Начало
 
 

Няма място на екрана за старите кримки

02.09.2015 /15:24 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сашо Диков няма да дразни политиците от ефира на Нова

Един телевизионен процес, който тръгна през последните 1-2-две години, е на път сега да завърши. Предаването на Лора Крумова и Галя Щърбева “Комбина” ще заеме пояса в неделя, в който досега вървеше рубриката на Сашо Диков "Дикоff".

"Комбина" се завръща на екрана на Нова телевизия следващия уикенд, като вече ще се излъчва не в събота от 15 до 18 часа, както бе през пролетта, а в неделя от 16 до старта на "Новините на Нова" в 19.00.

Така двете водещи ще трябва да заместят по-опитния си колега и да не отстъпват зрители на големия конкурент bTV.

Според хора от Нова шефовете й са предложили на Диков рубрика в "Комбина" или в някое от другите политически предавания на медията, но не и цяло собствено предаване. Същото предложение е получила и Люба Кулезич, която вече също няма да е част от съботно-неделния блок "Събуди се".

С махането на Диков и на Кулезич двете големи частни телевизии - bTV и Нова, почти приключват процеса по изваждането на външните продуценти и на гост-водещите от процеса по създаване на политически рубрики. На тяхно място медиите изцяло ще залагат на щатни журналисти. Изключение от правилото е едно-единствено - "Шоуто на Слави" по bTV. Към момента това е единствената външна продукция, която все още коментира политика.

Цветанка Ризова ще коментира в bTV

Тенденцията тръгна преди последните парламентарни избори през 2014 г. и бе катализирана от конфузната ситуация с водещия на "Нека говорят" Росен Петров. Той използва ефира на bTV, за да обяви, че напуска работата си и се отдава на политика чрез партията на Николай Бареков. След това bTV реши да не търси на мястото на Петров друго известно лице отвън, а заложи на репортера в "bTV новините" Светослав Иванов. Той пое предаването "120 минути" и се изправи в битката за зрители именно срещу Сашо Диков.

Данните за рейтинга на "120 минути" окуражиха шефовете на Иванов и те продължиха с налагането на репортери. Друг пример в тази насока бе изборът на Антон Хекимян за лице на сутрешния блок "Тази сутрин" след напускането на Ани Цолова и Виктор Николаев в посока Нова телевизия и след разформироването на първата заместила ги двойка - Генка Шикерова и Константин Караджов.

Въпреки че предизборната кампания за местните избори вече чука на вратата, през тази есен големите национални телевизии очевидно не планират да увеличават броя и на времетраенето на политическите си рубрики. След като всички предавания се завърнат на екран след летните отпуски, по Нова телевизия в делниците за избори ще се говори в сутрешния блок "Здравей, България", в новините и в "Часът на Милен Цветков", а през уикенда - в "Събуди се" и до някаква степен в "Комбина".

От понеделник до петък bTV пък ще нищи актуалните процеси в "Тази сутрин", в "Лице в лице" с Цветанка Ризова и в новините, а през уикенда - в "Тази събота", "Тази неделя" и в "120 минути". (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Гумени куршуми, лютив спрей, сълзотворен газ, бой, заплахи, потрошени новинарски автомобили. Толкова "струва" на журналисти да отразяват протестите в САЩ, избухнали след смъртта на чернокожия Джордж Флойд.

04.06.2020/15:25

Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж беше прекалено болен, за да присъства на административно заседание, съобщиха негови поддръжници, цитирани от ДПА.

02.06.2020/18:52

На 1 юни стартира нов български доставчик на платена сателитна телевизия. Неговото име е Neosat, а обещанието към потребителите е за високо качество и гъвкави условия.

01.06.2020/14:01

Докато пандемията неумолимо променя организацията на всички медийни събития по света, това се случва и с 3-тото издание на авторския конкурс за чиста журналистика Web Report.

31.05.2020/17:15

Неизвестни лица разбиха автомобила на зам.-главната редакторка на в. „Монитор“ Наталия Радославова. Радославова е част от ръководството на медийната група и от разследващия екип на медията.

30.05.2020/15:49

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Тере, както я наричаха всичките й безброй приятели отсам и оттатък океана, бе здраво свързана със страната ни от личната си история още от 1961 г. През 70-те превежда на Фидел Кастро и Тодор Живков, после има три дипломатически мандата у нас, като от 2010 до 2015 г. е посланик на Куба в София. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството на Тересита и на кубинското посолство у нас.

03.06.2020 /16:31 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада/СБЖ

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълна и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокояваме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Навършват се 90 години от рождението на известния журналист проф. Димитър Георгиев. Роден в Симеоновград, той завършва българска филология в Софийския университет.

02.06.2020 /09:52 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки