Начало
 
 

Словото на омразата не е словото на Журналиста

19.07.2016 /10:27 | Автор : Майя Любомирска Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отмина последният – трети ден, на траура за жертвите от Ница. Знамената - долу. Цветята и свещите - на асфалта. Хората - с наведени глави. Ница и Франция - в сълзи и скръб. За трети път от година и половина. Питам се дали и този път ще се потвърди максимата „Всяко чудо – за три дни“?

Терорът удари и Ница – перлата на Лазурния бряг. Жертвите са 85, а най-непростимото е, че сред тях има и деца. Една снимка обиколи света, трогна и потресе милиони – покрито безжизнено детско телце и до него кукла-бебе...

Кому бяха нужни тези безмислени жертви в мирно време, насред празничната заря? Ранените са стотици. Разбитите съдби – хиляди. И с това пак ужасът не свършва…

Този път терорът ме удари право в сърцето. Затова и тези редове са твърде лични. И болката е много силна. Защото Ница не е само градът, в който години наред съм живяла едни от най-щастливите си часове. И не само защото това е едно от най-обичаните от мен места. В Ница е останала частица от сърцето ми.

Но не само затова ме боли.  Боли ме защото Ница е градът, в който са нашите – на семейството ми - приятели. Ница е площад „Масена“ и музеят „Масена“. Ница е старият град и най-очарователната Английска променада – сега обляна от кръвта на невинни жертви. Ница е Матис и Шагал, Катедралата и величествената Крепост. Ница е градът на лазурното лято и приятелството. Приятелство, каквото могат да завържат само французите. Ница е свободата.

А терорът иска да ни отнеме свободата. Удари в Деня на падането на Бастилията, в деня, който даде на света трите свещени човешки права: свобода, братство и равенство. Точно, за да се опита да ни вземе свободата. Затова използва най-силното си оръжие – медиите и социалните канали.

Каквито и анализи да се правят сега за пореден път, едно е сигурно – тероризмът минава през пропагандата. И няма кой да отрече, че социалните мрежи станаха основно средство за вербуване и надъхване на терористите. Неотдавна стана известно, че говорителят на Ислямска държава Абу Мохамед ал Аднани е призовал всички привърженици на групировката по света, особено в Европа и Азия, да атакуват цивилни цели. Според тях цивилните цели „болят“ повече.  Посланието призовава да се използват всички средства и кой каквото има – нож, пушка, камион…

Сега вече се знае и че джихадистки сайт бил описал предварително атентата в Ница. Както съобщи Антена 3, цялата схема била представена в 74 страници. Джихадистите призовали читателите си, ако някой реши да изпълни „сценария”, след това да разкаже как е било. Да не забравяме, че на ден „излитат“  хиляди послания към подготвящите се терористи.

И тук идва ОГРОМНИЯТ въпрос: какво правим ние, журналистите, за да спрем дългата ръка на насилието? Информираме, протестираме, скърбим, гневим се. Бяхме „Шарли Ебдо”, бяхме Брюксел, сега сме Ница. И толкова.

Можем ли да продължаваме да търпим милионни средства да се въртят през сайтове и интернет канали, които разпространяват омразата? Защото във времето на световното комуникационно село, каквото е светът днес, никак не е трудно тези канали на пропаганда на омразата да бъдат блокирани.

От тях, разбира се, се печелят пари. Това не го забравяме. Но тъй като няма сума, която може да плати и един човешки живот, време е да кажем СТОП.

Време е  да принудим държавите в лицето на техните правителства да проявят по-голяма грижа за това. Не трябва да се позволява повече терористите да владеят пропагандните канали, които службите могат и са длъжни да блокират. А не да забравим какво се е случило, докато отново ни удари следващият атентатор. Защото повече не искаме да броим жертвите на атентатите, не искаме да скърбим за загиналите ни близки и да изтръгват сърцата ни снимки като тези от Ница, Сирия, Ирак, Афганистан, Турция, Брюксел…

И защото езикът на омразата не е езикът на Журналиста. А който сее омраза, жъне бури. Това също се доказа тези дни. Нали?

 

Сподели в
 

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019/21:09

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019/18:48

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019/20:06

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019/20:41

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки