Какво е да видиш най-добрите снимки на света

25.09.2015 /12:00 | Автор : Роси Михова | Източник: e-vestnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лю Сонг (Китай): Заподозряна в проституция е задържана (Втора награда за портрет)

Наградите на „Уърлд пресфото” са от най-престижните във фотографията и отразяват събитията и тенденциите в света, като всяка година наградените снимки обикалят в изложба десетки градове.

Самотен човек се разхождал разсеяно по брега на морето. Изведнъж забелязал, че то изхвърля на брега една след друга своите морски звезди. Те се извивали и мятали върху мокрия пясък, все още живи, но безпомощни.  

Гледката била красива и страшна

Човекът се навел и хвърлил една от морските звезди обратно във водата. След няколко крачки се навел и помогнал на друга. След това на трета, на четвърта. Тогава към него по брега приближил друг човек и му казал:

- Защо го правиш? Не виждаш ли, че е безсмислено? Колкото и да ги пускаш обратно в морето, то ще изхвърля нови и нови…не можеш да спасиш всички.

Тази история някак изниква в съзнанието, като обикаляш из галерията Westlicht във Виена сред наградените за фотографии на World Press Photo Foundation. Всяка година изложбата отваря врати в близо 100 различни галерии и на практика представлява най-популярната пътуваща фотоизложба в света. В нейното поредно 58-мо издание сред хилядите изпратени фотографии журито в крайна сметка отличава и представя на публиката работите на 41 автора от 17 страни. Гледката е красива и страшна…

Една от фотографиите показва разпиляната и съсипана като самия живот покъщина в кухня в центъра на Донецк, след като на 26 Август 2014 г. части от града попадат под артилерийския обстрел на правителствени военни сили. Прилича на натюрморт, лъха на мъртвило.

Много от изложените фотографии са толкова стряскащо графични, документирайки последиците от човешката слепота и жестокост, че посетителят неволно извръща поглед. Но има и други, които без да показват някакви екстремни ситуации, постигат същия ефект.

Всяка фотография е една жива история

Те често представят тривиални сцени от ежедневието, чиято драма е именно в тяхната монотонна повтаряемост и въртенето в един затворен обречен кръг – като серията руски жени, които позират уморено сред интериора на дома си, след като току-що са качили закачливо селфи на страница за запознанства; или ресторанта за бързо хранене в Нагоя, Япония, където повечето маси са заети, но са единични, защото храненето неусетно се е превърнало в самотно занимание.

Като цяло експозицията на World Press Photo за 2015 г. не е наслада за душата. Но тя не е и замислена като такава. Ако е вярно, че далеч от очите означава далеч от сърцето, то както всяка година организаторите на изложбата се опитват да накарат посетителя да погледне назад към изминалите 12 месеца и да се стресне. Защото върху бялата мазилка като върху мокър пясък почти всяка фотография е една жива история, и вик за помощ, и призив за действие.

И ако се попитаме - защо да го правим, не е ли безсмислено, нали не можем да спасим всички, светът е голям и морето не е до колене… Отговорът е прост:

- Не знам дали е безсмислено, казал човекът и отново се навел и хвърлил обратно във водата една морска звезда. Но знам, че със сигурност за тази тук животът току-що започна отначало.

Преди 60 години е първият конкурс

Наградите се присъждат от World Press Photo Foundation, основана през 1955 г. в Амстердам като неправителствена организация, чиято основна цел е да подкрепя налагането на качествена фотожурналистика и свободен достъп до информация.Фондацията се стреми да популяризира най-добрите образци на прес-фотографията с документална и чисто естетическа стойност.

Точно преди 60 години се организира първият конкурс за най-добра журналистическа снимка на годината, в който се допускат до участие професионални фотографи от цял свят. Натрупаният архив представлява е онагледяване на човешката история и колекция от най-добрите образци и стилове в разказването на история чрез картина.

В последното, 58-о издание на конкурса участваха 5692 фотографи от 131 страни с 97 912 свои работи. В крайна сметка през февруари тази година журито награждава в 8 тематични категории работите на 41 фотографа от 17 страни. В конкурса награждават не само фотографии със значими политически и социални събития през годината, но и уникални кадри от света на природата и спорта.

На 11 септември 2015 г. експозицията с наградените фотографии бе официално открита в галерия „WestLicht“ във Виена. В момента нейни паралелни издания са отворени за посетители също в Монреал, Мексико Сити, Париж, Киото, Мадрид, Прага, Дрезден и Хага. Изложбата ще продължи да обикаля световните галерии до средата на март 2016-а. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Животът му е толкова интересен, че дори и най-талантливият сценарист би се смутил, ако трябва да сътвори герой с такава съдба. Преминал през черните и трагични страни на живота, той стига до световно признание, става една от най-търсените личности в областта на изкуството. Бога ми, наистина по живота на княз Никита Лобанов-Ростовски би бил създаден филм бестселър. И този човек съдбата го е свързала с нашата страна, защото тук, в София той поема своята първа глътка живот. Неговите предци бягат през 1917 г. от Русия и не избират нито Франция, нито Англия или друга европейска страна, а пристигат в България, която става техен дом.

16.07.2019/09:37

Различните гледни точки, истината и безпристрастността са като Библия за достойния журналист, убедена е популярната водеща от БНТ

25.06.2019/17:48

Юни донесе на обруления и забравен от Бога Северозапад и нещо много красиво и стойностно, което за сетен път доказа, че „Не се гаси туй, що не гасне“. В дунавския град Лом, пазещ още очарованието от миналото, бяха обявени резултатите от първия национален поетичен конкурс „Огърлица от разЛОМени слова“, а общинската художествена галерия „Поломие” събра ценителите на мерената реч. Участваха 93-ма автора от цяла България и с 271 свои творби. Конкурсът се организира от Съюза на българските писатели, Агенцията за хората с увреждания в България,община Лом и дружество „Будители“ в област Монтана.

23.06.2019/16:46

На снимката е и Хорхе Масети, основател на информационната агенция Пренса Латина, която току-що навърши 60 години. Навръх юбилея нейните представители Мойсес Перес Мок и Фаусто Триана Пруна бяха в България като участници в 6-ия световен конгрес на агенциите, организиран от БТА. А снимката я донесе Роберто Молина, кореспондент на Пренса Латина у нас от 1970 до 1973 г.

19.06.2019/11:56

Известната актриса от Централния куклен театър се вдъхновява от срещите си с малките зрители. Всяко лято с група други творци работи за деца в неравностойно положение, събрани на Юндола

13.06.2019/20:36
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Парламентът сложи точка на още едно свое просто изречение. Избра за член на СЕМ поредната калинка-малинка, съгласила се да съдейства за компетентното регулиране на медийната среда у нас.

20.07.2019 /16:48 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки