спортно честване!): „Жертвата е ударена със свит юмрук от Стоичков”. Професионалисти са американските полицаи, дума няма!

През 2008 г. нашият супергерой бие фоторепортера Люб. Асенов в ресторант в Барселона, осмелил се да опита да го снима! И т. н.  

Да стигнем до последния случай, когато екип от вестника отива да заснеме, ако може, сватбата на щерката на Стоичков. Радостно събитие! Зад тях се движи колата на Стоичков, на паркинга на манастира полицаят посочва на екипа къде да паркира.

До тях спира Стоичков и се втурва към журналистическата кола. Фоторепортерът Борислав Трошев щраква през прозореца колите на гостите, но не смее да слезе. Казва на шофьора да заключи колата, но през това време героят започва да удря по стъклата, да псува (силен е и в тая категория!) и да се заканва.

Симчев отваря страничното стъкло и получава първия удар… Врата се отваря и юмруците влизат в действие. Шофьорът панически потегля назад и удря спряла друга кола. И за полицията това става едва ли не най-важното – „пътен инцидент”… Вярно, личната територия, каквато е една сватба, е неприкосновена, но и журналистът пък „трябва да опита” – и ако го върнат, да се съобрази. Но това да стане с нормално общуване между нормални хора, не с първобитния авторитет на юмручното право…

Не зная (може и да има, все пак?) осъден някой от побойниците над журналисти при изпълнение на служебния им дълг. Дано има. Но не знам.

И си спомням първия подобен случай, с който се срещнах в началото на журналистическото ми битие, когато като студент започнах работа в най-добрия по онова време вестник „Земеделско знаме”. Един ден на трета страница гръмна като бомба бая голям материал с едро заглавие: „Кой ви позволява да удряте журналист, Минчо Иванов?” (беше се случило с кореспондента на вестника). За сведение: годината е 1956-та, а „биячът” е секретар на окръжния комитет на БКП. Живелите в ония години знаят какво означава това – но главният редактор Хараламби Трайков, една нестандартна, динамична личност, имаше и гръб – беше син на Георги Трайков… А ние?

Какво да прави днешният български журналист, ако е честен към професията и иска без компромиси да изпълнява мисията си, заради което е подложен не само на финансов и друг натиск, но и на реалната заплаха – да си го кажем направо: юмручна разправа. Кой ще го защити не на думи от всепозволеността, на която се радват цигански банди и мутри, политици и олигарски, а и, уви, имена, с които по право сме се гордели? Съдът?! Или декларации, които осъждат „поредния случай”?

А не бяха ли медиите, които през годините превъзнасяха наистина безспорните качества на знаменития крак на Стоичков, но подминават силата на „свития му юмрук”, когато даде воля на лошите си и опасни емоции?

В заглавието на тези размисли има едно „докога?” Не зависи ли от самите нас? Щом всепризнато медиите могат да създават идоли, значи могат и нещо повече… Но ни трябва една истинска солидарност.

Сподели в
 

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020/13:37

По повод отбелязвания на 3 май Световен ден на свободата на пресата Международната федерация на журналистите предложи 6-процентов данък за обсебилите интернет Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт, което ще даде 54 млрд. долара. Тези средства могат да бъдат разпределени по прозрачен и справедлив начин между медийните работници и медийните организации по света. Ще стане ли това у нас?

03.05.2020/08:36

Малко преди последните за деня новини на Светли понеделник националните телевизии пуснаха върху предаванията си съобщения, че предстои извънреден брифинг в Министерския съвет с участници генерал Мутафчийски, главен комисар Николов (обичайни заподозрени в извънредното положение заради коронавируса) и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

21.04.2020/15:19

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки