Начало
 
 

И журналистите си казаха мнението за бъдещето на медиите

25.03.2016 /22:55 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вижте останалите кадри от форума в прикачения файл

В желанието да бъде чут гласът на журналистите, се проведе дискусия на тема „Регулация и саморегулация на медиите. Гледната точка на СБЖ по повод дискусията в парламента“, чийто организатор е Съюзът на българските журналисти. Тя събра на откровен разговор представители на електронни и печатни медии не само от София, но и от страната.

И ако трябва да перифразирам дядо Вазов, не манастирът, а салон „Журналист” се оказа тесен да побере всички, които дойдоха да споделят тревогите си от предложенията на парламентаристите да „сложат ред” в работата на медиите.

В началото с минута мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите при атентатите в Брюксел.

Според председателя на СБЖ Снежана Тодорова срещата е отговор на проведената в парламента преди седмица дискусия на тема „Ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии и възможността за промяна на тяхната дейност в обществен интерес”. „Решихме, че трябва да бъде чут и гласът на журналистите, защото без тях не може да се вземат такива важни решения” – каза Снежана Тодорова. Тя прочете позицията на УС на СБЖ по този повод, както и пристигналите становища от журналистически дружества в страната, сред които на Радио Благоевград – БНР, на дружеството за електронни медии във Варна, на регионалните радиостанции в Шумен и на синдикалните организации в БНР.

В общи линии всички, изпратили своето мнение, се обединяват около позицията на УС на СБЖ и са против обвързването на БНТ и БНР, защото едно такова обединение не води до нищо добро. Много е важно, смятат те, че медиите трябва да са партийно необвързани и да работят при пълна прозрачност и

да не се позволява подмяната на дейността им

като обществени електронни медии. Обществените функции не позволяват обединяването на БНР и БНТ под една шапка и превръщането им в акционерно дружество. Най-важното, което трябва да се направи, е медиите да имат стабилно финансиране, да им бъде гарантирана свобода на словото, а това става единствено с прозрачно управление и въвеждане на добра отчетност.

Според участниците в дискусията в момента БНТ и БНР се ползват с най-голямо обществено доверие, което е сигурен знак, че те работят добре. А колкото до Закона за радио и телевизия, който според законотворците също трябва да претърпи промени, е необходимо да бъде организирано и проведено прозрачно обществено обсъждане, в което да участват и експерти.

„Тревогата, която днес ни събира, е свръхрегулацията на българските медии – каза Светослав Терзиев, журналист от в. „Сега”, член на УС на СБЖ и председател на Комисията за професионални стандарти при Съюза. – Няколко са нещата, които си заслужава да бъдат обсъдени, и това са, че никой не обяснява защо трябва БНТ и БНР да бъдат слети. Това сигурно е, за да се намери работа на амбициозни хора.” Според него синергия е благозвучна дума, но тя води до намаляване на работните места и до стотици журналисти, които ще останат без работа. Светослав Терзиев не пропусна да спомене, че никой до този момент не обяснява защо трябва да бъде променен Законът за радио и телевизия, а предложението за закон на медиите води до контрол и неговата свръхконцентрация, което ни кара да си мислим, че сме на път да надминем и Турция по този параграф. И тъй като мнозина си мислят, че интернет прилича на телевизия, защото в много от медийните сайтове вече има и видеоматериали, то вероятно управляващите искат да сложат ръка и на интернет, смята Светослав Терзиев. Той зададе риторичния въпрос: дали пък не трябва и СЕМ, и КРС (Комисията за регулиране на съобщенията) да се обединят, за да има контрол над всичко, като по този начин да се създаде страх в медийната общност. Много е важно, смята Терзиев, да се противопоставим на медийните олигарси и на властта.

А според журналиста от БНР Владимир Остоич искането за обединение на двете най-големи обществени медии под една шапка много прилича на това да се иска смъртно наказание за джебчийките, а не за терористите от "Ислямска държава". Той е на мнение, че функциите на БНР и БНТ са различни, което най-вече си личи по това коя медия как залага на информацията.

Много от участниците отправиха

критика и срещу регулаторните органи,

като наблегнаха на това, че в момента СЕМ е нелигитимен поради подадената оставка на неговия председател и изтеклия мандат на някои негови членове. Поради тази причина той не е в състояние да взема някакви решения.

Много е важно българското законодателство да бъде хармонизирано с европейското в частта за медиите, беше мнението на някои от представителите на медиите, дошли да изкажат своята позиция.
А за председателя на КРС Веселин Божков и досега не е ясно дали политическите сили в парламента подкрепят предлаганите промени в медийното законодателство, защото нито една не е излязла с позиция. Въпреки това не бива да сме закостенели, твърди той, и да мислим, че законите нямат нужда от промяна. Преди всичко обаче това трябва да се случи не за да стане някой и да седне друг. Веселин Божков изказа своята позиция, че регулаторите по съдържание и пренос трябва да са независими.

Шефът на КРС е убеден, че ако искаме да има ефект от провежданите дискусии, трябва да се направи подробен анализ и да се следи европейското законодателство и да има обективност на журналистическата мисъл при отразяването на тази тема.

Мария Стоянова е убедена, че макар да беше вдигнат шум около дискусията в парламента, тя все пак е лек полъх на прозрачност. Тя е на мнение, че

политиците носят отговорност за това как да изглеждат обществените медии

и не трябва те да я прехвърлят върху гилдията. А за нейния колега от СЕМ Иво Атанасов сливането на БНТ и БНР не е желателно, а и защо един ден да не се поиска и сливането на СЕМ с КРС. Той е убеден, че двете медии работят много по-добре отделно. И докато в Европа тази практика се базира на национални черти, то у нас не е така, твърди Иво Атанасов. Той и много от участниците смятат, че тази идея за сливането идва от група продуценти, чийто мотив е че по този начин щяло да има повече пари за български продукции.

Иво Атанасов и много от представителите на медиите изказаха своята хипотеза, че тъй като всеки един продуцент в даден момент може да представи своя атрактивна идея, която да бъде осъществена в телевизията, а средствата не достигат, то тогава такива ще бъда теглени от бюджета на БНР, а това никак няма да води до добро за националното ни радио.

Директен в своето изказване беше Петър Волгин, който също подчерта, че сливането е на база пари и контрол. Той съзира, че ако има корпорация, то този, който е начело, ще бъде държан на къса каишка от политиците. Волгин се спря и на това как определени медии отразяват дадени събития, каквото беше протестът срещу ръководството на БНР. Според него дори БНТ не е забелязала какво става там, а ако се обединят, тя съвсем няма да вижда такива прояви.

А представителката на нюзрума на БНТ Надя Обретенова, репликирайки Петър Волгин, отбеляза, че телевизията винаги е откликвала и е съобщавала на зрителите за всичко, което става у нас. Тя също е съгласна с опасенията на колегите, но според нея, необходимо е да бъде направен подробен анализ, за да се видят ефектът и резултатите от сливането на двете медии.

Членът на УС на СБЖ Валерий Тодоров изрази своята лична позиция, като каза, че не е привърженик на сливанията, но ако се търси решение, това е в думата обединение, и то само ако го налагат обстоятелствата. Той е на мнение, че много сериозен проблем е управлението на медиите и медийната регулация. В регулацията, смята Валерий Тодоров, има хора без управленски опит, а това, което става в СЕМ, е вид агония. Преди попълването на медийния регулатор СЕМ, не бива от там да обявяват конкурс за генерални директори на БНТ и БНР, смята той. И още нещо

благодарение на обществените медии се поддържат добри позиции в журналистиката,

е убеден Валерий Тодоров. А според някои от участниците в дискусията, като Светла Каменова, член на УС на СБЖ, промени без допитване до гилдията не могат да се правят. Тя сподели, че само хабим енергия и време да обсъждаме нещо, което не сме виждали, и като че ли все повече се забелязва, че се настройват хората от БНТ срещу колегите им в БНР.

Главният секретар на СБЖ Иван Върбанов каза, че идеята за тази среща е да противопоставим на дискусията на властта дискусията на колегията и е много важно да излъчим тези послания. Той призова да бъдем единни в нашата позиция и СБЖ да не се съгласява с това, което политиците искат да направят.

А журналистката от Габрово Тотка Полякова каза, че това не е само болка на журналистите в София, а и на журналистите в цялата страна.

След края на проведената дискусия УС на СБЖ категорично се противопоставя на предложението за обединение на БНР и БНТ. Това е официалната позицията на СБЖ след проведената дискусия в Народното събрание на тема: “Ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии и възможността за промяна на тяхната дейност в обществен интерес”.

В позицията още се казва: „Обезпокоени сме от намеренията на законодателите да наложат свръхрегулация в обществените медии и да приемат Закон за медиите, който да постави под държавен контрол печата и интернет изданията. Настояваме да бъдат защитени журналистите и правото им на труд, свободата на изразяване и плурализмът на мнения. Спазването на нормите на саморегулация на журналистическата професия гарантира правото на медиите да работят без цензура и правото на обществото да получава и разпространява достоверна информация.“

Публичната дискусия се проведе на Благовещение и участниците в нея си пожелаха да чуят благи и добри вести от политиците, а те от своя страна да се вслушат в гласа на журналистите. Защото както беше казал Йосиф Хербст, „истинският, постоянно действащият парламент в една държава е нейната журналистика и публицистика”.

Снимки: Мари Къналян

Всички фотоси тук:  И журналистите си казаха мнението за бъдещето на медиите


 

Сподели в
 

Най-мразя, когато пребият някой журналист, сещат се, че аз съм първа в списъка на осакатените с насилие журналисти, и ме канят за интервю. Винаги отказвам.

21.03.2020/12:26

Основателят на WikiLeaks е цел на многобройни опити да бъде дискредитиран, или най-малкото да бъдат размътени водите около неговия случай, който би трябвало да се свежда единствено до свободата на словото.

24.02.2020/15:37

МФ спало, МВР - бляло, прокуратурата - хич я няма, даже Валери Симеонов се мотал. Но всички те са целите "в бяло"

14.02.2020/10:02

Дойде времето управляващите да платят за медийния модел "Пеевски", който експлоатират, откакто са на власт. Дойде, защото България е изправена пред исторически избор - за или против еврото. Налага се той да бъде информиран. Последиците от невеж избор по този въпрос могат да бъдат трагични.

13.02.2020/09:57

Без да навлизам в дълбочина и да се правя на интересен, като се опитвам да анализирам зловонната помия, която се изля по адрес на президента Радев от парламентарната трибуна и от телевизионните екрани след обръщението му към нацията, ще ми се само да кажа, че по-печално, отчайващо и омерзително е поведението на голяма част от българските журналисти, включително и ансамбъла на мисирките, които крякаха около премиера на фона на героичните тръби някъде около Перник.

05.02.2020/17:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки