Начало
 
 

Международна среща на журналисти от Балканския и Черноморския регион

 

СБЖ организира Международна журналистическа среща на страните от Балканския и Черноморския регион

 

Съюзът на българските журналисти организира Международна среща на журналистите от  Балканския и Черноморския регион, която ще се проведе в Международния дом на журналистите във Варна на 20 и 21 септември 2015 година. 

Сред първите пристигнали в МДЖ – Варна са участниците от Русия, Сърбия,Турция, Украйна, както и лауреатите на телевизионния конкурс„Моя провинция“ ( Русия). Почетни гости на събитието са г-н Джим Бюмела – президент на Международната федерация на журналистите и г-жа Надежда Ажгихина – вицепрезидент на  Европейската федерация на журналистите.

Темата на Международната журналистическа среща на страните от Черноморския и Балканския регион е: „Икономическата криза свършва, кризата в медиите – не! Защо?”

Българските делегати на медийния форум са над 50.
Международната среща на журналистите от Балканските страни и Черноморския регион ще бъде излъчвана директно в интернет от Радио Бинар – БНР. 

Партньори на събитието са: “Албена“ АД,  Съюзът на пивоварите в България, Винарска изба Варна,  3 Bourbouns. 

 

Запис на събитието
20.09.2015

21.09.2015

Поставяме паметна плоча в Бурса на Константин Фотинов

Съюзът на българските журналисти и Асоциацията на журналистите в Мудания, с подкрепата на община Нилюфер, Бурса (Турция), инициират поставянето на паметна плоча на Константин Фотинов.

Джим Бюмела: Журналистиката е професия за силните

Журналистиката е професия за силните и смелите, подчерта в словото си към участниците в Международната журналистическа среща на страните от Балканския и Черноморския регион Джим Бюмела – президент на Световната федерация на журналистите (IFJ).

Надежда Ажгихина: Нараства ролята на журналистиката

Поздравявам СБЖ с това, че бе създаден и се развива Балкански и Черноморски медиен център. Това каза Надежда Ажгихина – вицепрезидент на Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и секретар на Съюза на журналистите в Русия пред участниците в международната журналистическа среща във Варна:

Иво Инджов: Отговорност и прозрачност в медиите

Когато за първи път прочетох темата на конференцията - „Икономическата криза свършва, но не и кризата в медиите. Защо?”, първоначалната ми реакция бе да подготвя и структурирам доклада си в полето на политико-икономическия подход, споделя в словото си доц. д-р Иво Инджов:

Васил Сотиров: Защитата на професионалните журналисти в България

Често срещам колеги, които ми се оплакват, че работят все повече и повече за все по-малко пари.

Джим Бюмела: Медийната среда е все по-несигурна

Започнахме отдавна дискусия в рамките на Световната федерация на журналистите (СФЖ), предвиждайки, че кризата, стартирала в САЩ, ще се разпространи. Кризата с медиите настъпи много преди да се случи финансовата криза.

Къдринка Къдринова: Има ли място за независими медии в България?

„Ред събития от последните месеци в доста отровната медийна среда в България дават богат материал за нашата дискусия. Ще спомена изненадващото за мнозина, включително за работещите там, закриване на вестник „Преса” и на списание „Тема” от 1 август.

Светослав Терзиев: „Медиите губят опората си в обществото”

През втория ден от международната среща в МДЖ – Варна, организирана от СБЖ и посветена на кризата в медиите, един от централните доклади на тема „Откъде дойдоха проблемите в медиите и могат ли журналистите да ги решат?” бе на журналиста от в. „Сега” и член на УС на СБЖ Светослав Терзиев. Той говори пред присъстващите по видеомост.

Срещу кризата - статут за правата на журналистите

По време на втората сесия от провеждащата с във МДЖ- Варна Международна среща на журналисти от Балканския и Черноморския регион, която е под мотото „Икономическата криза свършва, кризата в медиите – не! Защо?” беше отделено подчертаващо внимание на това доколко журналистите и журналистиката са независими и на нарушаването на правата на работещите в медиите.

Във Варна представиха нови информационни продукти

Участниците в Международната журналистическа среща посетиха Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

СБЖ подписа договор за сътрудничество със Съюза на украинските журналисти

Съюзът на българските журналисти подписа договор за сътрудничество с Националния съюз на журналистите на Украйна. Двете организации ще съдействат за установяване и разширяване на контактите между редакциите на сродни печатни и електронни издания, обмен на журналистически материали и журналисти, както и на професионален, организационен и синдикален опит.

Конкурсът „Моята провинция” представи лауреатите си във Варна

В рамките на международната журналистическа среща в МДЖ – Варна, се състоя представянето на лауреатите във второто издание на журналистическия конкурс „Моята провинция”, чиято награда бе почивка на българското Черноморие в Дома на журналистите. Фестивалът се организира за втори път, а негов домакин беше руският град Кострома.

Приветствие от Ирина Бокова към участниците в Международната среща на журналисти от Балканския и Черноморския регион.

УВАЖАЕМА г-жо Тодорова, Уважаеми участници в Международната среща на журналисти от Балканския и Черноморския регион, Днес сте се събрали, за да дискутирате различни теми под наслов: "Икономическата криза свършва, но кризата в медиите - не! Защо?"

Албена  Съюз на пивоварите в България 3Bourbons Винарска изба Варна

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки