Начало
 
 

Twitter и Facebook умишлено засенчват медиите

20.10.2015 /15:24 | Източник: investor.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В Moments на Twitter напразно ще търсите първоизточника

Има опасност издателите да се превърнат в източници на съдържание за "умни" платформи като Facebook и Twitter. Търсенето на по-добро преживяване влияе негативно върху посещенията на медийните сайтове.

Начинът на потребление на информация вече се променя, благодарение на което има повече потребители на медийно съдържание, но спечелването на сърцата на читателите става по-трудно, коментира TechCrunch.

По-рано платформите насочваха потребителите към сайтовете на издателите, където можеха да им се показват реклами, да се промотират други публикации и да се създаде връзка с читателя.

Сега платформите искат да погълнат най-важното от интернет, превръщайки се в дестинация, която не може да бъде подмината. Вместо да се надяват, че потребителите ще се върнат, за да потърсят повече съдържание, след като са го намирали другаде, платформите не искат никога да бъдат напускани. Те се надяват, че пълното преживяване, което предлагат, ще направи потреблението на съдържание по-удобно за читателите.

Сега се примамва немасовият читател

Последният пример за това е как услугата за новини на Twitter – Moments, приема съдържание, но скрива жизненоважния линк към сайта на издателя, без потребителите дори да знаят. Оригиналният туит с текст или снимка и линк се появява само като текст и/или снимка в мобилните приложения на Twitter.

Обратният път към сайта на издателя, където той реално може да спечели пари, за да генерира повече съдържание, обаче остава на заден план. Ако потребителят предположи, че може да има нещо повече от туита, или иска да научи повече по въпроса, то трябва да се подготви за малко „гимнастика на пръстите“, пише TechCrunch, допълвайки, че процесът по намиране на данните не е никак опростен.

Звучи сякаш Twitter не се стреми да насочва трафика обратно към източника на съдържание, а това е, защото може да погълне по-голяма хапка. Най-вече немасовите потребители. Twitter отчаяно се опитва да създаде прост, визуално привлекателен начин хората да потребяват най-доброто съдържание в платформата, без тя да върши никаква работа.

Социалната мрежа не иска да я напускате. Вместо това иска да разглеждате снимки и да четете заглавия, по които са работили издателите, но спокойно пропуска линка към техния сайт. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35

На 8 октомври 2019 г. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора се състоя тържество за отбелязване на 25-годишнината от издаването на в. „Литературен глас“.

12.10.2019/17:15
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки