Начало
 
 

Четвъртата власт отсъства в цели региони у нас

07.10.2015 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Най-малко текстове в печата са на международни теми

Присъствието в регионите на обществените и частните национални медии е неравномерно и на места четвъртата власт практически я няма.

Това е един от основните изводи, направени след проучване на Центъра за изследване на демокрацията. То бе представено на семинар "Регионалните медии в България: граници на оцеляването".

В проучването са включени 179 медии с интернет платформи от всички областни центрове на страната, с изключение на София-град и София-област.

Прегледани и анализирани са над 1700 текста, създадени в първите 10 дни на септември 2015.г. Според проучването в 5от областните центрове - Ловеч, Монтана, Перник, Силистра и Ямбол, няма нито едно представителство на национална медия, а в още 3 области - Враца, Разград и Търговище, има само по едно.

Само 25 на сто от регионалните медии са публикували повече от 10 материала на ден. Около 1/3 трета от медиите публикуват средно по-малко от 1 материал на ден, т.е. трудно се вместват в категорията на медии с всекидневна активност.

Общините наливат пари във вестници

Под 30 процента от медиите са посочили в своите сайтове конкретно начина си на управление и собственика си, а 25 на сто не са обявили по какъв начин се финансират чрез реклами. Огромна част от медиите не са публикували и имената и функциите на екипите в тях.

Над 81 процента от анализираните публикации засягат регионални теми. Втори по значимост са сюжетите с национален обхват и най-малко текстове са посветени на международни теми. Над 88 на сто от анализираните текстове имат чисто информативен характер.

Изследването регистрира още, че местната власт обича да се огражда с лоялности. Разпространена практика е общините да поддържат значителен брой ПР специалисти - за кмета, заместник кметове, общински съвет, чиято функция е да произвеждат всекидневно новини, в които се внушава, че всичко в града работи безпроблемно.

В някои региони до 90 процента от бюджетите на вестниците се финансират от общините (което ги прави техен работодател и внася доминиращо политическо влияние). Сред идеите, обсъдени на семинара, беше и създаването на публичен фонд за финансиране на медии за покриване с информация на всички региони.


 

Сподели в
 

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35

На 8 октомври 2019 г. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора се състоя тържество за отбелязване на 25-годишнината от издаването на в. „Литературен глас“.

12.10.2019/17:15
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки