Начало
 
 

Очите на Журналистиката

02.07.2016 /10:30 | Автор : Майя Любомирска Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Извънпарламентарен политик в сутрешен блок на национална телевизия наскоро се възмути, че медиите много се занимавали с Митьо Очите. Постоянно проследявали здравословното му състояние, кога е изписан, в коя болница е приет отново, и пр, и пр. И това много разгневи гостът в студиото.

Но нещата не спряха само до възмущението. Като класен ръководител поканеният започна да поучава водещия и цялата гилдия какво да правят, какви новини да излъчват и какви – да не излъчват...

Така май малко се премина границата, но пък можем да предположим, че недоволството на някои политици от медиите е провокирано от липсата на трибуна и затова мрънкат, че едва ли не трябва да се състезават за място пред микрофона. Или че не се виждат в новините. Но за да те има в новините, като политик трябва да произвеждаш новини. А това не се забелязва извън предизборни кампании.

Иначе да се оплакваш, че не си пред микрофона, само защото ти е голяма устата, не става. А да се караш на медиите, че информират вместо да премълчават случващото се, съвсем не е в демократичните традиции. Отдавна вече отмина времето, когато българската Журналистика се идентифицираше с образа на трите маймунки – със затворени очи, запушени уши и залепени усти. Ни чул, ни видял, ни казал.

Проблемът обаче, поставен покрай бюлетините за здравния статус на някои „герои на нашето време“, наистина си заслужава внимателно обсъждане. И защото не става дума само за Очи или Опашка. Става дума за Очите на Журналистиката – какво виждат и какво не виждат. И за какво си затварят или им затварят очите.

Истина е и трябва открито да си признаем, че сутрешните и вечерните блокове, страниците на медиите и интернет пространството на електронните издания са пълни с информации за Крака, Опашки, Уши, Чела и още знайни и незнайни „герои“ на ъндърграунда. С тях заспиваме, с тях се събуждаме. И се питаме: само това ли са проблемите на днешния българин? Дали това го мъчи – какво е състоянието на някои Уши и други Крака? Или има и много по-важни теми – за безработицата, за раждаемостта, за здравеопазването и лекарствата, за пенсиите и образованието...

Ето например тези дни отново стана ясно, че лекари са спонсорирани от фармацевтични фирми. С тяхната финансова подкрепа участват в конференции и симпозиуми. Такива участия са необходими за поддържането на необходимото в медицината професионално равнище. Освен това в договорите им се изисква да получават по 100 точки на година, които се придобиват именно от тези конференции и симпозиуми.

Така кръгът се затваря. Но и проблемът се затвори в медийното пространство. Никой не го обсъжда по сутрешни и вечерни блокове. А това е само един малък и жалък пример.

В същото време информационните и аналитичните медии се пълнят с криминална хроника. И разбираемо отново опираме до въпроса за мярката - колко и докъде Журналистиката може и трябва да занимава читателя, слушателя и зрителя с тези теми. Става въпрос за дозата, която, както знаем, може да направи  от лекарството отрова. Честотата на информационното предъвкване също може да изиграе роля с обратен знак. И вместо да става по-голяма, аудиторията ни да започне да се свива.

Но не само в това е проблемът. Големият въпрос е дали не превръщаме тези Уши и Опашки в модели на поведение на младите хора, които в тях да виждат силните на деня? Дали не изграждаме „еталоните“, които децата и внуците ни започват да следват? Докъде можем да се интересуваме от ъндърграунда и докъде ще позволим той да се занимава с нас?

Все въпроси, които трябва да намерят отговорите си в професионална дискусия. За над две десетилетия тя още не се е състояла. Но тези отговори повече не могат да се отлагат.  Иначе вместо здравен бюлетин за Очите на Журналистиката скоро ще четем протокол за аутопсията й.

 

Сподели в
 

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019/18:28

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019/11:42
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки