Начало
 
 

Журналист подготвя първата книга на папа Франциск

01.11.2015 /17:15 | Автор : Христо Петров, Ватикана | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Колегата Андрея Торниели получава световна слава

Първата книга на папа Франциск ще бъде издадена едновременно в 15 страни, от които 14 са европейски, потвърдиха източници от Ватикана. Тя е озаглавена „Името на Бог е Милосърдие” в оригинала на италиански език.

Над заглавието е изписано името на автора - папа Франциск, а подзаглавието е "Един разговор с Андрея Торниели".

В кратките биографични справки папата фигурира със светското си име Хорхе Марио Берголио, а Андрея Торниели е представен като журналист от националния в. "Стампа" и отговорен редактор на неговото електронно приложение "Ватикан инсайдър" (Vatican Insider), което излиза на италиански, английски и испански.

"За първи път Светият отец слага подписа си на автор на книга интервю, в която семплият, интимен и персонален диалог е адресиран към цялото човечество. Папата развива темата за милосърдието, която е централна в неговото проповядване и изповядване на вярата, като се позовава на личния си опит на свещенослужител и духовен пастир”, коментират от Светия престол:

„Папата излага мотивите за обявяването на силно желаната от него Свещена година на милосърдието и се обръща към всички души, независимо дали са в лоното на Църквата или извън него, които търсят смисъл на живота, път към мира и помирението, лек за физическите и душевни рани. Това е синтез на неговото служение и на неговия понтификат", споделиха източниците.

Излиза на 12 януари

Издателството "Пиеме" (Piemme) от колоса "Групо Мондадори" (Gruppo Mondadori) ще пусне книгата в Италия на 12 януари догодина. Едновременно ще излязат преводите на творбата в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Испания, Португалия, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Хърватия, Словакия, Словения и Литва.

Заглавието и съдържанието са посветени на Свещената година на милосърдието, обявена от папата през март, която ще бъда открита на 8 декември и ще завърши на 20 ноември 2016 г., привличайки във Ватикана и Рим милиони поклонници и туристи от цял свят.

Това е първата книга на папа Франциск, тъй като публикуваните досега 2 негови енциклики са документи на църковната доктрина. През септември "Пиеме" препечата сборник с цитати от негови проповеди и изказвания, съставен и публикуван от официалното ватиканско издателство ЛЕВ (Libreria Editrice Vaticana), който също не спада към категорията на авторски книги.

В началото на понтификата на папа Франциск мисионерската издателска къща ЕМИ (Editrice MIssionaria Italiana) в Болоня пусна сбирка от две творби, датиращи от неговия период на кардинал и архиепископ на Буенос Айрес.


 

Сподели в
 

Една от най-големите медийни групи в Чехия - "Економиа", обеща да дари 200 000 евро на новия унгарски независим новинарски сайт "Телекс" (Telex.hu), който е създаден от бивши журналисти от сайта "Индекс".

23.09.2020/09:03

Турският президент Реджеп Ердоган внесе жалба против гръцки вестник, който излезе със заглавие, съдържащо псувня и обидни квалификации по негов адрес, предаде турската частна телевизия НТВ.

22.09.2020/09:02

Миролюба Бенатова е дългогодишен журналист. Започва във в. "168 часа" като криминален репортер, после работи в Би Ти Ви и "Нова телевизия".

20.09.2020/09:07

Нова документална поредица, дело на журналиста и продуцент Георги Тошев, стартира в ефира на bTV от 26 септември, събота, в 12.30 ч.

19.09.2020/12:16

На 16 септември, ден преди провеждането на Общото събрание на НЛРС-СЛРБ, в парк-хотел „Москва” в столицата тържествено бе отбелязана 125-годишнината на сп. „Лов и риболов” и 130 години от основаването на Софийското ловно дружество.

18.09.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки