Начало
 
 

Да внимаваме със „Жорко Геят”…!

25.09.2015 /11:36 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Партии и медии преди дни подписаха споразумение за ограничаване на езика на омразата в предизборната надпревара. Това е документ, който има значение сам по себе си, защото показва, че има необходимост от такова споразумение.

Езикът на омразата обаче се появява там, където няма възпитание за несъществуването му. В едно популярно телевизионно шоу, името на което не споменаваме, не защото се страхуваме, а защото не е толкова важно къде е казано, а ЗАЩО е казано, се появи странна квалификация.

Става дума за шоу, където един от участниците има нетрадиционна сексуална ориентация, а една от мечтите му е да бъде….булка…! По този повод за въпросния се коментира, че „Жорко Геят” се „оженил” за някой си Митко. По-късно се споменава, напълно невинно и между другото за „девствения гей”, „сексуално неориентираният млад мъж”, „хомосексуалистите”.

Изглежда се налага някакво обяснение, а след това ще стане ясно и защо. Първо, от къде става ясно, че въпросният Жорко, който и да е той, е девствен?! Второ, как така се реши, че въпросният е „неориентиран” в сексуално отношение и трето, ако говорим за „хомосексуалисти”, то останалите хора хетеросексуалисти ли са…, това при положение, че има международно признат израз и това е „гей”, валиден и за мъже и за жени с нетрадиционна сексуалност…?!?!?!

Ще се запитате, какво общо има това с изборите, заради които се подписа споразумението между медиите и партиите, както и какво общо има със журналистиката. Ами има и е така, защото именно в журналистическа статия се пише това и защото, ако щете, един от кандидатите за кмет на София е именно човек с нетрадиционна сексуалност, тоест – открит гей. Ако не спазим благоприличието по време на предизборната борба, то твърде вероятно е именно сексуалността на въпросния да бъде най-коментираното, вместо програмата, която предлага в качеството си на експерт в дадената област.

А защо се занимаваме с последното ли, защото принципът е един и същ. Говорим за „Жорко Геят”. Всъщност, първо, това, че въпросният Жорко е гей, не е определящо за неговия личностен профил, така че, натъртването на сексуалността му е по-скоро ГСП, както казваха в казармата, или в превод – „груба селска проява”! Да не говорим че главната буква на втората дума е направо гротескна…!

Жорко може да е юрист, или лекар, или философ, може и да е автотенекеджия, а това че е гей е само една малка част от личностния му профил, но не е определяща за идентичността му въобще.

И накрая, лозунги от сорта: „Да запазим децата от разврата” са важни, само че никой тук не застрашава деца, защото гей, не означава човек, който яде деца…!

Та, като говорим за езика на омразата и това, че медиите и партиите се споразумяха да го ограничават, нека си припомним, че същият този език има един съществен нюанс, който касае сексуалната ориентация, а това е една от темите, които много често стават повод за употреба на такъв език на омраза и в медиите. 

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки