Начало
 
 

Ключовите думи – талант или просто търговия!

26.08.2015 /10:33 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ключовите думи напоследък са онова нещо, което „продава” статията. Това са така наречените тагове. Правили сме експерименти, как ключова дума с името на популярна родна „плеймейтка” на практика „продава” статията. Самото споменаване на това име, вече е гаранция за висока посещаемост на статията, а това носи пари, защото всеки клик е стотинки от рейтинга.

Подобно нещо беше направено в експеримент със съпругата на Тито – Йованка. Когато тя почина, събитието оставяше впечатление, че ще премине през медиите като тих полъх. Оказа се обаче, че това съвсем не е така и читателската активност предизвика истинско медийно цунами!  

Само споменаването на името на Йованка Броз в таг под статия в една информационна агенция от среден клас, вече гарантира стотици посещения на новината. Това отново носи пари на издателя, защото повишава рейтинга!

Така ключовите думи-таговете се оказват един добър маркетингов модел, чрез който се продава журналистическа продукция.

Само че, тук сякаш се прекрачва една тънка граница. Какво е важното – продажбата на новината или посланието, което тя носи. Всъщност, на пръв поглед така поставени на кантар, отношението звучи абсурдно! Разбира се, че и двете са важни, важно е да се поднесе послание, но е важно и то да достигне до повече хора, а това зависи от маркетинга на новината.

Когато обаче поставим нещата на тази основа, трябва да имаме предвид, че посланието, което носи една новина, начинът на представянето й, езикът, словесните жестове, нюанса и маниера на писане са много по-важни от това да се „продаде” самата новина.

Да, важно е да продадем своя труд, но на първо място е качеството му. Не е редно да се мисли за „пласмента” на новината, още докато тя се пише, защото това демонстрира зомбиращо самовнушение, което я превръща в некачествен продукт с неясна цел.

Достигането до публиката, до читателската, слушателската и зрителската аудитория трябва да се влияе много повече от професионализма на журналиста, от значимостта на събитието, от позицията, от похвата, от типа на посланието, и накрая - от това, как ще се продаде резултатът от този труд.

Ако маркетинга измести посланието, или ако икономиката вземе връх над таланта на писане, това вече не е журналистика, а по-скоро е активен PR.

Водещото трябва да е не продажбата на новината, а нейното висококачествено създаване, което не е самоцел, а е преди всичко дълг към обществото.

Ето това сякаш формулира един от проблемите, особено на съвременната онлайн-журналистика.

Едно е писането във Фейсбук, макар, че бутонът е именуван „Публикувай”, съвсем друго е реалното публикуване на сериозна статия в информационен модул. Едното е за развлечение, но и за реклама, а второто вече носи натовареност с обществена функция, което делегира отговорност на автора, не че и в социалните мрежи авторите не бива да носят отговорност за написаното от тях…!

Основното трябва да е правото на обществото за достъп до информация, а не търговията с нея! Тук не става въпрос за поучаване, а за пример.

Разбира се, всяка медия, особено частните, които са абсолютно болшинство, имат собствена политика и сами решават, какво да правят със живото слово.

Тук представяме един универсален модел, който може да се приеме, може и да не се приеме, но във всеки случай не е нещо задължително, още по-малко пък-нещо лошо! 

Сподели в
 

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020/14:53

В сайта на СБЖ получихме коментар на Мая Вапцарова в отговор на публикация на Марин Георгиев във в. „24 часа”, засягаща паметта на нейния чичо - големия български поет и антифашист Никола Вапцаров, разстрелян на 23 юли 1942 г. Публикуваме коментара й.

29.02.2020/16:45

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020/06:30

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020/16:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Да бъдеш първи е предизвикателство. На първо място за самите нас, защото не е прието да се страхуваме от предизвикателства. Защото Първи, това за нас е съдба!“ Така огромната армия от журналисти, режисьори, продуценти, водещи, оператори определят работата си в Първи тв канал, или както всичките му казват Главният канал на Русия. На 1април той навъртя четвърт век. 25 години упорит труд и катерене към върха.

03.04.2020 /15:05 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Талантлив журналист, поет, редактор, истински поборник- така остава в историята роденият в Свиленград Александър Кипров, от чието рождение се навършиха 140 години.

02.04.2020 /18:37 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Генералният секретар на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес подкрепи предложенията на британската организация „ЧЛЕН 19” към медии и журналисти как да действат, за да предоставят само достоверни факти насред пандемията от коронавирус. Но и държавите не бива да злоупотребяват със ситуацията и да я използват като предлог за преследване на свободното слово, настоява още ЕФЖ.

03.04.2020 /16:51

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 107 гости

Бързи връзки