Начало
 
 

Британските вестници предъвкват образа на Тереза Мей

28.07.2016 /14:01 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тереза Мей напрово изглежда зловещо в Тhe National

Разделителните линии между англичани и шотландци след Брекзит се увеличиха с още една - отношението към новата британска министър-председателка.

Сериозна дискусия избухна през последните дни, след като шотландският вестник Тhe National публикува обработена снимка на Тереза Мей, асоциираща я с Крюела де Вил от "101 далматинци".

Текстът под снимката представлява игра на думи със знаменитата фраза "Дяволът е в детайла" - The De Vil is in the detail, а самата статия е със заглавие "101 причини да сме ужасени от новото правителство".

Тhe National се появи на пазара през ноември 2014 г. и още от първия ден под "главата" на ежедневника стои недвусмисленият слогън Тhe Newspaper that support an independent Scotland (Вестникът, който подкрепя независима Шотландия).

Някои медии се вдетиняват

Идеята на редакторите на Тhe National веднага бе забелязана в другата част на Великобритания. Английският в. "Индипендънт" й отдели специален материал, чиято цел бе да покаже, че читателите не харесват този стил и смятат публикуването на снимката за проява на много лош вкус.

"Снимка на Тереза Мей като Крюела де Вил в шотландски вестник предизвика искри", гласеше заглавието. В подзаглавие се извеждаше мнение на читател, според когото "да критикуваш жена, базирайки се на външния й вид, е евтина и безвкусна стратегия на редакторите".

"Индипендънт" обърна специално внимание, че въпросната статия на Тhe National е споделена в "Туитър" от множество политици, включително и от лидери на Националистическата партия на Шотландия. Както и че ежедневникът се продава в страната си в едва 15 000 екземпляра.

Английските журналисти коментираха, че материалът не е породил еднозначни коментари и тиражираха най-отрицателните. Включено бе и мнението на шотландец, който признава, че купува Тhe National, но че точно тази снимка е "детинска и глупава". (Със съкращения)


 

Сподели в
 

С началото на учебната година темата за развитие на медийна грамотност в училище отново е на дневен ред.

18.09.2019/19:19

В един малък офис в централата на Пакистанската телевизионна корпорация (ПТВ) в Исламабад продуценти подготвят за излъчване видео с интервю на пакистанец и неговата китайска булка.

17.09.2019/18:55

Диви нрави, груби обиди, насилие и секс: така изглеждат много от риалити шоутата по сръбските телевизии. Те вървят почти непрестанно. Гледат ги и децата. В Сърбия риалити форматът се превръща във все по-голям проблем.

16.09.2019/18:55

Давайте да я закриваме тая българска журналистика! Лично ще започна да копая, преди и аз да бъда ритуално закопана редом със своите колеги. Някога в училище ни учеха какъв престиж е било през вековете да бъдеш журналист.

15.09.2019/14:04

БНТ вероятно ще получи по-голяма субсидия за 2020 г., а много скоро мандатите на генералния ѝ директор, както и на ръководителя на БНР може би ще бъдат увеличени от 3 на 5 години.

14.09.2019/14:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки