Начало
 
 

За жертвоготовността и безхаберието

27.07.2015 /17:39 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И тази година, по една жестока традиция, морето си взе поредната жертва на Илинден… Загина един от най-добрите български телевизионни оператори, Григор Кумитски, в опит да спаси руско момиче, пренебрегнала забраните на спасителите и влязла самонадеяно в бурните вълни. И както се казва, доброто не остава ненаказано – тя бе спасена, но той отлитна неспасяемо в по-добрия свят…

Повечето медии го отразиха, за някои беше просто поредният „нелеп инцидент”. За загубата и човешките качества на Григор споделиха преди всичко приятелите му. Не могат спокойно да се четат думите им за този талантлив телевизионен творец, оператор на знакови филми, с награди у нас и в чужбина, за който журналистът Георги Тошев, работил с него, казва: „В професията си и живота той присъстваше тихо, но категорично. Той не обичаше да е център на внимание”. А Павел Иванов споделя: „Той наистина беше разкошен човек. Изключително деликатен, мил и много добър човек". А партньорката на Кумитски Миглена Димова му прати своя вопъл:  „…Единственото нещо, което няма да направя, е да позволя да те забрави. Не зная друго дете да обича толкова баща си… Липсваш ни, тате!”

Като четем думите им, изтръгнати от сърцето, не можем да не се запитаме: как става така, че хора като него със своята жертвоготовност за другите си отиват, без да се замислят какво ще стане, спасяваните, най-често с едно нечувано безхаберие, не само рискуват собствения си живот, но и решават съдбата на тези, които не по служебно задължение се втурват да спасяват техния. Не зная прав ли съм, но не мога да се отърва от усещането и мислите, че такова поведение не може и не бива да бъде безнаказано. Ако не по юридическите закони, то поне по моралните. Никой не може да си играе фриволно със съдбата на изключителни сами по себе си хора, готови, без да се замислят, да рискуват собствения си живот заради тях. И не можем да се оправдаваме, че това често са деца и тийнеджъри, които не могат да преценят риска – а кой ги е оставил без надзор край вълните на опасното море, щатните спасители не могат ли да преценят кои са часовете и случаите, когато не бива да оставят черния флаг на плажа без подкрепа?

А иначе можем да оценим саможертвата на тези странни за нашето време хора, със задна дата да ги наричаме дори герои – те заслужават това! Спомням си че преди няколко години двама мъже загинаха в морето, като спасиха дете – те дори бяха наградени посмъртно от СБЖ за това, което направиха. Това е нужно и справедливо, но е недостатъчно. Къде е гражданското общество и будната му съвест, за да потърси отговорност от тези, които могат и са длъжни да се грижат за безопасността на близките си, за които се грижат? Руската девойка ще си замине и случилото се ще остане за нея един избледняваш с времето спомен. И толкова! Матю, синчето на Григор, ще продължи да пита къде е баща му. Приятелите му ще се събират по годишнини.  И все по-често ще виждаме как другите подминават с безразличие паднал на улицата човек. Кратък е човешкият живот, а човешката глупост и безхаберие са безкрайни…

Но трябва ли да се примиряваме с тях?! 

Сподели в
 

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019/21:09

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019/18:48

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019/20:06

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019/20:41

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 52 гости

Бързи връзки