Начало
 
 

Словото на омразата не е словото на Журналиста

19.07.2016 /10:27 | Автор : Майя Любомирска Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Отмина последният – трети ден, на траура за жертвите от Ница. Знамената - долу. Цветята и свещите - на асфалта. Хората - с наведени глави. Ница и Франция - в сълзи и скръб. За трети път от година и половина. Питам се дали и този път ще се потвърди максимата „Всяко чудо – за три дни“?

Терорът удари и Ница – перлата на Лазурния бряг. Жертвите са 85, а най-непростимото е, че сред тях има и деца. Една снимка обиколи света, трогна и потресе милиони – покрито безжизнено детско телце и до него кукла-бебе...

Кому бяха нужни тези безмислени жертви в мирно време, насред празничната заря? Ранените са стотици. Разбитите съдби – хиляди. И с това пак ужасът не свършва…

Този път терорът ме удари право в сърцето. Затова и тези редове са твърде лични. И болката е много силна. Защото Ница не е само градът, в който години наред съм живяла едни от най-щастливите си часове. И не само защото това е едно от най-обичаните от мен места. В Ница е останала частица от сърцето ми.

Но не само затова ме боли.  Боли ме защото Ница е градът, в който са нашите – на семейството ми - приятели. Ница е площад „Масена“ и музеят „Масена“. Ница е старият град и най-очарователната Английска променада – сега обляна от кръвта на невинни жертви. Ница е Матис и Шагал, Катедралата и величествената Крепост. Ница е градът на лазурното лято и приятелството. Приятелство, каквото могат да завържат само французите. Ница е свободата.

А терорът иска да ни отнеме свободата. Удари в Деня на падането на Бастилията, в деня, който даде на света трите свещени човешки права: свобода, братство и равенство. Точно, за да се опита да ни вземе свободата. Затова използва най-силното си оръжие – медиите и социалните канали.

Каквито и анализи да се правят сега за пореден път, едно е сигурно – тероризмът минава през пропагандата. И няма кой да отрече, че социалните мрежи станаха основно средство за вербуване и надъхване на терористите. Неотдавна стана известно, че говорителят на Ислямска държава Абу Мохамед ал Аднани е призовал всички привърженици на групировката по света, особено в Европа и Азия, да атакуват цивилни цели. Според тях цивилните цели „болят“ повече.  Посланието призовава да се използват всички средства и кой каквото има – нож, пушка, камион…

Сега вече се знае и че джихадистки сайт бил описал предварително атентата в Ница. Както съобщи Антена 3, цялата схема била представена в 74 страници. Джихадистите призовали читателите си, ако някой реши да изпълни „сценария”, след това да разкаже как е било. Да не забравяме, че на ден „излитат“  хиляди послания към подготвящите се терористи.

И тук идва ОГРОМНИЯТ въпрос: какво правим ние, журналистите, за да спрем дългата ръка на насилието? Информираме, протестираме, скърбим, гневим се. Бяхме „Шарли Ебдо”, бяхме Брюксел, сега сме Ница. И толкова.

Можем ли да продължаваме да търпим милионни средства да се въртят през сайтове и интернет канали, които разпространяват омразата? Защото във времето на световното комуникационно село, каквото е светът днес, никак не е трудно тези канали на пропаганда на омразата да бъдат блокирани.

От тях, разбира се, се печелят пари. Това не го забравяме. Но тъй като няма сума, която може да плати и един човешки живот, време е да кажем СТОП.

Време е  да принудим държавите в лицето на техните правителства да проявят по-голяма грижа за това. Не трябва да се позволява повече терористите да владеят пропагандните канали, които службите могат и са длъжни да блокират. А не да забравим какво се е случило, докато отново ни удари следващият атентатор. Защото повече не искаме да броим жертвите на атентатите, не искаме да скърбим за загиналите ни близки и да изтръгват сърцата ни снимки като тези от Ница, Сирия, Ирак, Афганистан, Турция, Брюксел…

И защото езикът на омразата не е езикът на Журналиста. А който сее омраза, жъне бури. Това също се доказа тези дни. Нали?

 

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Талантливият актьор и дългогодишен директор на столичния театър „Сълза и смях“ Стойчо Мазгалов (починал през 2006 г.) е първият почетен гражданин на община Любимец.

25.08.2020 /10:23 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Мястото на събранието е сградата на СБЖ в София, ул. "Граф Игнатиев" 4. Начало на събранието - 10.00 часа. Регистрацията на делегатите започва в 9.00 часа.

15.09.2020 /17:29

СБЖ поздравява колегията с деня, в който си спомняме завета на Юлиус Фучик „Хора, обичах ви, бдете!” и се мобилизираме за несекващата борба в защита на правата на журналистите и гражданските права, свободата на словото, демокрацията, хуманизма, мира, достойния живот.

08.09.2020 /16:48

Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите излязоха със специална позиция по този въпрос. В нея те се присъединяват към изразеното вече от техния член - СБЖ, категорично осъждане на полицейското насилие над журналисти и граждани.

05.09.2020 /19:06

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки