Начало
 
 

Как НЕ БИВА да се прави журналистика!

17.08.2015 /11:20 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Магистрала „Хемус” изживя нов кошмарен инцидент едва три дни след като цистерна с газ едва не излетя от аутобана, разкриха пред … очевидци”.

Това е хедлайна, или есенцията, на статия, публикувана в една от популярните онлайн-базирани информационни агенции. На пръв поглед – нищо чудно - информация за поредната катастрофа, само дето езикът още от тук прави впечатление, че не е особено подходящ, а градацията наистина е впечатляваща…!

Почти изумени сме от това, че една магистрала, която формално е неодушевен предмет – сиреч - НЕ Е ЖИВА, е в състояние да „изживее” някакъв „кошмар”! Това предполага ли, че след време, същата би могла да бъде „рехабилитирана” при „магистрален” психолог…!?!?!

Освен това, използването на думата „едва” ДВА пъти в едно изречение леко намирисва на попрестояли яйца! Ако обаче се направим, че не сме го забелязали, след това става още по-интересно!

„Стана ясно, че на 14-я километър в посока Варна мощен джип „…” се заби в малко ситроенче”. Ако имаше словесна полиция, въпросният автор отдавна вече да е арестуван и осъден по бързата процедура с „Лишаване от свобода”…!

Първо, това „Стана ясно” виси със страшна сила като дамоклев меч над жалкия остатък от строфата. Как така е станало ясно, от къде е станало ясно и защо е станало ясно…? Три въпроса, а отговорът е в мъглата на нечие „авторско” съзнание.

„Мощен джип”…това прилагателно придава известна приказност на израза, но нейсе, следва умалителното „ситроенче”, което така вдетинява посланието, че то от новинарски материал се превръща в лигава закачка…!

Нататък следва информация за инцидента, където думата „аутобан” се набива в съзнанието сякаш с „парен чук”…! Уж все бягаме от чуждиците, пък приелата гражданственост „магистрала” вече е забравена.

Само че, абсурдите не свършват до тук, статията ни поставя в състояние на амок, когато въпросният джип от по-горе вече е „шведския звяр”, а леката кола е „френското миньонче”.

Е, от това място нататък нещата определено заприличват на мешана скара със шопска салата, не че имаме нещо против скарата или салатата…! И не само скара, намесват се дори консервирани храни, когато „ситроенчето”, според автора е описано като „смачкана консервна кутия”...!

Следва детайлно, почти картинно описание на единия от водачите: „Близо 160-килограмовия шофьор на джипа бе спасен”, а след това се обяснява и че това е станало „благодарение на супер надеждната защита”. Само дето не става ясно, каква аджеба, е тази уникална защита!

Не случайно не споменаваме нито агенцията, нито автора на статията. Не търсим ефект на заяждане на дребно. С настоящия текст само показваме на практика, как не бива да се пише новинарска статия, поне в медия, която има претенциите да е сред най-четените…!

Не се вживяваме в позицията на професионален ментор, нито пък заявяваме претенции за последна инстанция – само коментираме, останалото е видимо…! 

Сподели в
 

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020/14:53

В сайта на СБЖ получихме коментар на Мая Вапцарова в отговор на публикация на Марин Георгиев във в. „24 часа”, засягаща паметта на нейния чичо - големия български поет и антифашист Никола Вапцаров, разстрелян на 23 юли 1942 г. Публикуваме коментара й.

29.02.2020/16:45

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020/06:30

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020/16:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки