Начало
 
 

Във време на преврати, атентати и войни журналистите са ключов ориентир

16.07.2016 /13:28 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Опитът за преврат в Турция тепърва ще се анализира като движещи сили, причини и следствия. Но онова, което веднага се откроява като под военен прожектор, е неотменимата роля на журналистиката. Неслучайно превратаджиите превзеха първо обществената телевизия TRT и блокираха социалните мрежи.

Прокламацията им бе прочетена именно от телевизионния екран. И пак телевизионният ефир бе избран от президента Ердоган, за да призове привържениците си да излязат на улиците, да неутрализират метежниците и да защитят официалната власт.

Фактът, че тази драма се разигра в рамките на точно едно денонощие след зловещата касапница в Ница, е само поредната илюстрация в колко опасен за мира, демокрацията и човешките права свят живеем. Няма как това да не се насложи и върху подхранващите тази отровна среда процеси около войната в Сирия, хаоса в Либия, терора в Ирак. Да не говорим за все по-сгорещяваното напрежение НАТО-Русия, от което са на път да кипнат и водите в Черно море.

В такова време на световен хаос и несигурност журналистите се превръщат в ключов орентир за обществото. Не медиите, чието състояние може би нарочно в момента е докарано до карикатура на онова, което трябва да са. А именно журналистите - с тяхната вътрешна етична мярка, с личната им почтеност, с осъзнатата им социална мисия да помагат на хората за ориентиране в ставащото, в интересите и игрите, които го провокират, в рисковете, които всичко това носи за човешките права, за демокрацията, за самото ни съществуване като цивилизована общност.

Онези, които отдавна се опитват да обявяват журналистиката за мъртва, провъзгласявайки, че истинската свобода на словото била в масовия поток от мнения в социалните мрежи, реално са клакьори точно на този световен хаос. Защото той се храни от липсата на извънполитически авторитети, способни да дадат на хората обективна, сериозна и дълбока оценка на събитията и процесите. Това именно е най-важната, неотменима и неоценима роля на журналистите днес.

За чест на гилдията най-добрите й представители и по света, и у нас следват именно тази траектория, често с цената на немалко лични рискове. Както и на фона на драмите в Турция и в Ница не заглъхват гласовете, алармиращи за опасността „антитерористични” закони или наказателни мерки „в защита на демокрацята” да се превърнат в експлоатиращи страховете на хората паравани за репресии и погазване на основни граждански свободи, включително свободата на словото.

Времето днес е натежало от заплахи за световния мир и за живота на всички ни. И отново парят легендарните думи на Юлиус Фучик, написани от него в нацисткия му затвор още преди 73 години, но актуални и сега: „Хора, обичах ви, бдете!”

За онези, които ще се затруднят да намерят в социалните мрежи и особено в новите български учебници по история що е то фашизъм и кой е Юлиус Фучик, пояснявам: изтъкнат чешки публицист, деец на чешката атнифашистка съпротива, арестуван от гестапо, екзекутиран в берлински затвор на 8 септември 1943 г. Ето защо много години отбелязвахме 8 септември като Ден на международната журналистическа солидарност. Днес тя ни е по-нужна отвсякога.

Сподели в
 

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019/18:28

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019/11:42
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки