Начало
 
 

Познайте кой ще дойде още в „Черешката на тортата“?

08.07.2016 /15:21 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Черешката на тортата” има синоним: „Върха на сладоледа”

С удоволствие съм писал за това предаване на Нова телевизия още при появата му преди няколко години. Защото показваше кулинарните умения на интересни хора, любопитните можеха да си запишат интересни рецепти, а в него има и спортна тръпка - като във всяка надпревара.


Оттогава изтече много вода

Изредиха се и много участници. Артисти, певци, банкери, по-известни и не толкоз известни красавици, журналисти... Неизменно присъстваше лимузина, неизменен коментатор бе (и е) Иван Манчев.

Предаването се снимаше най-вече в София, но имаше седмица и на черноморското крайбрежие. Надникнахме в хубави къщи, цели палати дори, видяхме посрещания във вили, а и в ресторанти.

Чухме, а и видяхме как се приготвят екзотични ястия, пъстрееха различни плодове, риби, ухаеха редки подправки. И научихме как с тях се приготвят салати, предястия, основни ястия, десерти. Макар че почти всички не са по джоба на средностатистическия българин...

Някои от участниците – не знам защо – бяха канени по няколко пъти. Което не е редно. Ала един от върховте на почудата бе изкачен с

надпреварата между деца на бивши участници

В дните преди края на „Евро 2016“ пет вечери в „Черешката на тортата“ участваха синовете и дъщерите на певиците Десислава, Бони, на Йоко,  която ми е трудно да кажа с какво се занимава, на актрисата Мая Бежанска, на Ива Екимова, съпруга на покоен музикант и участничка в „Биг брадър“.

Все деца на 14-15 години, които се постараха наистина много. И в готвенето, и в подредбата на масите. Но през цялото време личеше, че в това предаване не им е мястото.

Цялата работа приличаше много на изпълненията на десетки любовни песни от невръстната Крисия в „Шоуто на Слави“.

...Пиха безалкохолно шампанско в лимузината, разговаряха около масата, но и в кухнята, и в домовете и ресторантите бяха под сенките на погледите на майките си, на тяхната – желана или не – помощ.

Бяха като под индиго

С една цел –  да не се изложат популярните родители, които пък са дружина, абонирана за различните предавания на Нова телевизия.

Хора от тая дружина минават по целия синджир -- от сутрин, та до късна вечер. Това обрича тая медия на странна затвореност, на особена самодостатъчност.

Купуваха децата каквото им бяха заръчали (скариди, маскарпоне, салати айсберг), готвеха каквото им бе заръчано.

Полезното бе, че все пак в разговорите им се отъркулиха фрази, върху които, ако не са профучали от едното през другото ухо на зрителя,  си струва да се замислим:

„Вазов, Ботев – далеч от мене!“

„Всичко, ама не и книги.“

„Важното е да се забавляваме.“

Слава Богу: „Не обичам чалга.“

А и: „Да гледаш телевизия е тъпо.“

Не е тъпо, дечица мили. Важното е какво и кога ще ви покажат. Важно е да ви научат да мислите и да избирате. И да знаете кога да изключите телевизорите си. Дано родителите да ви научат и на това.

А инак, продължавам да се чудя – кои ли ще бъдат следващите поканени в „Черешката на тортата“?


 

Сподели в
 

С началото на учебната година темата за развитие на медийна грамотност в училище отново е на дневен ред.

18.09.2019/19:19

В един малък офис в централата на Пакистанската телевизионна корпорация (ПТВ) в Исламабад продуценти подготвят за излъчване видео с интервю на пакистанец и неговата китайска булка.

17.09.2019/18:55

Диви нрави, груби обиди, насилие и секс: така изглеждат много от риалити шоутата по сръбските телевизии. Те вървят почти непрестанно. Гледат ги и децата. В Сърбия риалити форматът се превръща във все по-голям проблем.

16.09.2019/18:55

Давайте да я закриваме тая българска журналистика! Лично ще започна да копая, преди и аз да бъда ритуално закопана редом със своите колеги. Някога в училище ни учеха какъв престиж е било през вековете да бъдеш журналист.

15.09.2019/14:04

БНТ вероятно ще получи по-голяма субсидия за 2020 г., а много скоро мандатите на генералния ѝ директор, както и на ръководителя на БНР може би ще бъдат увеличени от 3 на 5 години.

14.09.2019/14:01
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

В Деня на международната журналистическа солидарност председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова припомня заветите на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от Гестапо на 8 септември 1943 г., и апелира за единение на всички, на които са скъпи свободното слово, морала, хуманността и мира.

08.09.2019 /18:35

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки