Начало
 
 

„24 часа” показва лицата си от последните 25 години

09.04.2016 /12:16 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Борислав Зюмбюлев, Венелина Гочева и Валери Найденов

С изложба на първи страници на вестник "24 часа" в НДК са представени историческите събития в последните 25 години. Тя е отворена до 21 април в НДК, над "Перото", с вход свободен.

Специално за предпремиерата на изложбата дойдоха и някои от хората, сътворили история на страниците на в. "24 часа":

Димитър Пенев, треньор на футболните национали през 1994 г., първият главен редактор на вестника Валери Найденов, доскорошният председател на СЕМ Георги Лозанов, карикатуристът Ивайло Нинов, нарисувал всички карикатури с емблематичния Малък Иванчо във всеки брой на "24 часа" в последните 25 години.

Вестникът преминава през годините успешно, защото бе създаден от най-добрия журналист Валери Найденов, заяви издателката на в. "24 часа" и най-дългогодишен главен редактор Венелина Гочева:

Това е миналото на тези страници, но на 18 април, когато е рожденият ден на "24 часа", ще ви покажем бъдещето, обясни Гочева. На рождения ден на вестника ще бъде представена специалната книга "Новите 25", в която са прогнозите за следващите 25 години.

Вестникът промени журналистиката

"Заедно с тези първи страници трябваше да покажете и първите страници на другите вестници. И тогава всичко щеше да ви стане ясно", каза пък първият главен редактор на вестника Валери Найденов.

За първи път откривам изложба на вестник, каза Георги Лозанов: "24 часа" създаде модела на журналистиката на прехода. Преди "24 часа" журналистиката бе някак си стъписана, но тогава се появи "24 часа" и започна да създава модела на журналистическия разказ, благодарение на който хората подреждат света си", подчерта Лозанов. Ако някой може да запази в следващите години този откровен разговор, това е "24 часа", добави Лозанов.

Връщате ме в момента, когато рухна историческият материализъм и един от символите на това рухване бе "24 часа", който отвори прозорец за друго виждане, каза пък Иван Пушкаров, министър на индустрията в правителството на Димитър Попов и герой на първата страница от първия брой на вестника, излязъл през април 1991 г. "Вестникът няма да умре, независимо от появата на много нови медии и възможности. Вестникът остава прозорецът към света", каза още Пушкаров.

"Редовно отварям страниците на вестника. А сега се връщам в американското лято, който винаги ме връща в тези моменти", заяви Димитър Пенев.

"Този вестник да е празник както на хората, които го правят, така и на читателите му", пожела пък карикатуристът Ивайло Нинов.


 

Сподели в
 

Журналистката Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, сигнализира в новата Антикорупционна комисия в ЕП за събитията в България.

11.07.2020/09:06

Германският шарже д´афер в посолството във Варшава беше привикан в полското външно министерство, което обвини германските медии в манипулация и намеса в кампанията преди втори тур на президентските избори в Полша идната неделя, предаде АФП.

10.07.2020/09:05

Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски коментира парите за правата за телевизионно излъчване, които получават футболните клубове.

09.07.2020/10:05

Пандемията от Ковид-19 подчерта ключовата роля на журналистите да информират обществото, да проверяват фактите и да държат правителствата отговорни.

08.07.2020/09:03

Президентът Румен Радев изразява съболезнования на семейството и близките на детската писателка и дългогодишен журналист в БНР Катя Воденичарова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

07.07.2020/09:02

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки