Лукашенко все пак поздрави Светлана Алексиевич

10.10.2015 /14:06 | Автор : Аглика Георгиева | Източник: Новинар Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светлана Алексиевич узнава в Минск за "Нобел"-а си

Светлана Алексиевич е родена през 1948 г. Следва журналистика в университета в Минск. Изпратена е да работи в малък вестник близо до полската граница заради опозиционните си възгледи. В момента живее в Минск.

67-годишната беларуска писателка и разследваща журналистка Светлана Алексиевич грабна тазгодишния "Нобел" за литература. Мотивът, с който академията в Стокхолм я изкачи на абсолютния връх: "тя създава многогласни творби, паметник на страданието и смелостта в нашето време".

Подобни аргументи ясно издават особеностите на текстовете на Алексиевич - те са преди всичко социални. Или както коментираха мнозина от четящите, при съобщаването на името на победителя: напоследък нобелисти за литература стават хора по политическо-обществени причини, а не непременно най-добрите съвременни автори.

Има 2 книги на български

Светлана Алексиевич е име, непознато на широката публика в България. До края на годината предстои издаването на "Време секънд хенд. Краят на червения човек", а в началото на 2016-а ще бъдат президадени "Войната не е с лице на жена" и "Последните свидетели" (излизали на български последно в средата на 80-те години).

Години наред тя събира материал, за да издаде дебюта си "Войната не е с лице на жена" (1985 г.). Творбата е базирана на разказите на стотици жени, които са участвали във Втората световна война. Това е първата книга от мащабния цикъл на Алексиевич, наречен "Гласове от утопия".

Радост в Швеция, хлад у дома

Когато се обаждат на Алексиевич от Стокхолм, за да й съобщят, че е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, тя казва: "Фантастично!". Светлана възнамерява да присъства на церемонията по връчването на Нобеловите награди, предвидена за 10 декември в Стокхолм. Но тя все още не е решила как да похарчи паричния еквивалент на отличието.

"Имам идеи за нови книги и тези средства могат да ми бъдат от полза", изтъкна нобелистката пред шведската телевизия. "Благодаря ти, Швеция", заяви за зрителите Алексиевич. И добави:

Алексиевич довери, че украинският президент Петро Порошенко я е поздравил за наградата, посочвайки, че тя винаги ще си остане украинка, независимо, че пише на руски. Макар и със закъснение дойде и потупването по рамото от противника Лукашенко. От куртоазия, от национална гордост, или в смес от двете, той посочи, че наградата на Алексиевич ще послужи на целия беларуски народ: "Вашето творчество не остави равнодушни не само беларусите, но и читателите в много страни по света".

"Обичам руския свят, добър и хуманистичен, пред който целият свят се прекланя, този на балета, музиката и литературата", посочи Алексиевич, която пише документалните си романи на руски език. В същото време тя подчерта, че е "много горда за това, че ние сме малка, но горда страна". (Със съкращения)

Свързани:    Коя е новата нобелистка Светлана Алексиевич?

Беларуската журналистка и писателка Светлана Алексиевич е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, съобщи Nobelprize.org.
Дата: 09.10.2015


 

Сподели в
 

Потребителите все по-малко търсят информация и все повече губят способността си да я възприемат критично. В същото време хората маскират загубата на чувствителност спрямо случващото се около тях с аргумента, че се страхуват да не попаднат под влияние на заблуждаваща информация и затова подбират внимателно източниците си.

17.07.2019/16:53

Главният прокурор на Малта реши, че тримата мъже, обвинени за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция през октомври 2017 г., ще бъдат изправени пред съд, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

16.07.2019/18:39

Експозицията от фотографии и рисунки на младите таланти от Клуб по фотография „От черно до бяло“ с ръководител Антония Грозева и Школа по изобразително изкуство „Палитра“ с ръководител Севинч Еминова към ОДК Кърджали ще бъде представена в Берлин.

16.07.2019/14:05

Съветът за електронни медии (СЕМ) е заличил регистрацията на Би Ай Телевизия (Bulgarian International Television), след като тя обяви фалит. Решението на медийния регулатор е било взето на заседание на 29 май, съобщи Клуб Z.

15.07.2019/13:55

Нападател стреля с ръчен противотанков гранатомет (РПГ) по украинска телевизия 112 в столицата Киев. По сградата са нанесени щети, информира АП.

14.07.2019/14:07
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки