Начало
 
 

Очите на Журналистиката

02.07.2016 /10:30 | Автор : Майя Любомирска Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Извънпарламентарен политик в сутрешен блок на национална телевизия наскоро се възмути, че медиите много се занимавали с Митьо Очите. Постоянно проследявали здравословното му състояние, кога е изписан, в коя болница е приет отново, и пр, и пр. И това много разгневи гостът в студиото.

Но нещата не спряха само до възмущението. Като класен ръководител поканеният започна да поучава водещия и цялата гилдия какво да правят, какви новини да излъчват и какви – да не излъчват...

Така май малко се премина границата, но пък можем да предположим, че недоволството на някои политици от медиите е провокирано от липсата на трибуна и затова мрънкат, че едва ли не трябва да се състезават за място пред микрофона. Или че не се виждат в новините. Но за да те има в новините, като политик трябва да произвеждаш новини. А това не се забелязва извън предизборни кампании.

Иначе да се оплакваш, че не си пред микрофона, само защото ти е голяма устата, не става. А да се караш на медиите, че информират вместо да премълчават случващото се, съвсем не е в демократичните традиции. Отдавна вече отмина времето, когато българската Журналистика се идентифицираше с образа на трите маймунки – със затворени очи, запушени уши и залепени усти. Ни чул, ни видял, ни казал.

Проблемът обаче, поставен покрай бюлетините за здравния статус на някои „герои на нашето време“, наистина си заслужава внимателно обсъждане. И защото не става дума само за Очи или Опашка. Става дума за Очите на Журналистиката – какво виждат и какво не виждат. И за какво си затварят или им затварят очите.

Истина е и трябва открито да си признаем, че сутрешните и вечерните блокове, страниците на медиите и интернет пространството на електронните издания са пълни с информации за Крака, Опашки, Уши, Чела и още знайни и незнайни „герои“ на ъндърграунда. С тях заспиваме, с тях се събуждаме. И се питаме: само това ли са проблемите на днешния българин? Дали това го мъчи – какво е състоянието на някои Уши и други Крака? Или има и много по-важни теми – за безработицата, за раждаемостта, за здравеопазването и лекарствата, за пенсиите и образованието...

Ето например тези дни отново стана ясно, че лекари са спонсорирани от фармацевтични фирми. С тяхната финансова подкрепа участват в конференции и симпозиуми. Такива участия са необходими за поддържането на необходимото в медицината професионално равнище. Освен това в договорите им се изисква да получават по 100 точки на година, които се придобиват именно от тези конференции и симпозиуми.

Така кръгът се затваря. Но и проблемът се затвори в медийното пространство. Никой не го обсъжда по сутрешни и вечерни блокове. А това е само един малък и жалък пример.

В същото време информационните и аналитичните медии се пълнят с криминална хроника. И разбираемо отново опираме до въпроса за мярката - колко и докъде Журналистиката може и трябва да занимава читателя, слушателя и зрителя с тези теми. Става въпрос за дозата, която, както знаем, може да направи  от лекарството отрова. Честотата на информационното предъвкване също може да изиграе роля с обратен знак. И вместо да става по-голяма, аудиторията ни да започне да се свива.

Но не само в това е проблемът. Големият въпрос е дали не превръщаме тези Уши и Опашки в модели на поведение на младите хора, които в тях да виждат силните на деня? Дали не изграждаме „еталоните“, които децата и внуците ни започват да следват? Докъде можем да се интересуваме от ъндърграунда и докъде ще позволим той да се занимава с нас?

Все въпроси, които трябва да намерят отговорите си в професионална дискусия. За над две десетилетия тя още не се е състояла. Но тези отговори повече не могат да се отлагат.  Иначе вместо здравен бюлетин за Очите на Журналистиката скоро ще четем протокол за аутопсията й.

 

Сподели в
 

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020/13:37

По повод отбелязвания на 3 май Световен ден на свободата на пресата Международната федерация на журналистите предложи 6-процентов данък за обсебилите интернет Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт, което ще даде 54 млрд. долара. Тези средства могат да бъдат разпределени по прозрачен и справедлив начин между медийните работници и медийните организации по света. Ще стане ли това у нас?

03.05.2020/08:36

Малко преди последните за деня новини на Светли понеделник националните телевизии пуснаха върху предаванията си съобщения, че предстои извънреден брифинг в Министерския съвет с участници генерал Мутафчийски, главен комисар Николов (обичайни заподозрени в извънредното положение заради коронавируса) и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

21.04.2020/15:19

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки