Начало
 
 

Андрей Пантев: Защо българинът се опростачва все повече?

08.10.2015 /12:00 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Андрей Пантев има собствена рубрика в “Дума”

Ами защото са въведени такива "добродетели" като оня готиния с пистолета, маймуноподобното поведение пред камера или триумф на успеха чрез гяволък.

Няма защо да крием, че порокът на нашата западнизация внесе именно такива продукти. Всичките тези Биг и Вип брадъри не са българско изобретение, но у нас те са жалко подобие на това, което се прави в т.нар. западен демократичен свят.

Гледам прекрасни способни артисти, които се правят на маймуни, за да привлекат внимание. След 1990 г. някои от артистите ни не можаха да приемат това опростачване и се впиянчиха, някои от тях умряха. А тези, които започнаха да пеят песни като "Този Гошо скочи лошо", станаха богаташи.

Това, че телевизията възпитава вкуса на публиката, е едната страна. А обратната? Ако една фолкпевица не е с доста недискретно деколте, тя ще бъде ли харесана от самата публика? Процесът е взаимен. Продуцент й казва: ще ти издам диска или ще ти дам телевизионно време, ако изглеждаш секси. Ако не изглеждаш секси, а пееш "Хей, Балкан ти роден наш", никой няма да те слуша и никой няма да ти даде пари, за да те експонират пред хората.

В прайм тайма се лее конфитюрена плява

В западния свят има и такива вулгарни предавания, но много повече са друг тип. Примерно, в "Ню Йорк таймс" човек вижда рубрика за рецензии на знаменити книги. Няма да видиш гола жена. А сред нашите вестници гола жена няма само в "Дума". Затова този процес е част от нашия брутален изблик на комерсиалната психология, която смята, че образованието е чифт кренвирши.

Така че не можем да кажем кой е виновен за гълтането на такава информация. От типа например на "Стани богат". Кой е Христо Стоичков - скулптор, музикант или философ? Футболист. Ето ти 10 000 лв. награда. Това възпитава нагласи и вече децата го възприемат по този начин. Мисля, че това е непоправимо и вече неспираемо.

Има по телевизиите и филми за нормални хора, но тях ги показват след 24 ч. В телевизиите на Европа, да не говорим за руските, не е точно така. Но доколкото помня, това е практика в САЩ - стойностните неща да се пускат след полунощ. А в прайм тайм, в най-гледаното време, се лее конфитюрена плява. Повечето продуценти, без да искат дори, правят това, защото се харчи.

Преди пускахме "Свободна Европа", за да разберем истината за света. Сега пускам руската телевизия, за да чуя, ако не истината, то алтернативата. Този информационна пропаст, която се създава, е много опасна, защото както преди от чуждите радиостанции вярвахме, че "там" всичко е прекрасно, така и сега търсим истината на друго място и често я приемаме безкритично. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

САЩ обявиха награда от 3 млн. долара за информация, която ще помогне за задържането на „висшия лидер и ключов пропагандист“ на групировката „Ислямска държава“ Мухамед Хадир Муса Рамадан, съобщава пресслужбата на Държавния департамент, цитирана от РИА Новости.

29.05.2020/16:53

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки