Начало
 
 

Няма място на екрана за старите кримки

02.09.2015 /15:24 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сашо Диков няма да дразни политиците от ефира на Нова

Един телевизионен процес, който тръгна през последните 1-2-две години, е на път сега да завърши. Предаването на Лора Крумова и Галя Щърбева “Комбина” ще заеме пояса в неделя, в който досега вървеше рубриката на Сашо Диков "Дикоff".

"Комбина" се завръща на екрана на Нова телевизия следващия уикенд, като вече ще се излъчва не в събота от 15 до 18 часа, както бе през пролетта, а в неделя от 16 до старта на "Новините на Нова" в 19.00.

Така двете водещи ще трябва да заместят по-опитния си колега и да не отстъпват зрители на големия конкурент bTV.

Според хора от Нова шефовете й са предложили на Диков рубрика в "Комбина" или в някое от другите политически предавания на медията, но не и цяло собствено предаване. Същото предложение е получила и Люба Кулезич, която вече също няма да е част от съботно-неделния блок "Събуди се".

С махането на Диков и на Кулезич двете големи частни телевизии - bTV и Нова, почти приключват процеса по изваждането на външните продуценти и на гост-водещите от процеса по създаване на политически рубрики. На тяхно място медиите изцяло ще залагат на щатни журналисти. Изключение от правилото е едно-единствено - "Шоуто на Слави" по bTV. Към момента това е единствената външна продукция, която все още коментира политика.

Цветанка Ризова ще коментира в bTV

Тенденцията тръгна преди последните парламентарни избори през 2014 г. и бе катализирана от конфузната ситуация с водещия на "Нека говорят" Росен Петров. Той използва ефира на bTV, за да обяви, че напуска работата си и се отдава на политика чрез партията на Николай Бареков. След това bTV реши да не търси на мястото на Петров друго известно лице отвън, а заложи на репортера в "bTV новините" Светослав Иванов. Той пое предаването "120 минути" и се изправи в битката за зрители именно срещу Сашо Диков.

Данните за рейтинга на "120 минути" окуражиха шефовете на Иванов и те продължиха с налагането на репортери. Друг пример в тази насока бе изборът на Антон Хекимян за лице на сутрешния блок "Тази сутрин" след напускането на Ани Цолова и Виктор Николаев в посока Нова телевизия и след разформироването на първата заместила ги двойка - Генка Шикерова и Константин Караджов.

Въпреки че предизборната кампания за местните избори вече чука на вратата, през тази есен големите национални телевизии очевидно не планират да увеличават броя и на времетраенето на политическите си рубрики. След като всички предавания се завърнат на екран след летните отпуски, по Нова телевизия в делниците за избори ще се говори в сутрешния блок "Здравей, България", в новините и в "Часът на Милен Цветков", а през уикенда - в "Събуди се" и до някаква степен в "Комбина".

От понеделник до петък bTV пък ще нищи актуалните процеси в "Тази сутрин", в "Лице в лице" с Цветанка Ризова и в новините, а през уикенда - в "Тази събота", "Тази неделя" и в "120 минути". (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35

На 8 октомври 2019 г. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора се състоя тържество за отбелязване на 25-годишнината от издаването на в. „Литературен глас“.

12.10.2019/17:15

Не всички са равни пред закона на Фейсбук - социалните медии са повели борба с дезинформацията по всички фронтове, освен в случая с политиците, които все така могат да си говорят на практика каквото си искат.

11.10.2019/16:53

"Репортери от миналото време" е книгата, която дългогодишният журналист Йосиф Давидов дойде да представи в България. Работил дълги години във в- „Труд“, сътрудник на програма „Хоризонт“ в БНР.

10.10.2019/16:45

Достъпът на журналисти в центровете за настаняване на мигранти с цел описание на материалните условия в тях е съществена част от свободата на медиите и трябва да бъде гарантиран.

09.10.2019/14:45
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

16.09.2019 /19:11 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки