Начало
 
 

Как да пишем, без да ставаме повод за подбив?

18.09.2015 /15:03 | Автор : Иван Тодоров | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Тодоров: Белият лист задължава автора...

На това умение – правилното, вярното писане – навремето ни учеха още от училище. После – в Университета. А и всеки сам може всеки ден сам да го прави. И да става все-по-добър и по-добър...

Търкулнаха се няколко лета, откакто написах в сайта на СБЖ бележка за песента на препинателните знаци. Защото всеки от тях има свой глас, изпълнява своя „партия“.

Чаках, чаках половин година и вече се налага да припомня някои от правилата.

Да тръгнем от заглавието.

В сайта на Съюза е прието то да се изписва с редовни букви. Главните (без първата, разбира се) стоят извън канона. А и не стоят графически издържано. С шрифта им не се постига внушение.

Много по-естествено е то да произтича от изложението

Ако се пита – въпросителна, разбира се. Ако наблягаме, ако се възхищаваме – удивителна. Ако преплитаме и двете – и двата знака тогаз. Но – с мяра! Прекаленият патос нерядко е неискрен...

Многоточието предполага недовършеност, възможно продължение на изреченото или написаното. Ала в съчетание с удивителна и въпросителна много често е нелепо.

Когато пък в 30-редова бележка има 10 удивителни –

нещо в колелата на колата вече здраво скърца

Скърца и трополи по същия начин, както и когато – затворите ли очи – пред взора ви почнат да се мержелеят цели бразди (или лехи – което повече ви харесва) от многоточия.

Още. Има съществена разлика между малкото и двойното, „голямото“ тире. Малкото е със силата на запетайката, голямото разделя, бележи по-отчетливата отдалеченост между две думи.

Всяка от запетайките би трябвало да е на точното си място. А не да се ръсят като сол от развалена солница: която където падне.

В сайта, откакто съществува, се слагат вътрешни заглавия и се използват кръгли скобки, а не другите – чертиците под ъгъл. Това придава стилов шик, в най-добрия смисъл на израза, на материалите.

Вплитането на чуждици пък... Хайде да ги оставя, пиша преди всичко за препинателните знаци.

... Когато сътрудник донесеше текст в редакцията преди време, редакторът бе този, който поправяше грешките. Ако имаше грешки. Защото имаше и не един и двама автори, които пишеха безукорно. След него, след редактора – ако бе пропуснал, недовидял нещо – сторваше необходимото завеждащият отдела. Подир него – наблюдаващият заместник главен, коректорката, главният, сетне дежурният на броя, че нерядко и помощникът му.

В съвременните сайтове повечето от тия длъжности ги няма. Което прави ролите на автора и на редактора още по-отговорни. Още повече, когато става дума за сайт на СБЖ. В него

място за самодейност, безгрижие и безкритичност няма

Тук не един и двама биха изписали: „от колегиалност няма да споменаваме имена“. Което е щуротия и половина. Белег за страх, фраза на шушумиги. Ние сме плахи, боязливи и бързаме да се сгушим зад сигурността на анонимността. Да не скършим хатъра на някого, да сме добри с всички, да не разгневим някого, от когото зависим, или пък – не дай, Боже!, може да станем зависими някой ден.

Винаги съм писал езиковите си бележки (а и не само тях) с конкретно посочване на грешките, на съответното предаване, на съответното радио, телевизия, вестник, автор...

 

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки