Лукашенко все пак поздрави Светлана Алексиевич

10.10.2015 /14:06 | Автор : Аглика Георгиева | Източник: Новинар Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светлана Алексиевич узнава в Минск за "Нобел"-а си

Светлана Алексиевич е родена през 1948 г. Следва журналистика в университета в Минск. Изпратена е да работи в малък вестник близо до полската граница заради опозиционните си възгледи. В момента живее в Минск.

67-годишната беларуска писателка и разследваща журналистка Светлана Алексиевич грабна тазгодишния "Нобел" за литература. Мотивът, с който академията в Стокхолм я изкачи на абсолютния връх: "тя създава многогласни творби, паметник на страданието и смелостта в нашето време".

Подобни аргументи ясно издават особеностите на текстовете на Алексиевич - те са преди всичко социални. Или както коментираха мнозина от четящите, при съобщаването на името на победителя: напоследък нобелисти за литература стават хора по политическо-обществени причини, а не непременно най-добрите съвременни автори.

Има 2 книги на български

Светлана Алексиевич е име, непознато на широката публика в България. До края на годината предстои издаването на "Време секънд хенд. Краят на червения човек", а в началото на 2016-а ще бъдат президадени "Войната не е с лице на жена" и "Последните свидетели" (излизали на български последно в средата на 80-те години).

Години наред тя събира материал, за да издаде дебюта си "Войната не е с лице на жена" (1985 г.). Творбата е базирана на разказите на стотици жени, които са участвали във Втората световна война. Това е първата книга от мащабния цикъл на Алексиевич, наречен "Гласове от утопия".

Радост в Швеция, хлад у дома

Когато се обаждат на Алексиевич от Стокхолм, за да й съобщят, че е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, тя казва: "Фантастично!". Светлана възнамерява да присъства на церемонията по връчването на Нобеловите награди, предвидена за 10 декември в Стокхолм. Но тя все още не е решила как да похарчи паричния еквивалент на отличието.

"Имам идеи за нови книги и тези средства могат да ми бъдат от полза", изтъкна нобелистката пред шведската телевизия. "Благодаря ти, Швеция", заяви за зрителите Алексиевич. И добави:

Алексиевич довери, че украинският президент Петро Порошенко я е поздравил за наградата, посочвайки, че тя винаги ще си остане украинка, независимо, че пише на руски. Макар и със закъснение дойде и потупването по рамото от противника Лукашенко. От куртоазия, от национална гордост, или в смес от двете, той посочи, че наградата на Алексиевич ще послужи на целия беларуски народ: "Вашето творчество не остави равнодушни не само беларусите, но и читателите в много страни по света".

"Обичам руския свят, добър и хуманистичен, пред който целият свят се прекланя, този на балета, музиката и литературата", посочи Алексиевич, която пише документалните си романи на руски език. В същото време тя подчерта, че е "много горда за това, че ние сме малка, но горда страна". (Със съкращения)

Свързани:    Коя е новата нобелистка Светлана Алексиевич?

Беларуската журналистка и писателка Светлана Алексиевич е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература, съобщи Nobelprize.org.
Дата: 09.10.2015


 

Сподели в
 

Една от въпросителните на предстоящите избори е как ще се отрази орязването на държавната субсидия и създаването на възможност за безлимитни дарения от бизнеса и отделни граждани върху медийно отразяване на предизборната кампания, които винаги са най-голямата част от разходите в нея.

23.09.2019/14:51

Малта ще проведе независимо разследване за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция. Тя загина през 2017 г., след като колата й беше взривена, съобщава ДПА.

22.09.2019/17:15

Развитието и финансирането на обществените медии обсъдиха на работна среща ръководствата на БНТ и БНР с депутати и представители на Министерството на финансите.

21.09.2019/14:48

Властите в Северна Македония обявиха война на фалшивите новини, пропагандата и дезинформацията, съобщава скопската телевизия Сител.

20.09.2019/09:35

БНТ спечели журналистическа награда за сътрудничеството си с китайската CCTV+. Наградата за редактиране е плод на 2-годишното сътрудничество в онлайн платформата brnalink.com.

18.09.2019/16:58
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

По повод ареста на фоторепортера Веселин Боришев при изпълнение на журналистическите му задължения и по повод кризисната ситуация около радиоводещата Силвия Великова, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова настоява да бъде даден ход на внесените от над две години в НС предложения на СБЖ за законодателни промени в защита на свободата на словото, журналистическия труд и журналистическите права.

14.09.2019 /20:51

По повод ареста на бившия главен редактор на в. „Дума” Юрий Борисов на 9 септември и повдигнатото на 10 септември обвинение за шпионаж срещу бившия издател на същия вестник Николай Малинов, председателят на УС на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното:

10.09.2019 /20:13

 Мнения

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

Справедлив, но едностранчив е гневът срещу премиера заради отвинтената апаратура, която да попречи на журналистите да задават въпроси на общата му пресконференция с новата шефка на ЕК. Гостенката е не по-малко оплескана от „любезността” на домакина. И тази дама ще брани свободата на словото в Брюксел?!

03.09.2019 /16:34 | Автор: Къдринка Къдринова

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки