Начало
 
 

Колко „кръвожадни” са медиите?

15.10.2015 /11:37 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Напоследък все по-често, а и не само напоследък, медиите, и наши, и чужди, биват обвинявани, че са „кръвожадни”, защото на всяка цена искат да достигнат но репортажа, дори когато трябва да разпитват някого в момент, който е крайно неподходящ за полева журналистика.

Има колеги, които така и не успяват да се справят с мярката и етиката в процеса на работата си, за съжаление.

Всички сме ставали свидетели на това, колко свирепи наистина могат да бъдат някои колеги в надпреварата за сензация. В борбата за рейтинг понякога се забравя всякакъв морал, етика и журналистическият кодекс!

Един от последните случаи, когато според други колеги е имало подобен случай е в ефира на "Тази сутрин" по bTV.

„Антон Хекимян и репортерката Дани Атанасова продължиха зловещата традиция. Рано сутринта гледахме потресаващ репортаж. Репортерката задава въпроси на дете, чиято сестричка предната вечер е била убита”, пише в публикация в сайта на предаването „Господари на ефира”.

Колегите призовават за пореден път: „… работата си е работа, но болката на тези хора е истинска. Ако смятате, че един сензационен репортаж е по-важен от психиката на дете, вероятно сте сбъркали професията”!

Наистина, когато имаме възможност да направим сензационен репортаж, това е шанс, само дето трябва да съобразим, че понякога не може да се възползваме от него, защото някак не върви, не е редно…

Когато убиха нашите момчета в Ирак, трябваше да отразявам като репортер събитието по поклонението пред тленните им останки в Централния военен клуб в София. Трябваше да правя една анкета с близките им, как се чувстват в този момент….!

Е, как да се чувстват, то е повече от ясно, че хората бяха разсипани от мъка и болка. Отказах да правя анкетата, като обясних на шефа си, при това доста категорично, че няма да направя тази анкета, защото е безсмислено, защото е ясно, че хората се чувстват ужасно, за какво да ги питам тогава, след както щеше да е глупаво, а най-вече зловещо, да задавам такива „кървави” въпроси.

Бях сравнително млад репортер. Очаквах да ме накажат, но изненадващо за мен, шефът ми каза, че съм прав…! Ето такива шефове трябват днес в медиите, повече от всичко друго!

Спазването на етичния кодекс на българските медии сякаш е все по-рядко явление, трябва обаче да щадим жертвите, защото психологически жертви са и близките им, а  най-вече децата! 

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки