Георги Ангелов и проф. Минеков с остра реакция към Вежди Рашидов, бранят свободата на медиите

06.07.2016 /19:09 | Автор : Майя Любомирска Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Георги Ангелов отговори на нападките на Вежди Рашидов. Снимка: БНТ

"Няма да коментирам средновековното самоотъждествяване на управляващ с държава, но не мога да приема критиката и посочването на определени недомислици за "плюене", пише водещият на предаването на БНТ „Денят започва с култура” в отговора си до министъра на културата.

Георги Ангелов и един от гостите на предаването от 30 юни проф. Велислав Минеков реагираха остро на отправените обвинения от страна на министър Вежди Рашидов по повод същото предаване, които бяха приети като опит за сплашване и цензура.

Право на отговор, а не на саморазправа с водещите

„Кой съм аз, да си въобразявам, че съм свободен журналист в свободна медия,“ иронизира Георги Ангелов в писмото си. Той не приема министерските обвинения, че превръща предаването в „среда за оклеветяване, без присъствието на другата страна“. Водещият изтъква като всеизвестен факт, „че на всяка засегната страна, ако не присъства в ефир, винаги се предоставя право на отговор (което ние спазваме). Но на отговор, а не на саморазправа с водещите”.

Журналистът специално благодари на колегите и на ръководството на БНТ за изразената позиция в защита на независимостта на медията и на свободата на словото.

Колкото до недоизказаното твърдение от страна на Вежди Рашидов, че „отглеждаме например децата на някои водещи“, Ангелов пояснява: „По време на следването си във Великобритания дъщеря ми работеше от май до октомври 2013 г. в БКИ Лондон (без заплащане), от октомври 2013 г. до юни 2014 г. (на хонорар) и от юни 2014 г. до септември 2015 г. (на щат). След което напусна и си намери друга работа. Припознаването в бащинство над моите деца ми идва малко в повече, макар и този патернализъм да ми е добре познат от близкото минало. Впрочем отговорът на въпроса е друг – тъкмо поради политиките на това и редица предходни правителства две от трите ми дъщери живеят в чужбина”.

Свободен журналист или държавен хрантутник на поръчка?

Като припомня, че освен гръмко обявяваните успехи в областта на културната политика има и много проблеми, телевизионният журналист отбелязва, че не са убегнали от погледа му и „реформите на реформите в театъра, проблемите на сценичните изкуства, най-високото ДДС за книгата, бутафорните крепости и възстановки, рушащите се паметници на културата“.

„И накрая, пише Георги Ангелов, идва брилянтен финал-заплаха: „А колкото до водещия г-н Ангелов, съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата“. Тук вече с изумление научавам, че моята заплата е на "държавна ясла"! Кой съм аз, та да си въобразявам, че съм свободен журналист в свободна обществена медия, а не държавен хрантутник на поръчка?“, пита с горчива ирония водещият на „Денят започва с култура“, „История.бг” и „Библиотеката” - все авторитетни предавания по БНТ.

Причината за последното място по свобода на медиите в ЕС

На свой ред в отвореното си писмо по същия повод проф. Велислав Минеков подчертава, че демонстрираният от министър Рашидов „началнически манталитет е и една от причините България да бъде на последно място по свобода на медиите в ЕС и се доближаваме в световната оценка до Туркменистан и Северна Корея."

Писмото е адресирано до УС на БНТ и до директора на телевизията Вяра Анкова. В него се призовава медията да отвърне на явния опит за сплашване и изнудване на водещия, както и на атаката на министъра срещу свободата на словото, изваждайки на показ неудобните тайни на Рашидов.

Проф. Минеков определя реакцията на министъра като „крещящ пример за намеса на висш държавен служител срещу публично заявени позиции и мнение, както и цинично посегателство по отношение на медийната независимост”.

Професорът подчертава: „Надявам се ще разрешите отговор на засегнатите от недостойните слова, елементарни лъжи и смехотворни обвинения, изречени в синхрон на интелектуалното и културно развитие на г-н министъра. И вместо да търсите боязливо доказателства за „личен конфликт“, излезте със своята смелост и професионално самочувствие, напуснете „яслата“, поискайте незабавната оставка на министъра.“

Кой желае да няма мнение, различно от господарското

В писмото на проф. Минеков подробно е коментирано предизвикалото напрежението министерско послание: „Първото впечатление е опитът да бъде усмирен и наказан ваш водещ журналист, чието име единствено e споменато в писанието. Определяйки държавата като обор, в който някой дава храната в яслата, а държавните служители, дори когато са журналисти, трябва да се хранят в покой и с благодарност към своите овчари, господинът явно желае да няма мнение, различно от господарското.”

Проф. Минеков дава воля на възмущението си от тона и заканите в писмото на Рашидов: „Писмото съдържа едва прикрити заплахи към водещия Георги Ангелов и дори опит за изнудване, използвайки детето му като заложник спрямо неговата съвест и достойнство. От прочетеното се разбира, че министърът „отглежда децата на някои водещи“. Ще ми помогнете ли да разбера кои са тези деца, кои са техните родители? Как точно се провежда възпитателният процес?

Дали министърът предава на децата своята култура, своя уникален език и граматика, своята почтеност и своя финансов успех? Какво заплаща от джоба си за това отготглеждане? Как бихте определили подобно поведение ? Можете ли да наречете това рекет, насилие или става дума за обикновен, битов проблем, с който БНТ отдавна е свикнала? Няма ли тази безсрамна намеса да бъде повод за достойна реакция?”, пита проф. Минеков.

 

Сподели в
 

От март 2022 г. общините ще могат да разпространяват безплатно свои съобщения в платформата на Българската телеграфна агенция. Тази възможност обяви на годишната среща на местните власти в Албена генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

21.09.2021/18:42

Държавата пряко или косвено осигурява 75 на сто от бюджетите на медиите в България, сочи проучване на Института за развитие на публичната среда. То се базира на анализа на Публичния регистър на медиите, поддържан от Министерството на културата съгласно т. нар. медиен закон “Пеевски”, който трябваше да гарантира прозрачността на собствеността и приходите на четвъртата власт.

21.09.2021/17:41

На 24 септември 2021 г., петък, от 15.15 ч. в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски“ № 124) в София ще се състои пресконференция на членовете на Европейския парламент от комисията по граждански свободи. С оглед на противоепидемичните мерки, определени от здравните власти, участието в пресконференцията на място в Дома на Европа е ограничено. Журналистите, които не могат да бъдат акредитирани за присъствие на място, ще получат възможност да се включат в нея онлайн чрез платформата Зуум.

21.09.2021/15:56

В идеалния случай регистърът на собствениците на медии би трябвало да разкрива собствениците на медии в България и източниците за финансиране на тези организации. Медийната отчетност у нас обаче е доста формално регулирана и поради това получаваме по-скоро приблизителна картина.

21.09.2021/09:25

„Земя на таланти" е съвместната кампания на Музикаутор и Българското национално радио за насърчаване и популяризиране на българското музикално творчество чрез подкрепените проекти по Културния фонд на Музикаутор, която стартира от днес.

20.09.2021/17:56

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки