Начало
 
 

Международната дейност на СБЖ става все по-активна

21.10.2015 /11:29 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Иван Василев

За последните прояви в международната дейност на СБЖ сподели впечатления пред сайта на съюза, председателят на УС Снежана Тодорова. Тя разказа за интересните и важни моменти в сътрудничеството със сродни организации.

- Последните два месеца като че ли преминаха под знака на международното сътрудничество, г-жо Тодорова. Къде и с кого се срещнахте?

- Настина септември и октомври бяха наситени с разнообразни международни прояви, начало на които постави едно много интересно пътуване до Република Корея в изпълнение на споразумение за сътрудничество между СБЖ и Асоциацията на журналистите на Република Корея. То се осъществи по покана на корейските колеги. Шестима журналисти от нашата страна имаха възможност да посетят Сеул, Гуангджу, Суон и прочутия остров Чеджу. Идеята беше да се запознаем както с проблемите в сферата на журналистиката и как нашите колеги в Корея ги решават, така и с днешния ден на страната. Това беше първо посещение на български представители на медиите след подписването на договор за сътрудничество. Още на първата среща, която председателят на Асоциацията на корейските журналисти Чонг Рюл Парк направи в тържествената заседателна зала на тяхната организация, бяхме посрещнати с огромен плакат на български: „Сърдечно приветстваме делегацията на СБЖ в Корея!”. Г-н Парк ни поднесе своята статия за посещението си в България, публикуванавъв вестника на Асоциацията, илюстрирана със снимка от пресконференцията в СБЖ, отразяваща момента, когато му връчихме пластиката от дърво на Дон Кихот, която краси кабинета му и винаги ще му напомня, че в душата на всеки журналист има по един Дон Кихот. В същото това издание бяха публикувани и поздравления  от ръководители на чуждестранни партньорски организации на Асоциацията на корейските журналистипо повод 51-годишнина от създаването й. Сред поздравлениета на петима председатели, поздравили асоциацията ,бе и поздравлението от СБЖ. Плакатът, който сърдечно ни приветства при пристигането в Сеул, ни придружаваше по време на осемдневното пътуване на всички места и срещи, като по този начин нашите любезни домакини изразяваха отношението си към българските журналисти. За мен беше много трогателно желанието им да ни покажат най-доброто, да ни обградят с най-голямо внимание, да проявят искрено гостоприемство и да развенчаят мита за азиатската сдържаност.

СБЖ – първи партньор на корейските журналисти в Европа.

Корейците бяха изключително емоционални в израза на своите най-топли чувства към България и българските колеги. Заявявам това, защото съм имала възможност много да чета и да наблюдавам сдържаните реакции на различните представители от азиатски страни. А в Корея бяха извън тези утвърдени норми и шаблони. Посрещнаха ни много сърдечно и гостоприемно. Председателят Чонг Рюл Парк специално пристигна на остров Чеджу за прощалната вечеря с българската делегация и сподели своите искрени усещания, че сътрудничеството между нашите организации ще продължи да се развива и занапред по възходяща линия.

По време на нашето пребиваване в Корея журналисти от различни издания много точно отразяваха гостуването ни, срещите с кметове, областни управители, колеги журналисти. В град Гуангджу имахме възможността да посетим новосъздадения и все още неоткрит Център за азиатска култура, който е учреден по инициатива на три азиатски държави - Китай, Япония и Република Корея, - и който бе отворен специално за нас. Той ще обединява най-добрите образци на азиатската култура от целия континент. Нашите впечатления бяха отразени в местните вестници.

За нас е чест, че именно Асоциацията на журналистите на Република Корея е избрала СБЖ за свой първи партньор от европейска страна. Досега те не са имали партньори от Европа. Това е едно признание за скромните усилия на нашия съюз да развива контакти с различни страни.

- А след Република Корея накъде?

- След завръщането ми веднага заминах за Варна, където се състоя среща на журналисти от балканските страни и Черноморския регион. Преди година създадохме Балкански медиен център, който става все по-популярен сред колегите не само в региона. И така за втора година продължаваме инициативата на срещи от подобен род. На срещата обсъдихме актуални проблеми на колегите от балканските и черноморските страни. Участваха освен представители на Сърбия, Турция, Украйна и Русия, вицепрезидентката на Европейската федерация на журналистите Надежда Ажгихина и президентът на Международната федерация на журналистите Джим Бумела. По време на този форум успяхме да подпишем и споразумение за сътрудничество с ръководството на Националния съюз на журналистите в Украйна.

Ръководителите на Европейската и Международна федерации на журналистите изпратиха писма, в които изразиха своята благодарност за успешно проведената журналистическа конференция и убеждението, че Международния дом на журналистите във Варна ще се утвърди като място за ползотворен диалог между ръководителите на журналистическите организации от Балканите и Черноморския регион и ще се превърне в център за мирни инициативи в журналистиката.

За нас най-приятно беше това, че във Варна се състоя

откровен диалог между колеги от Русия, Украйна, Сърбия, Турция и България

По ясни причини най-сериозно и авторитетно бе представителството на българската журналистическа колегия. Желанието за общуване и контакти допринася за изясняване на много спорни въпроси. В близост до България, в Украйна, стават събития, към които не можем да бъдем равнодушни.. Като пример мога да посоча, че през втория ден на конференцията на нашия украински колега Юрий Роботин, който е ръководител на Регионалната журналистическа организация в Одеса, тревожно му позвъниха и го питаха къде, в кой полицейски участък се намира? Той каза, че участва в международна среща в България. В отговор му съобщиха, че се разпространява информация в интернет изданията в Украйна, че той е начело в списъка на арестуваните 60 журналисти. Това беше повод за нова тема на конференцията , а именно - за отговорността в професията, за достоверността на информацията.

След подписването на договора с Украйна и приключването на срещата получих покана за участие в

Евроазийския женски форум,

обединил над 700 представители от над 70 страни, който се състоя в Санкт Петербург. Организатор беше Съветът на федерацията на Федералното събрание на РФ, ръководен от една много интересна жена – Валентина Матвиенко. Тя откри срещата и въпреки натоварения дневен ред, два дни ръководеше работата на форума. Организацията беше на най-високо ниво, по време на пленарните заседания и по време на другите кръгли маси, диалогични площадки се обсъждаха най-важните въпроси на днешния ден, като отново над всичко беше въпросът за опазването на мира, как да запазим духовната сила и мощ. Не случайно този голям форум се проведе в Русия, родила великолепни писатели, художници, музиканти, творци в най-различни сфери на духовния живот.

В тази среща участваха журналисти не само от Европа и Азия, а и от всички континенти.

Участничките изразиха желание и надежда да обединят усилията си за решаването на сложните и трудни въпроси, които стоят днес пред нас. На този форум бях отличена с диплома на Евроазийската академия. Приех това отличие като  високо признание на сътрудничеството и  връзките, които СБЖ осъществява с журналистически организации и журналисти от много страни. .

След Санкт Петербург заедно с Емил Розов от УС на СБЖ участвахме във

Фестивала на руската журналистика,

който се проведе в Сочи. Това е един изключително авторитетен и голям форум. Участваха над 1000 журналисти от Русия. Сред чуждестранните участници, освен от СБЖ, бяха и представители на Общокитайската Асоциация на журналистите, с която Съюзът на журналистите на Русия наскоро подписа договор. СБЖ осъществява сътрудничество с колеги от КНР вече 28 години без прекъсване, въпреки финансовите затруднения. Наша делегация ще посети КНР през ноември. Поканена съм да водя делегацията, тъй като Общокитайската Асоциация на журналистите ме удостоява с високото звание „Приятел на китайската журналистика”.  

Фестивалът се провежда в курортния комплекс „Дагомис”.  Руските журналисти имат възможността да го ползват всички удобства на този модерен и комфортен комплекс.Проведоха се много интересни дискусии за днешния ден на журналистиката, за това как да се опази тя, по проблемите за професионализма, за работата по време на стрес и как да се избегне професионалното „прегаряне”, медиите като отражение на действителността в страната, журналистиката и гражданското общество, майсторски класове под мотото „Златното перо на Русия”. Проведе се и дискусията „Диалог на доверието”, в която участваха представители на ЮНЕСКО, ЕАЖ, МФЖ в лицето на Джим Бумела и аз от България. Програмата беше много наситена. За наша радост имахме контакти с много колеги, но особено приятно беше, че синът на писателя Константин Симонов - Алексей, който е журналист и режисьор, представи два документални филма за своя баща. Той прие поканата на СБЖ да гостува у нас, вероятно през декември или началото на следващата година, тъй като през ноември в Русия ще се чества 100-годишнината от рождението на Константин Симонов. Програмата на фестивала предвиждаше представяне на Балканския медиен център и Международния дом на журналистите във Варна.  Руските колеги изразиха желание да посещават нашия дом не само като почиващи, а и като организатори на творчески срещи и различни прояви.

През април в Русия ще се организира журналистически форум „Златен фонд на пресата”. Не за първи път ние сме партньори на това събитие и това вече официално е съобщено на страниците на списание „Журналист”. Колегите от СЖР пожелаха още през февруари по повод на Трифон Зарезан съвместно да организираме   пътуване на журналисти - скиори от Русия у нас, както и състезание с български колеги, евентуално на Пампорово. Така че има голямо желание за контакти с журналисти от България и това го заявиха представители на медиите от цялата страна. Сред тях бяха от Тюмен, Ханти-Мансийск, Северодвинск,Ярославл и др.

На закриването на Фестивала на руската журналистика бях удостоена с награда за принос за развитието на сътрудничеството между Съюза на българските журналисти и Съюза на журналистите на Русия - статуетка във формата на изящна женска фигура - камбана..

Последното от тази поредица международни събития с наше участие беше конференцията в Ниш на журналисти от сръбските медии, някои от които бяха  с български корени. В нея участваха и представители от румънското, словашкото и словенското малцинства в Сърбия. Проблемите са сходни: Много медии фалират, и то не по политически, а по финансови причини. Бе споделено, че частните собственицит на медии  не се интересуват от проблемите на етническите малцинства, а търсят само печалба. Сръбските колеги разказаха, че в Ниш е имало радио и телевизионно предаване на български език, съществували са в. „Братство” и едно детско издание на български език. Днес нищо  не е останало. . Бе изразено желание  за изработване на съвместен европейски проект в рамките на програмата за трансгранично сътрунчество. София се намира на 50 км от границата и влиза в тази трансгранична зона. Ще се опитаме да направим всичко възможно, за да се включив в програмата ИНТЕРРЕГ.

- Това добре, но ми се ще да ви попитам и нещо друго. Все пак каква е ползата от тези международни срещи, какво носят като изражение за СБЖ? Каква е практическата стойност на тези споразумения, които са подписани?

- Ще започна отговора си с това, че със СЖР подновихме договора си, но вече в нови измерения. Както новоподписаните договори, така и предишните дават възможност за улеснения и помощ на колегите да пътуват до съответните страни, за да се опознаем и да се осъществяват контакти. Наши колеги споделят, че е много ценно това, което са видели при такива посещения. Такива обменни пътувания  дават възможност не само да се запознаем с това докъде са стигнали и какво са направили в областта на журналистиката, а и да направим сравнение къде сме ние и защо, за съжаление, сме доста назад. Как можем съвместно да направим така, че използвайки техния опит, усилия, начин на работа, да вървим по-напред. Предложението за  споразуменията и с Корея, и с Украйна дойде от тяхна страна. Дори председателят на Корейската асоциация на журналистите, и когато беше тук, и сега при нашето посещение там повтаряше на няколко пъти, че не може да си прости, защо чак сега се подписва този договор. Той изтъкна, че нас са ни избрали за партньор от европейските страни по техни критерии и сподели, че  за тях е много важно да работят със страна, в която има посолство на Северна Корея.

А колкото до договора с Украйна историята е по-различна. Преди СБЖ е имал такъв договор, но в рамките на бившия Съветски съюз. Преди три години ние подготвихме нов и го изпратихме чрез посолството на Украйна. Но започнаха събитията. Сега, когато решихме да организираме тази среща на Балканския медиен център, поканих официално председателя на съюза в Украйна. Той каза, че няма възможност да дойде, но ще изпрати член на ръководството на съюза и това е председателят на Регионалната журналистическа организация в Одеса Юрий Роботин и Алексей Жупина – главен редактор и издател на „Нов ден” в Херсон. Поиска да подготвим от наша страна предложение за нов договор. Изпратих  го и след известно време ми каза, че са абсолютно „за”. И сега във Варна го подписахме. Юрий Роботин съобщи, че искат да поканят български журналисти в Одеса.

Всъщност какво предвиждат договорите ни? Освен възможности за пътувания и контакти, включваме размяна на информации и публикации по въпроси от взаимен интерес, оказване на подкрепа на журналисти, които посещават съответната страна и няма към кого друг да се обърнат, освен към журналистическия съюз, който поема ангажимент за изготвяне на програма, организиране на срещи, изработване на общи позиции в международни организации, каквато е МФЖ. В такива случаи нашият глас е по-убедителен, ако е подкрепен от партньори, с които работим. Тук ще вметна само, че на срещата във Варна при подписването на договора ни с Украйна присъстваха и представители на Съюза на руските журналисти. Тук те осъществиха контакти и възможност да разговарят. Лично аз видях в това пореден опит руско-украинският диалог да тръгне напред. Ролята на журналистите за прекратяване на омразата между близки хора е изключително голяма. И на нашия Балкански информационен център, към който се присъединиха и Черноморските страни, се възлага изключително голяма роля за осъществяване на този диалог. Всичките контакти между журналистите от Европа, Азия, Африка са за да можем да вървим напред и нагоре! Най-доброто при  всички наши срещи е общуването, убеждението, че ние, журналисти от различни страни, сме едни и същи хора, които имат една единствена задача да съобщават истината и да са посредници във взаимното опознаване на обществата от различни страни. Независимо от културата, цвета на кожата и религията, всъщност ние сме едно цяло. 

Сподели в
 

В отговор на изпратения поздравителен адрес от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова до Корейската асоциация на журналистите по повод 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея, в СБЖ се получи следното писмо, подписано от Ким Донг-кхун, Председател на Корейската асоциация на журналистите (JAK):

26.03.2020/19:14

По повод организираната от СБЖ и проведена в началото на март Международна журналистическа конференция „140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Журналистически поглед“ Съюзът на журналистите на Русия изпрати благодарствено писмо до председателя на СБЖ, подписано от председателя на организацията Владимир Соловьов и секретаря на СЖР и вицепрезидент на МФЖ Тимур Шафир, които участваха във форума.

19.03.2020/10:26

По повод отбелязването на 100-годишнината на Красноярския съюз на журналистите на посещение в сибирския град беше председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. Във връзка с юбилея тя поднесе поздравления от името на българските журналисти.

07.02.2020/09:57

От 21 до 27 септември за 13-ти път черноморската перла Сочи беше домакин на Международния медиен форум за съвременна журналистика „Цяла Русия“ („Вся Россия“), като тазгодишното издание е 23-то. Форумът се ползва с изключително голяма популярност, за което говори участието на над 1200 журналисти и чуждестранни гости от 40 страни. За първи път в „Цяла Русия 2019“ гост е и цялото ръководство на Международната федерация на журналистите (МФЖ). От българска страна участва председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

02.10.2019/18:52

В града герой Севастопол на път за Сочи акостира круизният лайнер „Княз Владимир“, на борда на който се намират участниците във Форума за съвременна журналистика „Вся Россия 2019“, съобщиха за сайта на СБЖ от СЖР. Сред тях са председателят на СБЖ Снежана Тодорова, представяща България, президентът на "Тесла глобал форум" Горан Марич и зам.-началникът на управление „Култура“ в Нови Сад Мирияна Лукич Маринкович.

19.09.2019/17:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки