Начало
 
 

Журналистика в Мрежата

23.06.2016 /10:16 | Автор : Майя Любомирска Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В последните дни случаят с гимнастичката Цветелина Стоянова отново постави редица не само морални, но и професионални въпроси. И докато Съветът за електронни медии твърде експедитивно се самосезира и дори излезе с решение, че две телевизии са преекспонирали случая, то за нас, журналистите, останаха въпросите. А те не са малко.

Особено по отношение на индентичността на медиите и личностите на журналистите, срещу които все по-агресивно се натрапват фейсбукарите и туитъристите, които с лека ръка се самоопределят едва ли не като журналисти.

Защото стана твърде популярно социалните мрежи да бъдат определяни като новия вид медии. А дали това е точно така? И дали фейсбук, туитър и прочие интернет групи могат да играят и ролята на медии? Време е ясно и публично да кажем отговора.

Интервю от преди дни с един от най-известните живи теоретици в световната социология проф. Зигмунд Бауман предизвика изключителен интерес. Ще се позова на част от казаното от професора за същността на социалните мрежи. Защото тук можем да намерим и част от квинтесенцията на отговора, който търсим. Ето какво казва проф. Бауман: „Социалните мрежи не ни учат на диалог, защото е твърде лесно да избягваме противоречията...

Повечето хора не използват социалните мрежи, за да се обединят, за да разширят мирогледа си, а обратното – да се отделят в зоната си на комфорт, където единственото, което чуват, е ехото на собствения си глас. И единственото, което виждат, е отражението на собствения си образ. Социалните мрежи са много удобни и доставят удоволствие, но са капан.“

Капан, в който влязоха не само повечето хора, но и който се опитва да щракне за журналистите. И че е редно да се прави ясната разлика между интернет медиите и социалните мрежи.

Отвъд всяко съмнение е, че социалните мрежи са изключително бързи, що се касае до информация. В тях „новината“ – не случайно я поставям в кавички, се разпространява светкавично. За разлика от бързината обаче степентта на достоверност на тези „новини“ в повечето случаи е твърде малка или граничи с нулата. Така публиката получава повече или по-малко псевдоновини и информации от „първа“ ръка за разлика от новините в медиите, за които професионалните критерии изисват, ако не три поне два източника, които да потвърдят фактите.Съвсем не е така в социалните мрежи, пък и не можем да изискваме това от хора, които не разбират от журналистика. Затова и във фейсбуците се тиражира всичко – истини, полуистини, полулъжи до абсолютни лъжи. 

Така пространството се замърсява до степен, че човек трудно може да определи какво точно се е случило и на какво да вярва. Вести оттук оттам се тиражират като псевдоинформационен поток и затлачват публичното пространство. Ефектът, разбира се, достига и до степен на дезинформация, като по този начин вместо да са повече информирани, публиката става все по-объркана и това я кара все по-малко да вярва и на традиционните информационни източници и медии.

Тук няма да навлизаме в подробности – като тези, че по законите на журналистическия професионализъм една новина винаги трябва да бъде поставена в съответния контекст, както и да се търси мястото й като част от цялата мозайка на даден проблем или дадена област. Тези тънкости – това е редно да си го призанем – не се пазват понякога и от някои наши братя по перо и по компютър, каквато е днешната реалност. Но все пак преобладаващата част от колегите никога не пренебрегват изискванията. Защото това са неписаните закони на нашата професия, на занаята ни.

В същото време със скоростта на светлината хейтове и лайкове подемат една или друга тема, тиражират в повечето случаи по системата на „разваления телефон“ и така от „една жена ми каза“ се стига понякога по първа страница или топновина във ефира.

И както се казва, журналистиката влиза в мрежата на .... социалните мрежи. Но не и без наша помощ. Защото дори и в последния значим инцидент с гимнастичката Цветелина Стоянова медиите се плъзнаха по реакциите от социалните мрежи. И се започнаха едни пердавания, едни анализи, канене на спортисти до степен на истерия. Дори професионални колеги се подведоха и започнаха да търсят анализите от спортисти, които са имена, но в индивидуалните спортове. А в случая става дума за отборен спорт. И едва ли е добре както за аудиторията, така и за медията, а и за поканения да се опитва да анализира ситуации, далече от неговата комптентност и познания.

В надпреварата с Мрежата нямаме право да забравяме нито моралните, нито професионалните постулати. Иначе наистина Мрежата така ще ни оплете в мрежите си, че в скоро време няма да се различаваме нито от хейтърите, нито от троловете. Нали...

 

 

Сподели в
 

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019/19:11

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019/16:34

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019/18:28

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019/11:42
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки