Начало
 
 

“Ислямска държава” води пропаганда на руски

15.07.2015 /13:58 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Те са вечните победители...

Групировката "Ислямска държава" (ИД) увеличи усилията си за провеждането на пропаганда на руски език в знак, че става все по-влиятелна в бившите съветски републики.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви наскоро, че 2000 руски граждани в момента се бият за групировката в Сирия или Ирак. През юни шефът на Съвета за сигурност на страната Николай Патрушев каза, че "няма възможност" да се спре присъединяването на руснаци към организацията.

Въпреки че членове на ИД публикуват свои съобщения на руски постоянно, през последните седмици се появи ново рускоезично крило на организацията - Furat Media, със собствени канали в Twitter, Facebook и Tumblr, пише британският в. "Гардиън".

През Furat екстремистката групировка обяви създаването на провинция в Северен Кавказ, вътре в самата Руска федерация. Групата издаде и професионално направено видео, наречено "Единството на муджахидините в Кавказ", което включва интервюта с руски говорещи бунтовници в Ирак и Сирия. Десетки други могат да бъдат изтеглени от интернет страницата й.

"ВКонтакте" забранява Furat

До момента продукцията на пропагандни материали бе "на парче", като повечето видеоматериали бяха със субтитри и излизаха след появяването на версията на арабски език. Много от тях са били правени извън територията, контролирана от ИД.

Сега Furat, чието създаване беше обявено на 5 юни и започна да действа на 18 юни, произвежда комбинация от клипове със субтитри, изказвания на бойци от ИД, DVD-та, мотивационни съобщения и пропагандни материали на руски език, които са произведени в Сирия и Ирак.

Въпреки редовното спиране на ислямистки акаунти в Twitter и Facebook броят на такива, които споделят джихадистки материали, е огромен - изследване на The Bookings Institute в края на 2014 г. съобщи за над 46 000 акаунта с по над хиляда последователи, които са използвани от поддръжници на ИД.

Страницата на Furat в руската социална платформа "ВКонтакте" вече е била забранена, както и няколко акаунта във Facebook. Това, че рускоезичните бойци в Сирия разпространяват пропаганда, не е нищо ново. Различните фракции са имали свои собствени интернет страници и профили в социални медии почти от момента на появяването им в Сирия в края на 2012 г.

Всичко тръгва от FiSyria

Но с нарастването на рускоезичната фракция на ИД тези медийни операции стават много по-професионални, коментира "Гардиън". Основният предшественик на Furat се появява в началото на 2013 г. като FiSyria - уебсайт, управляван от група чеченски бунтовници, водени от родения в Грузия Омар ал Шишани. Първоначално FiSyria е личен сайт на Шишани и предлага новини за битките, в които са участвали той и неговите съмишленици.

Но когато Шишани се присъединява към ИД в края на 2013 г. и става военен командир в Сирия, FiSyria стана основният пропаганден канал на руски език на организацията. Страницата вече пренасочва към Furat, а съобщение на 5 юни потвърди, че цялата медийна продукция на руски език ще бъде под тази марка.

Основната цел на Furat е да се наемат нови руски говорещи екстремисти както от страни в Руската федерация - особено в Северен Кавказ, - така и другаде в бившия СССР, особено Централна Азия.

Друга важна цел е да се изградят идеологически мостове между бунтовниците в Сирия и Ирак и тези, които все още са в Северен Кавказ. Наскоро във Facebook беше публикувана снимка на партида от CD-та с обяснение, че те са за "братята в халифата", термин, използван от ИД за територията под неин контрол.


 

Сподели в
 

Ново проучване установи, че тийнейджърите предпочитат да следват текущите новини събития чрез YouTube и други социални медийни платформи вместо новинарски агенции.

22.08.2019/16:51

"Журналистиката достигна нов минимум в историята" - така американският президент заклейми в Туитър указания за злепоставянето му, дадени от ръководството на "Ню Йорк Таймс".

21.08.2019/16:50

Антонина Лозанова завърши тази година видинската природо-математическа гимназия "Антим Първи", а наскоро спечели голямата награда на Международния фестивал за детско и младежко медийно изкуство "Арлекин".

20.08.2019/14:01

Една от най-големите тайни операции на ЦРУ се нарича „Присмехулник“ (Mockingbird). До ден-днешен повечето документи за нея са засекретени.

19.08.2019/16:51

В. “24 часа” е споменат в един от петте одобрени от Министерството на образованието и науката учебници по история за 10-и клас. Изданието ще влезе в сила през новата учебна 2019/2020 г., съобщават от редакцията.

18.08.2019/17:15
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В съвместно съобщение на Международната и Европейската федерация на журналистите (IFJ/EFJ), разпространено до всички техни членове, федерациите подкрепят призива на СБЖ по-добра защита на правата на журналистите и свободата на словото в хода на обществения дебат около избора на главен прокурор.

21.08.2019 /10:26

Становищата и изявите на прокурорски среди и организации, включително и лично на единствения кандидат за нов главен прокурор, насочени срещу критични медийни публикации относно процесите около избора за този ключов пост, подхранват още повече съществуващото обществено безпокойство за устоите на демократичната и правова държава у нас, сочи в своя декларация УС на СБЖ.

09.08.2019 /14:20

В своя декларация УС на СБЖ напомня, че с този избор е нарушен член 25 от Закона за радио и телевизия, в който съществува изискване за професионален опит, обществен авторитет и професионално признание на членовете на СЕМ. Същото изискване съществува и в Закона за хармонизация на българското и европейското законодателство.

22.07.2019 /19:39

 Мнения

В тия редове няма да прочетете и дума за частните телевизии и радиостанции. Те си имат чорбаджии и – решат ли – могат да си излъчват каквито щуротии им хрумнат. Най-страховитото, което може да ги сполети, е да платят някой и друг лева глоба...

31.07.2019 /18:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Като тазгодишна носителка на това отличие, връчвано от БСП, недоумявам от последвала статия срещу мен от ръководните среди на същата партия. В нея думите ми след моето награждаване са изопачени, а казаното от мен е определено като „провокация”. Само защото съм посмяла откровено да споделя свое мнение за важни обществени процеси. А уж точно заради това са ме наградили...

31.07.2019 /11:42 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 77 гости

Бързи връзки