Начало
 
 

Агресията като проява на обществена слабост

07.10.2015 /09:40 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Все по-често журналисти се оказват под ударите на агресивни хора, които кой знае защо са решили, че именно чрез сила могат да надвият над словото.

Интересно е, как нападенията над журналисти се оказват начин за справяне със свободата на словото. Един от аргументите в случая с колежката Миролюба Бенатова беше, че тя няма право да снима на конкретната улица, където ромите в Сливен бяха решили, че имат извънредни пълномощия да упражняват не просто регионална власт, а направо дори и насилие, за да защитават нещо, което не е само тяхно - улицата. Това, че имаме право да снимаме на публични места,тях не ги интересуваше, защото правото е на страната на силния и многобройния…!

Отново проблем с бити журналисти в Самоков! Проблемът не е в етническата принадлежност, проблемът е в чувството за безнаказаност, проблемът е в това, че тези хора, които в повечето случаи наистина са роми, но и не само, имат усещането, че имат извънредни права, които произтичат от етнорелигиозното им самоопределение. Това е една от причините, традиционно православните роми, да се пишат мюсюлмани, защото смятат, че така ще имат повече права, което е парадокс, но е факт!

Преди години именно ромите бяха едни от най-ревностните християни. На Гергьовден, баба ми можеше и да няма агнешко на трапезата си, ако нямаме достатъчно средства за това, но ромите задължително имаха цяло агне, е не всички, но всички имаха поне агнешко. За тях този и не само този празник, бяха изключителен повод за тържественост.

Днес обаче много от тях са мюсюлмани, защото според някои, това им дава правото да бият журналисти, когато не им харесва нещо, а напоследък да ги бият и за назидание, дори и да няма видима причина.

Пак казваме, ромите не са единственият проблем. Агресията срещу колеги е повсеместна, тя е продукт на лошо възпитание, на ниска култура и на слабо образование, да не говорим за липса на усещане за гражданско общество, а това е проблем за много хора, независимо от етноса и религията им.

Делата, които се водят срещу журналисти за клевета също са едно от проявленията на агресия, защото под миловидната форма за защита на личността от клевета се упражнява право за ограничаване на свободата на словото.

Агресията е слабост, но слабостта е интелектуална, която се компенсира с арогантна безпардонност, кристализираща в побой над журналисти. Някои хора се изживяват като последна инстанция, която действа като айнзацгрупен.

Проблем е, че има такива хора, проблем е също, че някой/ние позволяваме на тези хора да се самоизявяват като такива. Държавата трябва да защити жертвите, а това трябва да стане със закон, така, както агресията над лекари беше по-строго инкриминирана. Журналистите също са хора, които си вършат работата, понякога в доста рискови ситуации.

До кога ще ставаме свидетели на нямото и безхаберно отношение на държавата към нейните „хроникьори” – журналистите!? Колко още трябва да изтърпим, за да се задейства механизъм за защита на колегията от агресията на простащината!?

Защо позволихме и продължаваме да позволяваме някой да си присвоява държавата и да дерибейства от нейно име!?

Нима трябва да има убит колега, за да се сети някой, че нещо не е както трябва да е, че нещо е объркано и трябва да се поправи!? 

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки