Начало
 
 

“Ислямска държава” води пропаганда на руски

15.07.2015 /13:58 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Те са вечните победители...

Групировката "Ислямска държава" (ИД) увеличи усилията си за провеждането на пропаганда на руски език в знак, че става все по-влиятелна в бившите съветски републики.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви наскоро, че 2000 руски граждани в момента се бият за групировката в Сирия или Ирак. През юни шефът на Съвета за сигурност на страната Николай Патрушев каза, че "няма възможност" да се спре присъединяването на руснаци към организацията.

Въпреки че членове на ИД публикуват свои съобщения на руски постоянно, през последните седмици се появи ново рускоезично крило на организацията - Furat Media, със собствени канали в Twitter, Facebook и Tumblr, пише британският в. "Гардиън".

През Furat екстремистката групировка обяви създаването на провинция в Северен Кавказ, вътре в самата Руска федерация. Групата издаде и професионално направено видео, наречено "Единството на муджахидините в Кавказ", което включва интервюта с руски говорещи бунтовници в Ирак и Сирия. Десетки други могат да бъдат изтеглени от интернет страницата й.

"ВКонтакте" забранява Furat

До момента продукцията на пропагандни материали бе "на парче", като повечето видеоматериали бяха със субтитри и излизаха след появяването на версията на арабски език. Много от тях са били правени извън територията, контролирана от ИД.

Сега Furat, чието създаване беше обявено на 5 юни и започна да действа на 18 юни, произвежда комбинация от клипове със субтитри, изказвания на бойци от ИД, DVD-та, мотивационни съобщения и пропагандни материали на руски език, които са произведени в Сирия и Ирак.

Въпреки редовното спиране на ислямистки акаунти в Twitter и Facebook броят на такива, които споделят джихадистки материали, е огромен - изследване на The Bookings Institute в края на 2014 г. съобщи за над 46 000 акаунта с по над хиляда последователи, които са използвани от поддръжници на ИД.

Страницата на Furat в руската социална платформа "ВКонтакте" вече е била забранена, както и няколко акаунта във Facebook. Това, че рускоезичните бойци в Сирия разпространяват пропаганда, не е нищо ново. Различните фракции са имали свои собствени интернет страници и профили в социални медии почти от момента на появяването им в Сирия в края на 2012 г.

Всичко тръгва от FiSyria

Но с нарастването на рускоезичната фракция на ИД тези медийни операции стават много по-професионални, коментира "Гардиън". Основният предшественик на Furat се появява в началото на 2013 г. като FiSyria - уебсайт, управляван от група чеченски бунтовници, водени от родения в Грузия Омар ал Шишани. Първоначално FiSyria е личен сайт на Шишани и предлага новини за битките, в които са участвали той и неговите съмишленици.

Но когато Шишани се присъединява към ИД в края на 2013 г. и става военен командир в Сирия, FiSyria стана основният пропаганден канал на руски език на организацията. Страницата вече пренасочва към Furat, а съобщение на 5 юни потвърди, че цялата медийна продукция на руски език ще бъде под тази марка.

Основната цел на Furat е да се наемат нови руски говорещи екстремисти както от страни в Руската федерация - особено в Северен Кавказ, - така и другаде в бившия СССР, особено Централна Азия.

Друга важна цел е да се изградят идеологически мостове между бунтовниците в Сирия и Ирак и тези, които все още са в Северен Кавказ. Наскоро във Facebook беше публикувана снимка на партида от CD-та с обяснение, че те са за "братята в халифата", термин, използван от ИД за територията под неин контрол.


 

Сподели в
 

Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред турския съд, разглеждащ делото за убийството на видния саудитски журналист Джамал Хашоги през октомври 2018 г., предаде Ройтерс.

04.07.2020/17:15

Радио-телевизионната корпорация BBC (Би Би Си) обяви, че съкращава 450 работни места в клона си в Англия, за да намали разходите и да преструктурира местните си новинарски бюра, предаде ДПА.

03.07.2020/16:51

Най-малко 186 журналисти от 35 страни са починали от коронавирус през последните 4 месеца, съобщава в Женева от неправителствената организация "Press Emblem Campaign" (PEC).

02.07.2020/15:25

Полската обществена телевизия ТVP не е изпълнила задължението си по закон да осигурява балансирано и непредубедено отразяване на кампанията за президентските избори, смята Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), предаде ДПА.

01.07.2020/15:25

Сдружение „Сейв Хър БГ“ поиска извинение от водещия Николаос Цитиридис и от екипа на предаването му заради дискриминацията и обидите към жените на България.

30.06.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки