Кого ще избере СЕМ за приемник на Радослав Янкулов

17.05.2016 /09:22 | Източник: БТА/Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мандатът на Радослав Янкулов изтича в края на май

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избере генерален директор на Българското национално радио (БНР) на своето редовно заседание днес от 10.00 часа, съобщават от регулатора. Кандидатите за поста са общо 12:

Александър Велев, Петър Волгин, Георги Василски, Светослав Костов, Жени Гаджалова, Росланна Белчева, Митко Димитров, Христин Стрижлев, Иво Тодоров, Васил Чобанов, Петър Пунчев и Валерий Тодоров.

Общата оценка на новоизбраната председателка на СЕМ Мария Стоянова е, че са се явили "12 енергични и вдъхновени кандидати".

Преосмисляне и профилиране на различните програми предлага бившият генерален директор на БНР Александър Велев, който е сред кандидатите. Възстановяване на кореспондентската мрежа с повече местни теми и разследвания, навлизане в интернет, профилиране на младежка програма и промяна и в музиката са други акценти от концепцията му.

Операция "Чисти ръце" и тотална ревизия на предното управление поиска журналистът Петър Волгин. Волгин и Велев се обявиха против сливането на БНТ и БНР, доволни са от бюджета за радиото, но смятат възнагражденията на служителите за ниски. Жени Гаджалова смята, че финансирането на всяка програма трябва да бъде свързано с постигнат резултат.

Георги Василски предвижда интернет порталът на БНР да се превърне в информационна агенция, която може да носи и приходи. Предвижда регионална станция в Плевен и нови детски и младежки предавания. Шефът на спортната редакция на "Хоризонт" Светослав Костов смята, че БНТ и БНР могат да създадат общ продуцентски център за развитие на музикалните състави. По този начин според тях съставите могат да минат на самоиздръжка. Костов ще събере в дирекция "Мултимедийни платформи" онлайн радиото "Бинар", социалните мрежи и сайтовете на различните програми. Към тази дирекция може да премине и радио "България".

Шефката на вътрешния одит в БНР Росланна Белчева иска да се наблегне на качеството в програмите и на по-кратки говорни модули. Смята да възстанови студийния комплекс в Стара Загора. Директорът на Радио "София" Митко Димитров също предлага по-кратки говорни модули в "Хоризонт". Иска промени в програмната схема, нови тематични едночасови предавания и редовно изнесени студия. Иска и нов кореспондентски пункт в някоя от балканските държави, сайтът на БНР да заработи като информационна агенция, а музикалните състави да засилят концертната си дейност и да генерират повече приходи.

Христин Стрижлев иска засилено присъствие на радиото в интернет. Ще се опита да реши и проблема със заглушаването на честотите на БНР. Според него е необходимо плавно намаляване на числеността на персонала - ще закрива щатните места, освободени от пенсионирани служители или от хора, които напускат радиото. В концепцията му е заложено и четенето на книги в ефира.

Бившият програмен директор на БНР Иво Тодоров смята, че БНР трябва да обърне повече внимание на социалните мрежи, предлага и 4 нови кореспондентски пункта. Обеща увеличение на заплатите в БНР и премахване на хонорарите. Ексшефът на "Хоризонт" Васил Чобанов заложи на 3-годишна управленска програма. Той иска камери да показват какво се случва на живо в студията. Според него е полезно Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция да направят нови проверки в радиото, за да може БНР да започне на чисто.

Създателят на FM+ Петър Пунчев предвижда преподреждане на програмата, защото е остаряла като звучене. Според него е необходим по-агресивен подход на пазара и промени в ценообразуването на рекламното време на медията. Бившият шеф на БНР Валери Тодоров ще създаде международна редакция, към която да се включат и журналистите от радио "България". Ще работи за повече аналитична и разследваща журналистика в БНР.


 

Сподели в
 

Ученици от кръжоците по журналистика и фотография от СУ „Йордан Йовков“, СУ „Отец Паисий“, Езикова гимназия „Христо Ботев“ и от клубовете в Общински детски комплекс „влязоха“ в популярното телевизионно предаване „120 минути“ на БТВ.

22.02.2020/14:11

Най-новата книга на Ерик Уайнър "География на мъдростта" или Експрес "Сократ" ще бъде на книжния пазар от 12 март, съобщи преводачът Нейко Генчев, който е българският издател на световноизвестния журналист и писател.

21.02.2020/13:56

Разпространителите на изпълнено с омраза съдържание в интернет в Германия, било то нацистка пропаганда, възхвала на престъпления, заплахи за убийство или изнасилване или кадри на сексуални посегателства над деца, вече трябва да бъдат сигнализирани на Федералната служба на криминалната полиция, реши германското правителство, предаде ДПА.

20.02.2020/18:52

“Много малко”, беше първата реакция на конкурентите на Би Ти Ви, след като чуха, че Рупърт Мърдок я даде преди 10 години за 400 млн. долара кеш.

20.02.2020/14:04

Източници от правителството на Доналд Тръмп заявиха, че САЩ ще започнат да третират 5 големи държавни китайски медийни компании с присъствие на американския пазар по същия начин, както чуждите посолства, като изискват от тях да регистрират в Държавния департамент служителите и имуществото си в САЩ, съобщи Ройтерс.

19.02.2020/18:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 22 февруари юбилей празнува „Златният глас” на БНР, оставилата дълбока „Следа в ефира” водеща на предаването-явление „Разговор с вас” Божана Димитрова. За нея журналистиката продължава да е кауза, а „журналистите трябва да са най-близо и на страната на хората, да огласяват, да подкрепят справедливото недоволство, все с надеждата за още един работещ коректив.”

21.02.2020 /09:10 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек у нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В речта си в памет на Апостола на свободата Васил Левски президентът Румен Радев призова „да изправим глави” и да не забравяме, че „всичко зависи от нашите задружни усилия“, „че времето нас обръща, но и ние него обръщаме”. Преди официалната церемония държавният глава поведе гражданско шествие от президентството до паметника на най-тачения български герой.

19.02.2020 /22:27

Бойкот за унижаващи журналистите властници, оставка на СЕМ, сформиране на нов регулатор с гражданска квота, избиране на журналистически омбудсман, спасяване на обществените медии от частни интереси, връщане на познанието в журналистиката, сплотяване и солидаризиране на колегията - тези и още много други предложения и мнения бяха изказани от авторитетни журналисти и медийни експерти на организираната от СБЖ обществена дискусия за свободата на словото и медийната среда

17.02.2020 /21:30

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

 Мнения

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020 /06:30 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки