Начало
 
 

Хубава работа, ама „филмова”…!

13.10.2015 /12:59 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Клип, който рекламира България беше излъчен преди дни. Оказа се, че произведението, което има за цел да рекламира страната ни като туристическа дестинация, не е прието напълно еднозначно от публиката. На първо време дискусията тръгна в социалните мрежи.

Част от хората защитаваха позицията, че това е реклама на страната ни и като кино-дестинация, докато противниците на това твърдяха, че като рекламираме страната ни чрез холивудски актьори, това ще отблъсне руския и европейския сегменти от пазара за туристи.

Всъщност, гледайки клипа, човек наистина леко се смущава от това, че една фирма за производство на филми рекламира всъщност своите постижения, които имат известно отношение към България като туристическа дестинация, но все пак, това си е реклама на същата фирма.

Така стигаме до разсъждението, дали пък медиите не са ползвани за ретранслатор на нещо, което на първо време поне е спорно!? Ако е така, защо медиите са се подвели и дали това не е било само, защото излъчването на този клип вероятно е платено.

„Новият клип ще се излъчва по телевизии, онлайн, по време на международни изложения, както и при представянето на българското предложение за наградата "Оскар" - "Съдилището", в Лос Анджелис. Той е изработен безвъзмездно и за заснемането му не са инвестирани държавни пари”, уточниха от Министерството на туризма. Въпросът обаче е, дали за излъчването му се плаща…!?

Някак странно е, едно действие да се прави от частна фирма, която няма интерес към туризма, но намеква за това в произведение, с което рекламира самата себе си.

„Например, производител на кашкавал, на сирене или колбаси, който постави  в свой рекламен клип изречението „България е хубава страна, има езера, поля и планини“ трябва да получи възможност за разпространение по различни световни телевизионни канали. Разбира се, ще плати държавата”, казва експертът по туризъм Румен Драганов в интервю на Маргарита Димитрова.

Значи, ако една частна фирма ще си рекламира дейността, като в частност и между другото ще рекламира и страната ни като туристическа дестинация, то тогава защо не и някой производител на салам да не си заснеме клип, рекламиращ продукцията му, и споменаващ България като туристически субект, което да се излъчи по телевизиите…!? Същото е…!

Тук именно е проблемът, дали медиите не са използвани като инструмент за скрита реклама на една частна фирма, за което плаща държавата!? Платено ли е на медиите за излъчването на този клип, колко е платено и ако е платено, защо това не се споменава никъде!?

Когато човек гледа въпросния клип, остава един скърцащ вкус, който наподобява дъвченето на пясък. Не че е лошо Сталоун да рекламира България и да казва, колко е хубаво тук, но първо, той го казва, не защото е бил в хотел „Х” в Приморско например, а защото е заснел кадри за негов филм тук и вероятно това го е накарало да си мисли, че страната ни е подходяща за снимане на филми.

Това е добре, разбира се, за нас като държава и като кино-дестинация, само че се измества акцентът защото има противоречивост, туризмът е формален повод, истинският повод за опита за тази реклама е да се представи една частна фирма за производство на филми и това се превръща в основен фокус, което довежда проблема до „пясъка” в устата...! Опитът е добър, едва ли някой е мислил да прави скандал с това, но понякога изразните средства не са подходящи за всяка специфична ситуация.

Явно министърът, или екипът й са били заблудени, или пък намеренията са им били други, но така или иначе, резултатът с една дума е нефелен! Иначе да, като филмова дестинация сме известни и това е хубаво, но нека, когато рекламираме туризма, да представяме туристически обекти, защото концентрирането на вниманието върху декорите за филми в Бояна е друг фокус, който служи по друг начин за реклама на страната ни. 

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки