„Лицата на душата” в 40 табла

16.03.2016 /11:46 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Галерия-книжарница „София прес” за пореден път прикова вниманието на ценителите на фотоизкуството. В нея беше открита изложба на известния фотожурналист, художник и творец Зафер Галибов. Изложба, която разказва за „Лицата на душата” и представяща цяла галерия от образи, които Зафер познава и за които храни у себе си неизбледняващи спомени.

Какво по-подходящо място за изложбата на Зафер от Галерия-книжарница „София прес”? Та нали сред неговите герои има такива, написали незабравими книги и герои на книги. „По обясними причини в тази книжарница-галерия работим с изключителни творци – каза при откриването на изложбата шефката на галерията Олимпия Николова-Даниел. – Но авторът на тази изложба е културологично, филологично и всякакво друго чудо. Всяко едно негово произведение, освен творба на изкуството, има документален характер и разказва истории.”

На откриването присъства и председателят на УС на СБЖ и Агенция „София прес” Снежана Тодорова, която не скри своето вълнение и радост, че присъства на такова знаково събитие в нашия културен живот. „За мен е чест, че Зафер ме покани да присъствам на този негов личен празник – каза тя. – Всички ние, които сме се събрали сред тези изключителни творби, сме щастливи, че сме негови съвременници, както и на големите имена в българската култура и изкуство, които ни гледат от неговите снимки. Искам да му благодаря за този подарък, който ни направи с тази изложба.” За всичко, което Зафер Галибов е направил за българската фотожурналистика и за приноса му в изкуството и културата Снежана Тодорова му връчи почетния плакет на СБЖ.Зафер е носител и на „Златното перо” и много други престижни отличия.

Галерията се оказа тясна да побере приятелите и ценителите на творчеството на Зафер Галибов.

А ето какво сподели той за сайта на СБЖ по повод новата си изложба:

 

Намерих снимки, които да дишат в това пространство, където са и книгите

- Какво ти разказват „Лицата на душата”, Зафер?

- Те разказват за различните моменти от живота на човека. Във всеки един от тях той е различен. За добро или за лошо, за по-близо, за по-далечно, за празник…

- А трудно ли ти беше да подбереш снимките за тази си изложба?

- Това беше най-трудната работа, защото трябваше да намеря снимки, които да дишат в това пространство, където са и книгите. Те трябваше да влязат във взаимоотношения с тях, да има някакви послания. Нещата да се обменят и тогава вече и хората влизат на тези вълни, които се излъчват от снимките и книгите, които са по рафтовете.

- Кое лице не се вписва тук и за коя снимка съжаляваш, че не си включил в изложбата?

- О, много са. Всеки път забравях за нещо, след това се сещах. И накрая като погледнах, разбрах че е както при Мария Склодовска-Кюри – от тонове руда изваждаш милиграмове радий. Така беше и при мен.

- „Пазителката на думите” беше предишната ти изложба, а сега „Лицата на душата”…  

- Виждаш тук е и снимката на Пазителката. Тя се вписва точно в темата. Има няколко снимки, които се „наддават във времето” и са от предишни изложби.

- Значи това е тема с продължение?

- Да, тя си е тема с продължение. Въпросът е, че няма как физически да се изпълни. Оказа се една много трудна задача дори и в този й вид, защото съм обработил стотици негативи, за да направя тези 40 снимки.

 

Снимки Иван Василев

Сподели в
 

Първият випуск студенти от ТВ Академията на БНТ получиха своите удостоверения за участие в специалния проект на обществената медия, който цели да открие най-заинтересованите от телевизия студенти от различни дисциплини. Потенциалната възможност е някои от тях да получат предложение за работа в БНТ.

23.01.2021/12:00

Бившият изпълнителен директор на германската телевизия RTL Дирк Геркенс ще наблюдава медийната група на Нова телевизия след придобиването й от собственика на БТК и „Виваком" - „Юнайтед груп“. От компанията съобщиха, че са завършили процеса по придобиването на „Нова Броудкастинг Груп“.

23.01.2021/10:24

Съдът остави без уважение искането на защитата на подсъдимия за причиняването на смъртта на журналиста Милен Цветков Кристиан Николов за отвод на прокурора по делото.

22.01.2021/17:53

Веселина Петракиева заема мястото на Гена Трайкова, а Искра Владимирова заменя Валя Гиздарска - съответно в новините и в актуалните предавания

22.01.2021/15:02

„Гласът на времето“ е новото коментарно предаване за култура, история и философия на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио(БНР).

22.01.2021/11:24

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки