Начало
 
 

Доживяхме да ни сравняват и с проститутки..!

29.10.2015 /16:19 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Заместник-председателят на ЦИК Мария Мусорлиева направи истинско шоу в сутрешния блок на Нова телевизия. Цитатът й от Киркегор, че „е по-добре да има дъщеря-проститутка, вместо син – журналист” обиколиха за секунди социалните мрежи/медии и се превърнаха в истински хит.

Госпожата заяви, че ЦИК няма никакви отговорности за изборния хаос в „Арена-Армеец”, който бил в отговорностите на ОИК, а не на ЦИК. Водещият Виктор Николаев се опита да води нормален разговор, но онова, което чу не му позволи да се намеси, освен от време на време само да се опита...!

Г-жа Мусорлиева обяви, че ще търси отговорност от медиите за клевети, включително и от шоу-програми, които иронизирали това. Разбира се, тя има право да търси такава отговорност, защото живеем в нормална и демократична държава, или поне на това се надяваме! В същото време, г-жа заместник-председателят на ЦИК си позволява да сравнява журналистическата професия с една от най-древните „професии”, че дори я поставя на по-долно ниво! Е, ние нямаме ли право да търсим отговорност за подобно изявление!?

Много рядко си позволявам да пиша от първо лице, единствено число, но сега ще си го позволя. Аз съм журналист от малко над 20 години. Като такъв не се имам за „проститутка”, въпреки, че от горното определение разбирам, че съм поставен, заедно с всички останали колеги /без колежките/, под общ знаменател. Непонятно е за мен, как заместник-председателят на ЦИК може да си позволи да ме нарече и мен, макар и не персонално, проститутка,…на какво основание…?!

Значи, Виктор Николаев, Сашо Диков, Иво Инджев, Тошо Тошев, ….и да не продължавам, са просто едни проститутки…., така ли излиза…!? И какво се постига с подобно определение, като обидиш половината колеги, всъщност обиждаш обществото, защото колегите са продукт на това общество, те работят в негово име и за негова полза.

Може би все пак е редно, когато човек е в състояние на афект, по една или друга причина, да изчака, да не си позволява участие в национален ефир, защото се случват и ситуации, в които ръси откровени простотии!

Да ме прощават присмехулниците, ама това не е смешно, напротив, жалко е, защото да „освиркаш” една част от професионална гилдия от висотата на някакъв държавен пост не е проява на смелост, а много, ама много жалък опит за оригиналност! 

Сподели в
 

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022/12:05

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021/16:00

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021/15:01

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021/16:39

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021/07:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки