Начало
 
 

Да си купиш медия, но защо…?!

11.08.2015 /06:45 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Все повече бизнесмени у нас искат да са горди собственици на медии. Ако обаче направим една средна разбивка на приходите и разходите, въпросите, стават много повече от отговорите, които си мислим, че имаме.

За издръжката на един среден сайт от около 5-6 човека, с автомобил и офис под наем, в относително централен район в столицата, издръжката варира от 10-12 до най-много 20 хил. лв. на месец. Зависи разбира се от размера на заплатите, разходите за отопление, съответно – сезона, както и интензитета на „новинарстване”, тоест, колко активно ще се отразяват новини и какъв сегмент от новините ще се отразява, или ще се търси цялостен спектър при представянето на новините.

Заради това, не можем да определим точна ставка, но можем да вземе осреднени стойности от порядъка на около 15 хил. лв. на месец.

Това е разходът, който включва наем за офис-редакция, отопление и/или климатизация, ток, техника – компютърна-стационарна, мобилна-компютърна, телефони-мобилни и стационарни, и таблети /хайде може и без тях/, както и записващи устройства, фото-техника и разбра се фотограф, както още и средства за достъп до мобилен интернет, договори за типово сервизно обслужване, стационарен интернет-достъп, договори с информационни агенции за достъп до информация и снимков материал, разходи за един лек автомобил, заплати, хонорари, осигуровки, пътни разходи за служители-журналисти и разход за почистване – два до три пъти седмично и накрая разходи за офис-консумативи и битови консумативи. Може и да сме пропуснали някои незначителни разходи.

При един такъв осреднен разход на една относително малка интернет-медия от около 15 хил. лв. на месец, колко трябва да е приходът от този информационен сайт, за да се покрие разходът, да се отчисли за данъци и да остане печалба, нека всеки сам да си направи сметката…

Повече от ясно е, че рекламите, които се пускат в съществуващите информационни сайтове у нас, далеч не са достатъчни, за да осигурят самоиздръжката им, да не говорим, че някои сайтове нямат абсолютно никакви реклами...

Какво излиза, че един издател, ако притежава информационен сайт – тип: интернет медия, то това е само за ПРЕСТИЖ, или пък ПЕРЕ ПАРИ, защото печалба от такъв тип журналистика е твърде несигурен и краткотраен, ако въобще се реализира, както видяхме!

Защо обаче родните бизнесмени толкова се натискат и надпреварват да притежават медии, след като очевидно от такива не се печели, или ако се печели, то това никак не е стабилно…!?

На първо място, медията дава престиж, но освен това, тя е и начин за реална ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ. Също така една медия може да бъде корпоративен лост за натиск, или ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТ, за създаване на определено „НАЛЯГАНЕ” в политиката там, където то е необходимо…! А съществуват също така и твърде съмнителните договори за „медийно партньорство”…, което какво ще рече не е ясно, нали медиите така или иначе отразяват актуални събития, за какво са тези договори, които гарантират на практика същото…!?

Ами, ето от къде идват парите…!

Е, какво излиза, че да имаш „чиста” медия у нас не е добър бизнес… И все пак, бизнесът си пазарува медии, което идва да покаже, че по този начин се извършва определен вид търговия, която няма нищо общо с правото на обществото да бъде информирано и правото на гилдията да търси и безпристрастно да отразява новини…! С една дума, говорим за ПАЗАР, а не за „идеалистични клишета”…!

Не, не откриваме топлата вода, само разсъждаваме, пък кой знае, може и да не сме прави,..или пък не…! 

Сподели в
 

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

Към какви цивилизационни размисли може да тласне телевизионния зрител езикът на тялото и начинът на общуване на водещите от екрана.

12.06.2020/10:15

Бившият генерален консул на Руската федерация във Варна и почетен гражданин на морската ни столица Анатолий Шчелкунов е известен не само като дипломат, но и като писател, чиито книги се ползват с голям интерес. Той е член на Съюза на писателите на Русия и на неправителствената организация Съюз на приятелите на България. Специално за сайта на СБЖ Анатолий Викторович сподели свои размисли относно българо-руските отношения в контекста на едно от последните събития, свързани с делото на равноапостолните братя Кирил и Методий - посветената на това дело изложба в РКИЦ, разбунила патриотичните духове у нас и зад пределите на страната ни.

07.06.2020/19:44

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки