„24 часа” показва лицата си от последните 25 години

09.04.2016 /12:16 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Борислав Зюмбюлев, Венелина Гочева и Валери Найденов

С изложба на първи страници на вестник "24 часа" в НДК са представени историческите събития в последните 25 години. Тя е отворена до 21 април в НДК, над "Перото", с вход свободен.

Специално за предпремиерата на изложбата дойдоха и някои от хората, сътворили история на страниците на в. "24 часа":

Димитър Пенев, треньор на футболните национали през 1994 г., първият главен редактор на вестника Валери Найденов, доскорошният председател на СЕМ Георги Лозанов, карикатуристът Ивайло Нинов, нарисувал всички карикатури с емблематичния Малък Иванчо във всеки брой на "24 часа" в последните 25 години.

Вестникът преминава през годините успешно, защото бе създаден от най-добрия журналист Валери Найденов, заяви издателката на в. "24 часа" и най-дългогодишен главен редактор Венелина Гочева:

Това е миналото на тези страници, но на 18 април, когато е рожденият ден на "24 часа", ще ви покажем бъдещето, обясни Гочева. На рождения ден на вестника ще бъде представена специалната книга "Новите 25", в която са прогнозите за следващите 25 години.

Вестникът промени журналистиката

"Заедно с тези първи страници трябваше да покажете и първите страници на другите вестници. И тогава всичко щеше да ви стане ясно", каза пък първият главен редактор на вестника Валери Найденов.

За първи път откривам изложба на вестник, каза Георги Лозанов: "24 часа" създаде модела на журналистиката на прехода. Преди "24 часа" журналистиката бе някак си стъписана, но тогава се появи "24 часа" и започна да създава модела на журналистическия разказ, благодарение на който хората подреждат света си", подчерта Лозанов. Ако някой може да запази в следващите години този откровен разговор, това е "24 часа", добави Лозанов.

Връщате ме в момента, когато рухна историческият материализъм и един от символите на това рухване бе "24 часа", който отвори прозорец за друго виждане, каза пък Иван Пушкаров, министър на индустрията в правителството на Димитър Попов и герой на първата страница от първия брой на вестника, излязъл през април 1991 г. "Вестникът няма да умре, независимо от появата на много нови медии и възможности. Вестникът остава прозорецът към света", каза още Пушкаров.

"Редовно отварям страниците на вестника. А сега се връщам в американското лято, който винаги ме връща в тези моменти", заяви Димитър Пенев.

"Този вестник да е празник както на хората, които го правят, така и на читателите му", пожела пък карикатуристът Ивайло Нинов.


 

Сподели в
 

В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание.

15.10.2019/09:02

В Турция са арестували кореспондента на дубайската телевизия "Ал Арабия" Зейдан Зенглу във връзка с работата му по отразяване на турската военна операция "Извор на мира" в Сирия, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на сайта на телевизията.

14.10.2019/09:01

“Фондация за активно развитие на уеб“ удължава срока за регистрация в конкурса Сайт на годината. Поради големия интерес към единствената българска надпревара за уеб проекти регистрации ще се приемат до 14 октомври, включително.

13.10.2019/09:07

Проф. д-р Веселина Вълканова е новият декан на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК). Тя е избрана с 33 гласа на общо събрание, в конкуренция с още една кандидатура.

12.10.2019/09:06

Журналистът Максим Майер е новият изпълнителен директор на “ЕС Медия” - издател на списанията “Икономист”, “ВВС Знание”, Good Food, Glamour, Top Gear, “Спринт” и на 15 сайта.

11.10.2019/09:05
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки