Наказват тв репортер заради несвързано слово на вицепремиер

21.04.2016 /18:48 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: чуждестранни медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Анатолий Калинин дава интервюто за ОНТ

Скандал се заформи в беларуския тв канал ОНТ, съобщи директорът на „Информация” Руслан Поддубски. Поводът за предизвикания шум е, че репортер, направил интервю с вицепремиера на страната Анатолий Калинин, и то било излъчено едно към едно, в което държавният чиновник объркал интернет термини.

За това репортерът го чака сериозно наказание. Случката станала по време на IT изложението ТИБО 2016. Репортерът, който отразявал събитието, се върнал в студиото две минути преди включване в ефир и материалът му бил излъчен. Чак когато тръгнал материалът, видели че той не е редактиран и върви едно към едно. Руслан Поддубски твърди, че репортерът е постъпил нечистоплътно, изваждайки от цялото интервю само тази част, която подронва авторитета на вицепремиера, и за това ще изтърпи наказание за нарушаване на производствената дисциплина.    

От своя страна Анатолий Калинин е заявил, че не се сърди на телевизионния канал, казва шефът на новинарите. Според него държавният чиновник се отнесъл с разбиране към нехайството на журналиста и е дал съгласие да гостува в ОНТ, за да обясни смисъла на това, какво е искал да каже пред микрофона на репортера, и то в интервю пред председателя на тв компанията Григорий Кисельов.

Излъченият разговор обаче разбуни духовете сред зрителите и ползвателите на социалните мрежи. Многобройни са реакциите на това, че вицепремиерът Калинин се оплел в IT термините. Той разказал за създаване на ресурс, „който позволява на всеки ползвател да използва най-съвременните трафици за внедряване, интегриране и развитие на своите възможности, питания и интереси”. Ползвателите в социалните мрежи сравняват  вицепремиера с други политици, ползващи специфичен стил на изказ.    

Сподели в
 

Британските кандидат-премиери Джереми Хънти и Борис Джонсън осъдиха заплахите на лондонското полицейско управление да съди журналисти, които публикуват каквито и да са изтекли поверителни документи, оказали си в тяхно притежание след дипломатическия скандал с британския посланик в САЩ, предаде ДПА.

14.07.2019/18:55

Все по-актуална става темата за информационните войни в медиите. Това беше и темата на пресконференцията, която даде председателят на Временната комисия за информационна политика и работа с медиите при Съвета на Руската федерация Алексей Пушков. Той припомни пред журналистите, че в момента активно се обсъжда създаването на индикатори за доверие в журналистиката, които включват създаване на „черни“ и „бели“ списъци на медии, които заслужават или не доверие.

14.07.2019/12:12

От януари до края на юни 38 журналисти са били убити в 20 страни по света, за което съобщава неправителствената организация Press Emblem Campaign (PEC), базирана в Женева.

06.07.2019/22:02

Италианският журналист и политик Давид-Мария Сасоли беше избран за председател на Европарламента.

03.07.2019/16:08

Журналистът от онлайн изданието „Медуза“ Иван Голунов влезе в топ пет на най-споменаваните хора в медиите през юни, това показват данните на „системи за комплексен анализ на новините“ (СКАН), принадлежаща към информационната агенция Интерфакс. Той фигурира в 51 313 публикации.

01.07.2019/19:22
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Парламентът сложи точка на още едно свое просто изречение. Избра за член на СЕМ поредната калинка-малинка, съгласила се да съдейства за компетентното регулиране на медийната среда у нас.

20.07.2019 /16:48 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки