Начало
 
 

Журналистика в Мрежата

23.06.2016 /10:16 | Автор : Майя Любомирска Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В последните дни случаят с гимнастичката Цветелина Стоянова отново постави редица не само морални, но и професионални въпроси. И докато Съветът за електронни медии твърде експедитивно се самосезира и дори излезе с решение, че две телевизии са преекспонирали случая, то за нас, журналистите, останаха въпросите. А те не са малко.

Особено по отношение на индентичността на медиите и личностите на журналистите, срещу които все по-агресивно се натрапват фейсбукарите и туитъристите, които с лека ръка се самоопределят едва ли не като журналисти.

Защото стана твърде популярно социалните мрежи да бъдат определяни като новия вид медии. А дали това е точно така? И дали фейсбук, туитър и прочие интернет групи могат да играят и ролята на медии? Време е ясно и публично да кажем отговора.

Интервю от преди дни с един от най-известните живи теоретици в световната социология проф. Зигмунд Бауман предизвика изключителен интерес. Ще се позова на част от казаното от професора за същността на социалните мрежи. Защото тук можем да намерим и част от квинтесенцията на отговора, който търсим. Ето какво казва проф. Бауман: „Социалните мрежи не ни учат на диалог, защото е твърде лесно да избягваме противоречията...

Повечето хора не използват социалните мрежи, за да се обединят, за да разширят мирогледа си, а обратното – да се отделят в зоната си на комфорт, където единственото, което чуват, е ехото на собствения си глас. И единственото, което виждат, е отражението на собствения си образ. Социалните мрежи са много удобни и доставят удоволствие, но са капан.“

Капан, в който влязоха не само повечето хора, но и който се опитва да щракне за журналистите. И че е редно да се прави ясната разлика между интернет медиите и социалните мрежи.

Отвъд всяко съмнение е, че социалните мрежи са изключително бързи, що се касае до информация. В тях „новината“ – не случайно я поставям в кавички, се разпространява светкавично. За разлика от бързината обаче степентта на достоверност на тези „новини“ в повечето случаи е твърде малка или граничи с нулата. Така публиката получава повече или по-малко псевдоновини и информации от „първа“ ръка за разлика от новините в медиите, за които професионалните критерии изисват, ако не три поне два източника, които да потвърдят фактите.Съвсем не е така в социалните мрежи, пък и не можем да изискваме това от хора, които не разбират от журналистика. Затова и във фейсбуците се тиражира всичко – истини, полуистини, полулъжи до абсолютни лъжи. 

Така пространството се замърсява до степен, че човек трудно може да определи какво точно се е случило и на какво да вярва. Вести оттук оттам се тиражират като псевдоинформационен поток и затлачват публичното пространство. Ефектът, разбира се, достига и до степен на дезинформация, като по този начин вместо да са повече информирани, публиката става все по-объркана и това я кара все по-малко да вярва и на традиционните информационни източници и медии.

Тук няма да навлизаме в подробности – като тези, че по законите на журналистическия професионализъм една новина винаги трябва да бъде поставена в съответния контекст, както и да се търси мястото й като част от цялата мозайка на даден проблем или дадена област. Тези тънкости – това е редно да си го призанем – не се пазват понякога и от някои наши братя по перо и по компютър, каквато е днешната реалност. Но все пак преобладаващата част от колегите никога не пренебрегват изискванията. Защото това са неписаните закони на нашата професия, на занаята ни.

В същото време със скоростта на светлината хейтове и лайкове подемат една или друга тема, тиражират в повечето случаи по системата на „разваления телефон“ и така от „една жена ми каза“ се стига понякога по първа страница или топновина във ефира.

И както се казва, журналистиката влиза в мрежата на .... социалните мрежи. Но не и без наша помощ. Защото дори и в последния значим инцидент с гимнастичката Цветелина Стоянова медиите се плъзнаха по реакциите от социалните мрежи. И се започнаха едни пердавания, едни анализи, канене на спортисти до степен на истерия. Дори професионални колеги се подведоха и започнаха да търсят анализите от спортисти, които са имена, но в индивидуалните спортове. А в случая става дума за отборен спорт. И едва ли е добре както за аудиторията, така и за медията, а и за поканения да се опитва да анализира ситуации, далече от неговата комптентност и познания.

В надпреварата с Мрежата нямаме право да забравяме нито моралните, нито професионалните постулати. Иначе наистина Мрежата така ще ни оплете в мрежите си, че в скоро време няма да се различаваме нито от хейтърите, нито от троловете. Нали...

 

 

Сподели в
 

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020/13:37

По повод отбелязвания на 3 май Световен ден на свободата на пресата Международната федерация на журналистите предложи 6-процентов данък за обсебилите интернет Гугъл, Епъл, Фейсбук, Амазон и Майкрософт, което ще даде 54 млрд. долара. Тези средства могат да бъдат разпределени по прозрачен и справедлив начин между медийните работници и медийните организации по света. Ще стане ли това у нас?

03.05.2020/08:36

Малко преди последните за деня новини на Светли понеделник националните телевизии пуснаха върху предаванията си съобщения, че предстои извънреден брифинг в Министерския съвет с участници генерал Мутафчийски, главен комисар Николов (обичайни заподозрени в извънредното положение заради коронавируса) и директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

21.04.2020/15:19

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки