Начало
 
 

„Historia Arcana” – фалшивият профил на фалшивия човек

27.07.2015 /10:44 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Все повече съвременни хора имат профили в социални мрежи. Във века на информацията, това е все по-популярна форма на общуване. Това е въпрос и на някаква форма на модерна самоизява. Както се казва, ако не постнеш снимки в социалната мрежа, къде си бил, то значи, че въобще не си бил там!

До такава степен социалната мрежа вече е част от нашия живот, че сякаш се превръща в нещо като клонинг на ежедневието ни.

Интернет обаче дава възможност да „ъпдейтваш” „ТТ-данните” си постоянно, при това така, както ти харесва. С една дума, можеш да си направиш колкото си искаш профили. Дори да има ограничение за един профил, регистриран от един и-мейл-адрес, то нищо не пречи, човек да има много и-мейли и по този начин да има и много профили в една или няколко социални мрежи.

Това създава един от феномените на съвременната комуникация – многоликост на себеизявлението. Човек може да бъде всякакъв и всеки. Това е едно фатално разрояване на личността, която може да се проявява в различни свои форми от различните си профили. Това е и един от начините за невероятното развитие на интернет-троловете.

Фалшивите профили ни осигуряват анонимност в социалната мрежа и така ние се считаме за недосегаеми и формално – над закона! Фалшивите профили обикновено издават комплекс за свободно волеизявление, под един или друг страх – оправдан или неоправдан, в една или друга степен.

Феноменът на формалното анонимно общуване има и своите метастази – арогантност и безапелационна категоричност. Анонимниците обикновено са арогантни в поведението си и почти винаги говорят от последна инстанция – те знаят всичко, за всеки, по всички теми и тяхното мнение е най-меродавното. Това е закон, който всички останали трябва да спазват, според онези, чиято самоличност е индиректна.

Всъщност много фалшиви профили са реална възможност да се каже истината, такава, каквато авторът иска да я заяви. Това е синдромът „Прокопий Кесарийски” – византийски автор от VI в. Той творил по времето на византийския император Юстиниан Велики–един от най-големите нормотворци на империята.

Денем Прокопий пишел официалната история, като спазвал етикета – да пише само хубави  неща за властта. Нощем той пишел така наречената „Тайна история” – „Historia Arcana”, където казвал истината са управлението на императора и развратната му жена.

Днес обаче, синдромът „Прокопий Кесарийски” издава безсилие, безхарактерност и най-вече - професионална безгръбначност на пишещите. Анонимността е личностен недостатък който функционира на принципа на доноса – подаване на информация по подмолен начин, с цел – дискредитиране от разстояние.

Това е сериозен морален проблем на двустранната мега-комуникация, който се пренася в почти всеки интернет-форум на почти всички медии в съвременната информационна система.

Сподели в
 

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019/21:09

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019/18:48

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019/20:06

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019/20:41

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 47 гости

Бързи връзки