Начало
 
 

Краят на цивилизацията

30.06.2016 /11:55 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наскоро при мен дойде млад човек от малцинствата. Искаше да му напиша на лист формат А 4 „ТЮТЮН”. Беше готов да ми плати колкото му поискам, защото той самият явно съзнаваше, че не е достатъчно грамотен, за да седне зад компютъра. Написах му, но човекът не остана доволен.

Оказа се, че иска надписът да е „ТУТУН”. Явно продаваше от този артикул и му трябваше реклама.

Завършил съм българска филология  в Софийския университет „Климент Охрадски”, но не успях за го убедя, че „тютюн” е езиковата норма. Почувствах се не само безпомощен, почувствах се ненужен. Защото в крайна сметка кому са нужни моите знания, след като не мога да се разбера със себеподобните си.

По този повод се сетих за една повест на древноримски автор. В нея се описваше богат патриций, който се самоубива във ваната си. Той има огромно за времето си богатство и разкошна вила, но варварите са вече в съседния имот. Та авторът много точно предава мислите и настроението на този високобразован и богат патриций и чувството му на обреченост  пред колелото на историята.

На гърба на Римската империя

От няколко месеца търся из библиотеката си тази книга на автор отпреди 20 века и не я намирам.  После си казах: Защо се учудвам? След като почти всеки ден хора, които знаят, че колекционирам стари пари ми предлагат римски монети на всякакви цени. Дори и да предположим, че само част от тях са автентични, излиза, че още живем още на гърба на Римската империя. Справка - страниците на полицейските дирекции в иманярските райони, какъвто е и Плевенският. Значи – след като живеем още на гърба на Римската империя, защо да не изпитваме и същите чувства като древните римляни. И какво от това, че аз съм завършил някакво си висше училище по времето, когато това имаше значение, след като днес това не прави впечатление на никого от активните граждани.

Такива мисли ме преследват, докато гледам по неволя, заради дъщеря ми, поредното реалити. Този път то е за готвене. Но всъщност всичко пак се върти около добрия стар секс.  Едната участничка била известна с това, че спала някога си с едного, дето пък спял с известна манекенка. Каква ирония! Хора, които светят с отразена и всъщност мътна светлина, днес определят рейтинга на най-вървежните предавания. Съответно и формират общественото мнение. А  най-известният в публичното пространство професор се е превърнал в една гротеска, повод за глуми и неадевкатност.

И динозаврите може да са изчезнали от срам

На този фон поне според мен жриците на любовта край пътя са далеч по-достойни и честни в претенциите си. Те спират колите и камионите, предлагайки им честна сделка срещу точно фиксирана сума. Но в никакъв случай нямат претенции да се бъркат в съзнанието ни или пък да определят норми на поведение. Затова ги смятам за по-достойни за уважение или поне за човешки разговор.

Ако се върна към човека, който не прие надписа „ТЮТЮН”, бих си казал: „Какво пък, това е нормален процес, не е нормално всички да разбират от правопис или висша поезия. И явно онези, които знаем докрай българската азбука, един ден ще изчезнем като динозаврите”. А може би и те са изчезвали от срам или краят на нашата цивилизация е просто нормален?

Сподели в
 

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019/18:28

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019/11:42
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки