Кого ще избере СЕМ за приемник на Радослав Янкулов

17.05.2016 /09:22 | Източник: БТА/Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мандатът на Радослав Янкулов изтича в края на май

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избере генерален директор на Българското национално радио (БНР) на своето редовно заседание днес от 10.00 часа, съобщават от регулатора. Кандидатите за поста са общо 12:

Александър Велев, Петър Волгин, Георги Василски, Светослав Костов, Жени Гаджалова, Росланна Белчева, Митко Димитров, Христин Стрижлев, Иво Тодоров, Васил Чобанов, Петър Пунчев и Валерий Тодоров.

Общата оценка на новоизбраната председателка на СЕМ Мария Стоянова е, че са се явили "12 енергични и вдъхновени кандидати".

Преосмисляне и профилиране на различните програми предлага бившият генерален директор на БНР Александър Велев, който е сред кандидатите. Възстановяване на кореспондентската мрежа с повече местни теми и разследвания, навлизане в интернет, профилиране на младежка програма и промяна и в музиката са други акценти от концепцията му.

Операция "Чисти ръце" и тотална ревизия на предното управление поиска журналистът Петър Волгин. Волгин и Велев се обявиха против сливането на БНТ и БНР, доволни са от бюджета за радиото, но смятат възнагражденията на служителите за ниски. Жени Гаджалова смята, че финансирането на всяка програма трябва да бъде свързано с постигнат резултат.

Георги Василски предвижда интернет порталът на БНР да се превърне в информационна агенция, която може да носи и приходи. Предвижда регионална станция в Плевен и нови детски и младежки предавания. Шефът на спортната редакция на "Хоризонт" Светослав Костов смята, че БНТ и БНР могат да създадат общ продуцентски център за развитие на музикалните състави. По този начин според тях съставите могат да минат на самоиздръжка. Костов ще събере в дирекция "Мултимедийни платформи" онлайн радиото "Бинар", социалните мрежи и сайтовете на различните програми. Към тази дирекция може да премине и радио "България".

Шефката на вътрешния одит в БНР Росланна Белчева иска да се наблегне на качеството в програмите и на по-кратки говорни модули. Смята да възстанови студийния комплекс в Стара Загора. Директорът на Радио "София" Митко Димитров също предлага по-кратки говорни модули в "Хоризонт". Иска промени в програмната схема, нови тематични едночасови предавания и редовно изнесени студия. Иска и нов кореспондентски пункт в някоя от балканските държави, сайтът на БНР да заработи като информационна агенция, а музикалните състави да засилят концертната си дейност и да генерират повече приходи.

Христин Стрижлев иска засилено присъствие на радиото в интернет. Ще се опита да реши и проблема със заглушаването на честотите на БНР. Според него е необходимо плавно намаляване на числеността на персонала - ще закрива щатните места, освободени от пенсионирани служители или от хора, които напускат радиото. В концепцията му е заложено и четенето на книги в ефира.

Бившият програмен директор на БНР Иво Тодоров смята, че БНР трябва да обърне повече внимание на социалните мрежи, предлага и 4 нови кореспондентски пункта. Обеща увеличение на заплатите в БНР и премахване на хонорарите. Ексшефът на "Хоризонт" Васил Чобанов заложи на 3-годишна управленска програма. Той иска камери да показват какво се случва на живо в студията. Според него е полезно Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция да направят нови проверки в радиото, за да може БНР да започне на чисто.

Създателят на FM+ Петър Пунчев предвижда преподреждане на програмата, защото е остаряла като звучене. Според него е необходим по-агресивен подход на пазара и промени в ценообразуването на рекламното време на медията. Бившият шеф на БНР Валери Тодоров ще създаде международна редакция, към която да се включат и журналистите от радио "България". Ще работи за повече аналитична и разследваща журналистика в БНР.


 

Сподели в
 

"Ердоган знае, че в деня, в който загуби властта, не го очакват спокойни старини, а затвор", казва в интервю журналистът Дениз Юджел, който прекара 367 дни в турски затвор.

13.10.2019/17:15

Протестиращите срещу климатичните промени от организацията "Бунт срещу унищожението" блокираха входа на централата на Би Би Си в Лондон, предаде Ройтерс.

12.10.2019/14:45

Върховният административен съд (ВАС) настоя Централната избирателна комисия (ЦИК) да разгледа още веднъж жалбата на лидера на "Атака" и кандидат за кмет на София Волен Сидеров срещу БНТ, като спази указанията му.

11.10.2019/14:23

Спортният министър Красен Кралев определи като неприемливо решението на Българския футболен съюз (БФС) да не даде акредитация на bTV за предстоящата среща на мъжкия национален отбор срещу Англия от европейските квалификации.

10.10.2019/14:31

Скандалът с Волен Сидеров в БНТ- веднъж в статичния „Референдум“, след това на входа на телевизията на „Сан Стефано“, когато върви „Панорама“, ми напомня нещо познато.

09.10.2019/16:51
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки