Начало
 
 

Как телевизиите раздвояват зрителя…

30.09.2015 /12:11 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Питам се, за съжаление все по-често, защо ли ни трябват толкова много телевизии, като всички работят като под индиго? Ставаш, включваш сутрешните блокове - и какво? Ами по едно и също време се излъчват репортажи и дебати на една и съща тема. Включваш bTV и Нова тв и гледаш как водещите бистрят един и същ проблеми и кадрите, които го илюстрират, се припокриват. А най-интересното и необяснимото е, че когато анонсират дадена тема или участник, с нескрита гордост водещият обявява: „Гледайте САМО В…” (и тържествено съобщава името й, да не сбъркаме!)

И нещо друго те отблъсква от тв екрана. Започва интервю

и изведнъж гласовете, които разискват, да приемем, интересна тема, се заглушават от музикалния фон, който гръмва като за световно. И пак се питаш кого да слушаш – разговарящите или музиката, която пък хич си няма нищо общо с темата на интервюто. Я уловиш някоя мъдра и свежа мисъл, я не… Това се забелязва и в едно от хубавите магазинни предавания „120 минути” с водещ Светослав Иванов. Вече няколко пъти се опитвам да се насладя на рубриката на Вяра Деянова, която винаги намира интересни събеседници и разговорите й с тях не са за изпускане. Но уви! Макар и да напрягам слуха си докрай, музикалният фон гърми и трябва да си с повишено внимание, за да чуеш нещо, което наистина си заслужава. Този проблем отново ме провокира, като гледах (по-малко слушах) тази сутрин репортажа от откриването на фестивала на Червенокръстките филми в „Денят започва с култура” по БНТ. Там също музиката заглушаваше разговора на репортера с вицепрезидента Маргарита Попова. Какво страшно щеше да стане, ако разговорът беше „на чисто”? За съжаление все още не сме усвоили да разчитаме по устните какво се говори на синия екран.  

Не знам дали е мода, взета отнякъде, или пък търсене на „пò такъв”ефект, но това явление се забелязва и във филмите, най-вече документалните и дублираните.   

А дуетното водене също май не е за предпочитане, защото често двамата водещи като че ли са си обявили състезание кой кого ще прекъсне повече или кой от тях ще изрече повече. Или пък ако единият още не казал половин изречение, другият припряно го прекъсва и довършва. Набиващо се в слуха и на очи е този стил при Лора Крумова и Галя Щърбева, а често и в сутрешния блок на Нова тв, където иначе брилянтните водещи Анна Цолава и Виктор Николаев често си устройват словесно рали, което ни кара да губим нишката на темата, която са подхванали.

И така уважаемият и гонен за повече рейтинг зрител започва новия си ден не само с култура, а и прибавя към не особено оптимистичните новини и едно емоционално зрително-слухово усилие, което го раздвоява. А това, казват, е опасно…   

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки