Начало
 
 

Позиция на СБЖ - Дружество „Електронни медии“ - Варна към СБЖ и Дружество „Печат“ - Варна към СБЖ

25.03.2016 /23:09 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

До Управителния съвет на Съюза на българските журналисти

Относно: Предстоящата дискусия „Регулация и саморегулация на медиите. Гледната точка на СБЖ по повод дискусията в парламента“

 

ПОЗИЦИЯ

на членовете на Дружество „Електронни медии“ - Варна към СБЖ и

Дружество „Печат“ - Варна към СБЖ

 

Уважаеми дами и господа,

Изразяваме нашата подкрепа на позицията на УС на СБЖ от 14 март 2016 г. по повод дискусията в НС „Ролята и мястото на регулаторните органи и обществените медии и възможността за промяна на тяхната дейност в обществен интерес“, състояла се на 10.03.2016 г. на съвместно заседание на парламентарни комисии.

Категорично не приемаме като работеща в обществена полза идеята за обединяване под каквато и да било форма на БНТ и БНР и за подмяна на тяхната мисия като обществени медии, нито лансираните концепции за неясни „творчески синергии“.

Считаме, че е пресилена и трудно може да бъде обоснована тезата за очаквани „икономии на средства“ от сливането на обществените електронни медии, но пък са реални опасенията, че такъв акт и поставянето им „под една шапка“ биха ги направили по-слаби и по-лесни за контрол и цензура.

Нашето мнение е, че би било  крачка назад в прилагането на съвременните европейски тенденции за демократично развитие на медиите, приемането на нов закон за медиите или аудио-визуалните услуги, който да визира едновременно и обществените, и търговските медии. Смятаме, че законодателно техните функции, работа, финансиране и други елементи на управлението трябва да се уреждат по отделно.

Повдигаме и още един изключително важен въпрос - за бъдещето и защитата на регионалните обществени медии. Категоричната ни позиция е, че те са изключително важни за информиране на аудиторията и решаващи за защита на интересите на местните общности в съответните региони.

Надяваме се чрез Вас тази позиция да достигне до участниците в инициираната дискусия в СБЖ на 25 март 2016 г. на тема  „Регулация и саморегулация на медиите. Гледната точка на СБЖ по повод дискусията в парламента“.

 

23.03.2016 г.                         Дружество „Електронни медии“ - Варна към СБЖ

гр. Варна                               Дружество „Печат“ - Варна към СБЖ

Сподели в
 

Членът на УС на СБЖ и бивш генерален директор на БНР Валери Тодоров коментира в своя публикация в сайта "Обаче" кризата в общественото радио.

20.09.2019/12:22

По повод гнусна публикация в ПИК срещу един от кандидат-кметовете в София редица медии излязоха с декларация в защита на етиката в журналистиката и настояха политиците да спрат да подкрепят и легитимират подобни издания под каквато и да е форма.

06.09.2019/19:25

Новината за демонтираните микрофони на журналистите по време на т. нар. пресконференция на премиера Бойко Борисов и бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в МС на 29 август предизвика иронични коментари сред колегията. Предлагаме подборката, публикувана от dnevnik.bg.

01.09.2019/09:07

Предлагаме третата част от анализа на доц. д-р Светлана Божилова за ситуацията около БНТ и проблемите на медийното регулиране у нас.

21.08.2019/20:31

В България последните два месеца бяха ужасни за журналистите. Ситуацията се влошава още повече. Страната ви е сама, назад в класацията. Дори Черна Гора е пред нея, а казват, че това е причината да не може да се присъедини към ЕС сега. В Черна Гора нищо не върви на добре, нищо не върви на добре и в България.

05.08.2019/11:16
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки