Лукашенко все пак поздрави Светлана Алексиевич

10.10.2015 /14:06 | Автор : Аглика Георгиева | Източник: Новинар Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светлана Алексиевич узнава в Минск за "Нобел"-а си

Светлана Алексиевич е родена през 1948 г. Следва журналистика в университета в Минск. Изпратена е да работи в малък вестник близо до полската граница заради опозиционните си възгледи. В момента живее в Минск.

67-годишната беларуска писателка и разследваща журналистка Светлана Алексиевич грабна тазгодишния "Нобел" за литература. Мотивът, с който академията в Стокхолм я изкачи на абсолютния връх: "тя създава многогласни творби, паметник на страданието и смелостта в нашето време".

Подобни аргументи ясно издават особеностите на текстовете на Алексиевич - те са преди всичко социални. Или както коментираха мнозина от четящите, при съобщаването на името на победителя: напоследък нобелисти за литература стават хора по политическо-обществени причини, а не непременно най-добрите съвременни автори.

Има 2 книги на български

Светлана Алексиевич е име, непознато на широката публика в България. До края на годината предстои издаването на "Време секънд хенд. Краят на червения човек", а в началото на 2016-а ще бъдат президадени "Войната не е с лице на жена" и "Последните свидетели" (излизали на български последно в средата на 80-те години).

Години наред тя събира материал, за да издаде дебюта си "Войната не е с лице на жена" (1985 г.). Творбата е базирана на разказите на стотици жени, които са участвали във Втората световна война. Това е първата книга от мащабния цикъл на Алексиевич, наречен "Гласове от утопия".

Радост в Швеция, хлад у дома

Когато се обаждат на Алексиевич от Стокхолм, за да й съобщят, че е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, тя казва: "Фантастично!". Светлана възнамерява да присъства на церемонията по връчването на Нобеловите награди, предвидена за 10 декември в Стокхолм. Но тя все още не е решила как да похарчи паричния еквивалент на отличието.

"Имам идеи за нови книги и тези средства могат да ми бъдат от полза", изтъкна нобелистката пред шведската телевизия. "Благодаря ти, Швеция", заяви за зрителите Алексиевич. И добави:

Алексиевич довери, че украинският президент Петро Порошенко я е поздравил за наградата, посочвайки, че тя винаги ще си остане украинка, независимо, че пише на руски. Макар и със закъснение дойде и потупването по рамото от противника Лукашенко. От куртоазия, от национална гордост, или в смес от двете, той посочи, че наградата на Алексиевич ще послужи на целия беларуски народ: "Вашето творчество не остави равнодушни не само беларусите, но и читателите в много страни по света".

"Обичам руския свят, добър и хуманистичен, пред който целият свят се прекланя, този на балета, музиката и литературата", посочи Алексиевич, която пише документалните си романи на руски език. В същото време тя подчерта, че е "много горда за това, че ние сме малка, но горда страна". (Със съкращения)

Свързани:    Коя е новата нобелистка Светлана Алексиевич?

Беларуската журналистка и писателка Светлана Алексиевич е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, съобщи Nobelprize.org.
Дата: 09.10.2015


 

Сподели в
 

Вечерното шоу на Николаос Цитиридис ще излезе в летен отпуск със седмица по-рано заради рекордния брой новозаразени с коронавирус. Това обявиха от медията и добавят, че промяна ще има и в други предавания на Би Ти Ви.

10.07.2020/14:04

Една от най-емблематичните водещи у нас - Мария Игнатова, се завръща на телевизионния екран. Тази есен bTV ще изненада зрителите с шоу, което няма аналог в ефира у нас.

09.07.2020/14:05

Джони Деп започва съдебното си дело за клевета срещу издателя на в."Сън" в британски съд, съобщава АФП. Процесът ще разкрие подробности от личния живот на холивудския актьор, на бившата му съпруга, актрисата Амбър Хърд и на други известни личности.

08.07.2020/14:05

В продължение на 2 месеца до 31 август най-оранжевият профил в Instagram – @vivacombg организира фотоконкурс „Код оранжево“. Той се организира с подкрепата на сп. „National Geographic България“.

07.07.2020/14:05

Стотина приятели и близки на известната журналистка, общественик, деятел на културата и театровед Пенка Калинкова дойдоха на поклонението пред тленните й останки в църквата на Централните гробища в Пловдив.

06.07.2020/18:36

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки