Начало
 
 

Медиите правилно публикуваха снимките с Айлан

28.09.2015 /13:59 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бащата носи малкия Айлан

Бащата на удавилото сирийче Айлан Курди заяви, че медиите са постъпили правилно, като са публикували снимки, показващи как мъртвото тяло на детето лежи на турския бряг, предаде ДПА.

"Хората не трябва да отвръщат поглед от ужасните неща, които се случват по пътя към Европа само защото не можем да получим виза", каза Абдуллах Курди в интервю за германския в. "Билд".

Айлан загина в началото на септември заедно с братчето си и майка им при опит да стигнат по море до Гърция.

Снимките с момчето се появиха на първите страници на вестници по целия свят, подчертавайки мащабите на хуманитарната криза, причинена от гражданската война в Сирия. Конфликтът е принудил досега над 4 млн. души да избягат от страната.

Кадрите внесоха нов фокус в дебатите в Европа за това дали правителствата правят достатъчно за уреждане на бежанската криза, но също така предизвикаха обсъждания доколко е етично да бъдат споделяни и публикувани подобни снимки.

Бащата на Айлан заяви от иракския град Ербил, че може да гледа снимките само за кратко, след което бива завладян от емоции. Семейство Курди са сирийски кюрди от град Кобане близо до границата с Турция. Градът беше обсаден от групировката "Ислямска държава" миналата година, което накара хиляди хора да избягат.

Телата на двете деца и майка им, загинали в Средиземно море, бяха погребани в Кобане.

Свързани:   Има фотографии, които се помнят цял живот

Съществуват снимки, които може би никога няма да забравим. Такава е фотографията от 1972 г., запечатала образа на 9-годишно виетнамското момиче, обгорено от напалм. Такава е и сегашната снимка на 3-годишния Айлан, загинал при опита да достигне Европа.
Дата: 12.09.2015


 

Сподели в
 

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35

На 8 октомври 2019 г. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора се състоя тържество за отбелязване на 25-годишнината от издаването на в. „Литературен глас“.

12.10.2019/17:15
 Реклама

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки