Начало
 
 

За жертвоготовността и безхаберието

27.07.2015 /17:39 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


И тази година, по една жестока традиция, морето си взе поредната жертва на Илинден… Загина един от най-добрите български телевизионни оператори, Григор Кумитски, в опит да спаси руско момиче, пренебрегнала забраните на спасителите и влязла самонадеяно в бурните вълни. И както се казва, доброто не остава ненаказано – тя бе спасена, но той отлитна неспасяемо в по-добрия свят…

Повечето медии го отразиха, за някои беше просто поредният „нелеп инцидент”. За загубата и човешките качества на Григор споделиха преди всичко приятелите му. Не могат спокойно да се четат думите им за този талантлив телевизионен творец, оператор на знакови филми, с награди у нас и в чужбина, за който журналистът Георги Тошев, работил с него, казва: „В професията си и живота той присъстваше тихо, но категорично. Той не обичаше да е център на внимание”. А Павел Иванов споделя: „Той наистина беше разкошен човек. Изключително деликатен, мил и много добър човек". А партньорката на Кумитски Миглена Димова му прати своя вопъл:  „…Единственото нещо, което няма да направя, е да позволя да те забрави. Не зная друго дете да обича толкова баща си… Липсваш ни, тате!”

Като четем думите им, изтръгнати от сърцето, не можем да не се запитаме: как става така, че хора като него със своята жертвоготовност за другите си отиват, без да се замислят какво ще стане, спасяваните, най-често с едно нечувано безхаберие, не само рискуват собствения си живот, но и решават съдбата на тези, които не по служебно задължение се втурват да спасяват техния. Не зная прав ли съм, но не мога да се отърва от усещането и мислите, че такова поведение не може и не бива да бъде безнаказано. Ако не по юридическите закони, то поне по моралните. Никой не може да си играе фриволно със съдбата на изключителни сами по себе си хора, готови, без да се замислят, да рискуват собствения си живот заради тях. И не можем да се оправдаваме, че това често са деца и тийнеджъри, които не могат да преценят риска – а кой ги е оставил без надзор край вълните на опасното море, щатните спасители не могат ли да преценят кои са часовете и случаите, когато не бива да оставят черния флаг на плажа без подкрепа?

А иначе можем да оценим саможертвата на тези странни за нашето време хора, със задна дата да ги наричаме дори герои – те заслужават това! Спомням си че преди няколко години двама мъже загинаха в морето, като спасиха дете – те дори бяха наградени посмъртно от СБЖ за това, което направиха. Това е нужно и справедливо, но е недостатъчно. Къде е гражданското общество и будната му съвест, за да потърси отговорност от тези, които могат и са длъжни да се грижат за безопасността на близките си, за които се грижат? Руската девойка ще си замине и случилото се ще остане за нея един избледняваш с времето спомен. И толкова! Матю, синчето на Григор, ще продължи да пита къде е баща му. Приятелите му ще се събират по годишнини.  И все по-често ще виждаме как другите подминават с безразличие паднал на улицата човек. Кратък е човешкият живот, а човешката глупост и безхаберие са безкрайни…

Но трябва ли да се примиряваме с тях?! 

Сподели в
 

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

Към какви цивилизационни размисли може да тласне телевизионния зрител езикът на тялото и начинът на общуване на водещите от екрана.

12.06.2020/10:15

Бившият генерален консул на Руската федерация във Варна и почетен гражданин на морската ни столица Анатолий Шчелкунов е известен не само като дипломат, но и като писател, чиито книги се ползват с голям интерес. Той е член на Съюза на писателите на Русия и на неправителствената организация Съюз на приятелите на България. Специално за сайта на СБЖ Анатолий Викторович сподели свои размисли относно българо-руските отношения в контекста на едно от последните събития, свързани с делото на равноапостолните братя Кирил и Методий - посветената на това дело изложба в РКИЦ, разбунила патриотичните духове у нас и зад пределите на страната ни.

07.06.2020/19:44

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки