Начало
 
 

Познайте кой ще дойде още в „Черешката на тортата“?

08.07.2016 /15:21 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Черешката на тортата” има синоним: „Върха на сладоледа”

С удоволствие съм писал за това предаване на Нова телевизия още при появата му преди няколко години. Защото показваше кулинарните умения на интересни хора, любопитните можеха да си запишат интересни рецепти, а в него има и спортна тръпка - като във всяка надпревара.


Оттогава изтече много вода

Изредиха се и много участници. Артисти, певци, банкери, по-известни и не толкоз известни красавици, журналисти... Неизменно присъстваше лимузина, неизменен коментатор бе (и е) Иван Манчев.

Предаването се снимаше най-вече в София, но имаше седмица и на черноморското крайбрежие. Надникнахме в хубави къщи, цели палати дори, видяхме посрещания във вили, а и в ресторанти.

Чухме, а и видяхме как се приготвят екзотични ястия, пъстрееха различни плодове, риби, ухаеха редки подправки. И научихме как с тях се приготвят салати, предястия, основни ястия, десерти. Макар че почти всички не са по джоба на средностатистическия българин...

Някои от участниците – не знам защо – бяха канени по няколко пъти. Което не е редно. Ала един от върховте на почудата бе изкачен с

надпреварата между деца на бивши участници

В дните преди края на „Евро 2016“ пет вечери в „Черешката на тортата“ участваха синовете и дъщерите на певиците Десислава, Бони, на Йоко,  която ми е трудно да кажа с какво се занимава, на актрисата Мая Бежанска, на Ива Екимова, съпруга на покоен музикант и участничка в „Биг брадър“.

Все деца на 14-15 години, които се постараха наистина много. И в готвенето, и в подредбата на масите. Но през цялото време личеше, че в това предаване не им е мястото.

Цялата работа приличаше много на изпълненията на десетки любовни песни от невръстната Крисия в „Шоуто на Слави“.

...Пиха безалкохолно шампанско в лимузината, разговаряха около масата, но и в кухнята, и в домовете и ресторантите бяха под сенките на погледите на майките си, на тяхната – желана или не – помощ.

Бяха като под индиго

С една цел –  да не се изложат популярните родители, които пък са дружина, абонирана за различните предавания на Нова телевизия.

Хора от тая дружина минават по целия синджир -- от сутрин, та до късна вечер. Това обрича тая медия на странна затвореност, на особена самодостатъчност.

Купуваха децата каквото им бяха заръчали (скариди, маскарпоне, салати айсберг), готвеха каквото им бе заръчано.

Полезното бе, че все пак в разговорите им се отъркулиха фрази, върху които, ако не са профучали от едното през другото ухо на зрителя,  си струва да се замислим:

„Вазов, Ботев – далеч от мене!“

„Всичко, ама не и книги.“

„Важното е да се забавляваме.“

Слава Богу: „Не обичам чалга.“

А и: „Да гледаш телевизия е тъпо.“

Не е тъпо, дечица мили. Важното е какво и кога ще ви покажат. Важно е да ви научат да мислите и да избирате. И да знаете кога да изключите телевизорите си. Дано родителите да ви научат и на това.

А инак, продължавам да се чудя – кои ли ще бъдат следващите поканени в „Черешката на тортата“?


 

Сподели в
 

Китай определи като неприемливи новите правила, наложени от Вашингтон на китайските държавни медии в САЩ, чийто статут бе приравнен към този на дипломатически мисии, предаде АФП.

20.02.2020/16:53

Интернет компаниите не могат да носят отговорност за публикуваното в тях, каквато носят издателите например. Това мнение изрази ръководството на социалната мрежа "Фейсбук" във втората си Бяла книга за регулация на онлайн съдържанието.

19.02.2020/15:25

Лондонският редакция на CNN прави интересен анализ на заплахите и перспективите пред една от най-значимите медии в света - BBC.

18.02.2020/15:25

Журналистката Елизабет Дафинова от в. "Банкеръ" е цитирана като положителен пример в най-новото медийно изследване на проф. Луливера Кръстева, преподавател по журналистика във ФЖКМ.

17.02.2020/16:53

Възходът на фалшивите новини, включително на дезинформацията и на неверни съвети в социалните медии, може само да усили вредите от разпространението на болести като например коронавируса COVID-19, съобщи Ройтерс.

15.02.2020/15:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки