Начало
 
 

“Ислямска държава” води пропаганда на руски

15.07.2015 /13:58 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Те са вечните победители...

Групировката "Ислямска държава" (ИД) увеличи усилията си за провеждането на пропаганда на руски език в знак, че става все по-влиятелна в бившите съветски републики.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви наскоро, че 2000 руски граждани в момента се бият за групировката в Сирия или Ирак. През юни шефът на Съвета за сигурност на страната Николай Патрушев каза, че "няма възможност" да се спре присъединяването на руснаци към организацията.

Въпреки че членове на ИД публикуват свои съобщения на руски постоянно, през последните седмици се появи ново рускоезично крило на организацията - Furat Media, със собствени канали в Twitter, Facebook и Tumblr, пише британският в. "Гардиън".

През Furat екстремистката групировка обяви създаването на провинция в Северен Кавказ, вътре в самата Руска федерация. Групата издаде и професионално направено видео, наречено "Единството на муджахидините в Кавказ", което включва интервюта с руски говорещи бунтовници в Ирак и Сирия. Десетки други могат да бъдат изтеглени от интернет страницата й.

"ВКонтакте" забранява Furat

До момента продукцията на пропагандни материали бе "на парче", като повечето видеоматериали бяха със субтитри и излизаха след появяването на версията на арабски език. Много от тях са били правени извън територията, контролирана от ИД.

Сега Furat, чието създаване беше обявено на 5 юни и започна да действа на 18 юни, произвежда комбинация от клипове със субтитри, изказвания на бойци от ИД, DVD-та, мотивационни съобщения и пропагандни материали на руски език, които са произведени в Сирия и Ирак.

Въпреки редовното спиране на ислямистки акаунти в Twitter и Facebook броят на такива, които споделят джихадистки материали, е огромен - изследване на The Bookings Institute в края на 2014 г. съобщи за над 46 000 акаунта с по над хиляда последователи, които са използвани от поддръжници на ИД.

Страницата на Furat в руската социална платформа "ВКонтакте" вече е била забранена, както и няколко акаунта във Facebook. Това, че рускоезичните бойци в Сирия разпространяват пропаганда, не е нищо ново. Различните фракции са имали свои собствени интернет страници и профили в социални медии почти от момента на появяването им в Сирия в края на 2012 г.

Всичко тръгва от FiSyria

Но с нарастването на рускоезичната фракция на ИД тези медийни операции стават много по-професионални, коментира "Гардиън". Основният предшественик на Furat се появява в началото на 2013 г. като FiSyria - уебсайт, управляван от група чеченски бунтовници, водени от родения в Грузия Омар ал Шишани. Първоначално FiSyria е личен сайт на Шишани и предлага новини за битките, в които са участвали той и неговите съмишленици.

Но когато Шишани се присъединява към ИД в края на 2013 г. и става военен командир в Сирия, FiSyria стана основният пропаганден канал на руски език на организацията. Страницата вече пренасочва към Furat, а съобщение на 5 юни потвърди, че цялата медийна продукция на руски език ще бъде под тази марка.

Основната цел на Furat е да се наемат нови руски говорещи екстремисти както от страни в Руската федерация - особено в Северен Кавказ, - така и другаде в бившия СССР, особено Централна Азия.

Друга важна цел е да се изградят идеологически мостове между бунтовниците в Сирия и Ирак и тези, които все още са в Северен Кавказ. Наскоро във Facebook беше публикувана снимка на партида от CD-та с обяснение, че те са за "братята в халифата", термин, използван от ИД за територията под неин контрол.


 

Сподели в
 

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) и Международната федерация на журналистите (МФЖ) се присъединяват към своята партньорска организация - Съюза на българските журналисти (СБЖ), в изразяването на подкрепа за журналистите от Българското национално радио (БНР), които са подложени на натиск от своето ръководство, посочва на сайта си ЕФЖ.

29.09.2019 /11:49

УС на СБЖ изразява категоричната си позиция в подкрепа на журналистите от БНР и настоява да бъде прекратен договорът за управление на генералния директор на БНР Светослав Костов във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма „Хоризонт“. Настояваме СЕМ да освободи от длъжност и членовете на УС на БНР.

20.09.2019 /17:22

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки