Начало
 
 

Как Юсейн Болт стана Елвис Пресли на спорта

25.08.2016 /11:30 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Трябва човек да е много мазохист, за да издържи докрай едно издевателство над верността му към родната телевизия и любовта му към спорта – като например репортажа на живо за закриването на олимпиадата в Рио.

Всички олимпиади досега са приковавали вниманието ни освен със спортните битки, и с бляскавите шоута в началото и края, в които всяка страна домакин дава простор на фантазиите и техническите чудеса, за да покаже на света богатствата на своето изкуство и духовна същност. И бразилското закриване не направи изключение – с невероятните си танци, с музикалните изпълнения, с искрения стремеж това шоу да остане като светъл спомен от тази пееща и танцуваща страна за всички участници, но и за зрителите по света.

Е, имаше го шоуто (нека не го сравняваме с други преди него, всяко си е неповторимо), но за българския телевизионен зрител то остана някак шуто, осакатено, лишено от другата неизменна част – автентичния звук.   Уникално досадният, непрекъснат близо три часа брътвеж на  водещия (Камен Алипиев) и водещата (Боряна Тончева?) покри безапелационно и елиминира картината. Стигна се дотам, че Водещата да ни уведомява – „Песента, която слушате, е на известната певица…” – а ние изобщо не уловихме гласа й, колкото и да се напъвахме. Вместо това – мощен и неспасяем поток от думи, като мътните потоци, които отнесоха много родни села. Какво нямаше в тях – разходки из историята на олимпийските игри, досадно безкрайно повтаряне кой колко медала е завоювал (за което ни информираха всеки ден спортните журналисти – благодарим им!), опити да се коментира олимпиадата като цяло, с пропуските и недостатъците (та това ли беше мястото?!), а и да дават насоки на управляващите как да действат в бъдеще за разцвета на родния спорт… Не мина без весели реплики: научихме, че Водещият „нямал ласкаво отношение към художествената гимнастика заради соц. миналото на България”, че сърбите показали „истинско величие”, а „Юсейн Болт е Елвис Пресли на спорта”, че дефилират „бившите социалистически страни” (че как успяха да се прикрият и да цъфнат на Олимпиадата – това остана тайна!). Абе – „този объркан свят, който не знае накъде върви”… Не беше подмината съдбата и на неколцината бежанци, които се появиха и на олимпиадата – най-подробно бе проследен пътят им до Рио, трагичните перипетии. И така час след час.  И краят с карнавала не можа да заличи тягостното чувство…

В медиите досега неведнъж е обръщано внимание на логореята, която неудържимо обзема водещите, когато трябва да представят от мястото важно събитие – няма значение  дали спортно или историческо. Забравят, че телевизионният репортаж на живо е не само образ, но и автентичен звук, който съпровожда картината и създава чувството за съпричастност, за „присъствие”. Вместо пестеливо поднесената информация за това, което става пред очите ни, предпочитат своите безконечни и ненужни исторически екскурзии и мъдри размисли, с които навярно искат да ни шашнат колко „много чело – много знай”.

Тази логорея не е патент само на спортните и други коментатори в една телевизия – върлува навсякъде. Лапнеш микрофона – и няма спиране.

Но какво е виновен и какво да прави бедният зрител?!

Сподели в
 

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020/13:37

По повод отбелязвания на 3 май Световен ден на свободата на пресата Международната федерация на журналистите предложи 6-процентов данък за обсебилите интернет Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт, което ще даде 54 млрд. долара. Тези средства могат да бъдат разпределени по прозрачен и справедлив начин между медийните работници и медийните организации по света. Ще стане ли това у нас?

03.05.2020/08:36

Малко преди последните за деня новини на Светли понеделник националните телевизии пуснаха върху предаванията си съобщения, че предстои извънреден брифинг в Министерския съвет с участници генерал Мутафчийски, главен комисар Николов (обичайни заподозрени в извънредното положение заради коронавируса) и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

21.04.2020/15:19

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки