Начало
 
 

Андрей Пантев: Защо българинът се опростачва все повече?

08.10.2015 /12:00 | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Андрей Пантев има собствена рубрика в “Дума”

Ами защото са въведени такива "добродетели" като оня готиния с пистолета, маймуноподобното поведение пред камера или триумф на успеха чрез гяволък.

Няма защо да крием, че порокът на нашата западнизация внесе именно такива продукти. Всичките тези Биг и Вип брадъри не са българско изобретение, но у нас те са жалко подобие на това, което се прави в т.нар. западен демократичен свят.

Гледам прекрасни способни артисти, които се правят на маймуни, за да привлекат внимание. След 1990 г. някои от артистите ни не можаха да приемат това опростачване и се впиянчиха, някои от тях умряха. А тези, които започнаха да пеят песни като "Този Гошо скочи лошо", станаха богаташи.

Това, че телевизията възпитава вкуса на публиката, е едната страна. А обратната? Ако една фолкпевица не е с доста недискретно деколте, тя ще бъде ли харесана от самата публика? Процесът е взаимен. Продуцент й казва: ще ти издам диска или ще ти дам телевизионно време, ако изглеждаш секси. Ако не изглеждаш секси, а пееш "Хей, Балкан ти роден наш", никой няма да те слуша и никой няма да ти даде пари, за да те експонират пред хората.

В прайм тайма се лее конфитюрена плява

В западния свят има и такива вулгарни предавания, но много повече са друг тип. Примерно, в "Ню Йорк таймс" човек вижда рубрика за рецензии на знаменити книги. Няма да видиш гола жена. А сред нашите вестници гола жена няма само в "Дума". Затова този процес е част от нашия брутален изблик на комерсиалната психология, която смята, че образованието е чифт кренвирши.

Така че не можем да кажем кой е виновен за гълтането на такава информация. От типа например на "Стани богат". Кой е Христо Стоичков - скулптор, музикант или философ? Футболист. Ето ти 10 000 лв. награда. Това възпитава нагласи и вече децата го възприемат по този начин. Мисля, че това е непоправимо и вече неспираемо.

Има по телевизиите и филми за нормални хора, но тях ги показват след 24 ч. В телевизиите на Европа, да не говорим за руските, не е точно така. Но доколкото помня, това е практика в САЩ - стойностните неща да се пускат след полунощ. А в прайм тайм, в най-гледаното време, се лее конфитюрена плява. Повечето продуценти, без да искат дори, правят това, защото се харчи.

Преди пускахме "Свободна Европа", за да разберем истината за света. Сега пускам руската телевизия, за да чуя, ако не истината, то алтернативата. Този информационна пропаст, която се създава, е много опасна, защото както преди от чуждите радиостанции вярвахме, че "там" всичко е прекрасно, така и сега търсим истината на друго място и често я приемаме безкритично. (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35

На 8 октомври 2019 г. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора се състоя тържество за отбелязване на 25-годишнината от издаването на в. „Литературен глас“.

12.10.2019/17:15
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки