Начало
 
 

Да си купиш медия, но защо…?!

11.08.2015 /06:45 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Все повече бизнесмени у нас искат да са горди собственици на медии. Ако обаче направим една средна разбивка на приходите и разходите, въпросите, стават много повече от отговорите, които си мислим, че имаме.

За издръжката на един среден сайт от около 5-6 човека, с автомобил и офис под наем, в относително централен район в столицата, издръжката варира от 10-12 до най-много 20 хил. лв. на месец. Зависи разбира се от размера на заплатите, разходите за отопление, съответно – сезона, както и интензитета на „новинарстване”, тоест, колко активно ще се отразяват новини и какъв сегмент от новините ще се отразява, или ще се търси цялостен спектър при представянето на новините.

Заради това, не можем да определим точна ставка, но можем да вземе осреднени стойности от порядъка на около 15 хил. лв. на месец.

Това е разходът, който включва наем за офис-редакция, отопление и/или климатизация, ток, техника – компютърна-стационарна, мобилна-компютърна, телефони-мобилни и стационарни, и таблети /хайде може и без тях/, както и записващи устройства, фото-техника и разбра се фотограф, както още и средства за достъп до мобилен интернет, договори за типово сервизно обслужване, стационарен интернет-достъп, договори с информационни агенции за достъп до информация и снимков материал, разходи за един лек автомобил, заплати, хонорари, осигуровки, пътни разходи за служители-журналисти и разход за почистване – два до три пъти седмично и накрая разходи за офис-консумативи и битови консумативи. Може и да сме пропуснали някои незначителни разходи.

При един такъв осреднен разход на една относително малка интернет-медия от около 15 хил. лв. на месец, колко трябва да е приходът от този информационен сайт, за да се покрие разходът, да се отчисли за данъци и да остане печалба, нека всеки сам да си направи сметката…

Повече от ясно е, че рекламите, които се пускат в съществуващите информационни сайтове у нас, далеч не са достатъчни, за да осигурят самоиздръжката им, да не говорим, че някои сайтове нямат абсолютно никакви реклами...

Какво излиза, че един издател, ако притежава информационен сайт – тип: интернет медия, то това е само за ПРЕСТИЖ, или пък ПЕРЕ ПАРИ, защото печалба от такъв тип журналистика е твърде несигурен и краткотраен, ако въобще се реализира, както видяхме!

Защо обаче родните бизнесмени толкова се натискат и надпреварват да притежават медии, след като очевидно от такива не се печели, или ако се печели, то това никак не е стабилно…!?

На първо място, медията дава престиж, но освен това, тя е и начин за реална ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ. Също така една медия може да бъде корпоративен лост за натиск, или ПОЛИТИЧЕСКИ ИНСТРУМЕНТ, за създаване на определено „НАЛЯГАНЕ” в политиката там, където то е необходимо…! А съществуват също така и твърде съмнителните договори за „медийно партньорство”…, което какво ще рече не е ясно, нали медиите така или иначе отразяват актуални събития, за какво са тези договори, които гарантират на практика същото…!?

Ами, ето от къде идват парите…!

Е, какво излиза, че да имаш „чиста” медия у нас не е добър бизнес… И все пак, бизнесът си пазарува медии, което идва да покаже, че по този начин се извършва определен вид търговия, която няма нищо общо с правото на обществото да бъде информирано и правото на гилдията да търси и безпристрастно да отразява новини…! С една дума, говорим за ПАЗАР, а не за „идеалистични клишета”…!

Не, не откриваме топлата вода, само разсъждаваме, пък кой знае, може и да не сме прави,..или пък не…! 

Сподели в
 

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020/18:04

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020/14:53

В сайта на СБЖ получихме коментар на Мая Вапцарова в отговор на публикация на Марин Георгиев във в. „24 часа”, засягаща паметта на нейния чичо - големия български поет и антифашист Никола Вапцаров, разстрелян на 23 юли 1942 г. Публикуваме коментара й.

29.02.2020/16:45

Постоянните подигравки, цинизми, заплахи на властта към журналистите са срам за България. И той е причинен от хора, които имат дори правни задължения да допринасят за позитивния имидж на държавата, за утвърждаване на европейските демократични ценности и традиции. Можем ли да приемем такива хора за елит?

18.02.2020/06:30

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020/16:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Какви истории стоят зад прочутия кадър, заснет на 5 март 1960 г.? Каква драма я предшества и още какви следват? Защо тиражиралият я италиански издател Джанджакомо Фелтринели и изнеслият илюстрирания с нея „Боливийски дневник” Антонио Аргедас загиват еднакво? Крачил ли е Бърни Сандърс до Че и Фидел в Хавана?

09.03.2020 /14:45 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Главният уредник в Регионалния исторически музей Милен Вълчев публикува интересно проучване за присъствието на руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни.

16.03.2020 /12:59 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки