Начало
 
 

Интернет-троловете - новите журналисти!?

20.07.2015 /14:16 | Автор : Венцислав Жеков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Една кратка справка в bg.wikipedia.org, ни дава твърде детайлна представа за това, що е то трол и каква почва има то/той у нас: „Тролът е чудовище в скандинавските народни поверия. Троловете са свръхестествени същества подобни на великани и обикновено враждебно настроени към хората.

Също така се смята, че троловете били от камък, с очи от диаманти, похапващи хора, но основното им меню било също камъни. Троловете са нощни същества, тъй като се раждат от камъка и на слънчева светлина се превръщат отново в камък…”.

В последните години обаче особено актуални станаха така наречените интернет тролове. Отново справка на същото място ни казва, че”: „В жаргонната терминология на Интернет, тролът е човек, който публикува противоречиви, провокиращи или извън темата съобщения във Фейсбук, в онлайн дискусионни форуми, стаи за разговори (chat rooms), блогове, коментари към вестникарски статии и др.п., с основна цел да предизвика емоционален отговор от другите потребители, да ги провокира или тормози, или просто да попречи на нормалния тон на водения разговор”.

И така да обобщим: тролът е чудовище, в конкретния смисъл е словесно чудовище. Освен това тролът е още и враждебен към хората, което го прави антихуманно същество, което е от камък. По този начин този тип пишещи са безхарактерни и напълно хладнокръвни ползватели на словото.

Очите им са диамантени, което ще рече, че виждат добре, може би дори много по-добре, или най-добре всичко, което трябва да видят, за да знаят, къде да нанесат поредния си „удар”.

Троловете са нощни същества, което обяснява до голяма степен дейността им – тя винаги е анонимна, на тъмно и по късна доба, когато всички спят, най-вече, когато спи съзнанието. Именно тогава ефирът се насища с троловщина и тя е предназначена да отклони внимание, или да насочи внимание именно в дадена посока. Когато обаче изгрее символичното слънце, тоест – нещата се осветлят и темите станат ясни,  а приоритетите – прозрачни, тогава троловете умират, защото те се раждат от камъка и на слънчевата светлина отново се превръщат в камъни – тоест – в закостенели образувания, които не са в състояние да реагират.

Или иначе казано, интернет троловете са нов вид пишещи, нов вид информатори и коментатори, които нямат за цел да осветляват темите, а целят насочване на внимание и понякога и разсейването му.

Интернет-троловщината отдавна е позната, но предприема непрекъснати метаморфози. Това е частичен ефект и на родната ни журналистика. Преди ги наричаха платени, сега те са просто тролове, някак придобили „административен” статут и от това – лично самочувствие, което обаче е формална ювелирна ценността, но само за самите тях.

Концентрацията на розовата мъгла трябва да се разсейва около всяка статия и обикновена публикация в социална мрежа, защото нагнетяването  й може да доведе до някаква форма на съществуване на оптимална истина, според троловете.

Ето тук е мястото им, те хвърлят бомбата на съмнението на практика в абсолютно всичко и се получава ефект на осколките – словото се разсейва, информационната среда се размътва отново и конкретните изводите придобиват неопределен образ.

Целта е постигната – камъкът е хвърлен в спокойното езеро и протуберансите отнасят настрани всеки и всичко, което има отношение към избистрянето на темата и достигането до истината.

В този смисъл така наречените интернет тролове формулират нещо като нов тип „журналистика”, която има задача не да информира, а точно обратното - да дезинформира. 

Сподели в
 

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019/21:09

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019/18:48

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019/20:06

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019/20:41

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 53 гости

Бързи връзки