Служител на МОСВ в надпреварата на БНТ в "Ръкописът"

30.06.2015 /11:52 | Източник: МОСВ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Пламен Глогов. Снимка: МОСВ

Пламен Глогов е служител на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ от 2006 г. Работата му като експерт не го лишава от възможността да пише. През 1997 г. завършва магистратура по специалността инженерна екология в Лесотехнически университет. От октомври 1998 г. до юни 2006 г. работи като асистент по ботаника и фитоценология в ЛТУ.

Занимава се с литературна дейност от 17-годишен и е автор на стихосбирките „Червеният трон” (1998), „Зеницата на нощта” (2001) и „Ирелевантът“ (2007). Драматург и режисьор на авторски спектакли, част от постановките му носят екологични послания.

Пламен Глогов е един от авторите, избран да участва в рилити формата за писатели „Ръкописът“, проект на БНТ и издателство „Сиела“.  Специално жури от четци избра най-добрите – общо 120 автори. От тях след кастинг бяха избрани 72-ма творци, които ще се състезават в поредица от срещи на живо по Националната телевизия, демонстрирайки писателските си умения и ще защитават своите романи пред утвърдени български писатели.


Романът, с който участва Глогов в „Ръкописът“ се нарича „ПАМЕТНИКЪ“ и се причислява към жанра „исторически трилър“. Действието се развива в България в периода от края на Втората световна война до края на 70-те години на ХХ век. Главният герой Лъчезар, от рода на Кавадарите, е момче, изгубило баща си във войната.

Отгледано е от дядо си скулптор, който създава Паметникът – медна статуя на войник в човешки ръст, стояща върху каменен постамент, изписан с имената на загиналите във войната. С Паметникът, съхраняващ спомените от войната се случват странни и страховити неща.

Той непрекъснато е във виденията на Лъчо, който напуска дома си, принуден да оцелява съвсем сам в суровата следвоенна действителност и минава през удивителни трудности и приключения по пътя към съзряването си. В началото на книгата Паметникът и Момчето се разделят – пазители и защитници на българското достойнство и ценности, за да се срещнат отново накрая в един сюблимен финал, даващ отговор за смисъла на тяхното призвание.

Сподели в
 

"За няколко лайка повече" е темата на първия приемен изпит в Софийския университет тази година - писменият по журналистика. Той започна тази сутрин, в 9 ч., а на него се явяват повече от 350 души.

24.03.2019/10:55

СБЖ изразява съболезнования по повод кончината на създателя на един от най-четените бургаски вестници. Поклонението ще бъде на 23-ти март, събота, от 10.00 часа, в ритуалната зала на Бургаските гробища

22.03.2019/19:09

Съветът за електронни медии обяви тази седмица, че изборът на нов генерален директор на Българското национално радио ще започне в средата на май, а тази тема трябва да има публичност, заяви в ефира на БНР председателят на СЕМ София Владимирова.

22.03.2019/11:19

Сделката за Нова телевизия вече е официален факт, след като Комисията за защита на конкуренцията е одобрила сделката, научи БЛИЦ от три независими източника. Шведската компания MTG подписа споразумение да продаде своите 95% от "Нова Броудкастинг груп" ("Нова") в България на "Адванс Медия груп", която е собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

22.03.2019/11:10

Парламентарната група на "БСП за България" сезира Конституционния съд заради промени в Закона за личните данни, които според говорителя й Елена Йончева създават условия за цензура и самоцензура в българската журналистика.

20.03.2019/19:00

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В специално разпространено писмо до всички журналистически съюзи, членове на МФЖ, секретариатът на организацията ни информира, че е изпратил призив-обръщение до евродепутатите с молба да се застъпят за приемането на Директивата за авторските права, с промените в Съображение 35., предложено от МФЖ.

24.03.2019 /21:10

По повод националния празник 3 март и 141-годишнината от Освобождението на България и края на Руско-турската освободителна война, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява колегията

03.03.2019 /00:17

Публикуваме решението на УС на СБЖ за свикване на Общо събрание и дневния ред, както и факсимиле от съдебно "Определение", от което произтича невъзможността за свикване на отчетно-изборно събрание, докато срещу Съюза още има висящи съдебни дела

27.02.2019 /15:47

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 57 гости

Бързи връзки